×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Megszűnt a Metró - Zorán a Taurusban (1972) 

Megjelent: 2010. január 16. szombat 12:05
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

Váratlan hír: 12 éves fennállása után megszűnt a legelsőként alapított magyar beatzenekar, a nagy sikereket megért Metró együttes. Zorán Sztevanovity, szeptember végén az idén tavasszal alapított új együttes, a Taurusz-EX basszusgitárosaként mutatkozik be.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Zorán idáig a dallamos popzene képviselőjeként volt ismert, a Taurus viszont a kemény rock-muzsikát választotta stílusául. A változás tehát meglepő. Okairól így beszél Zorán:

- Már 1969 óta minden évben felmerült bennem, hogy megszüntetem a Metrót, és valami egészen mást, gyökeresen újat csinálok. Egyszer sem volt lelkierőm, hogy megtegyem, túl sok érzelmi szál fűzött a Metróhoz, amit még szinte gyerekfejjel alapítottam. Most megtört a jég, elképzeléseim egybeestek Béláék meghívásával. Abbahagytam a szólózást, és áttérek a basszusgitározásra.

- Nem kár a Metróért?

- A Metró népszerűsége sohasem múlik el. Ott dübörög a föld alatt és ezt a nevet most már meg kell hagyni neki.

- Gondolod, hogy a Taurus-Ex is olyan hosszú életű lesz, mint amilyen a Metró volt?

- A nagy beatnépvándorlás idején a T.-ex stabil sziget. Ha én olyan sorsdöntő lépésre lépésre szántam el magam, hogy a Metrót feloszlattam, ez csak azért történhetett meg, mert meggyőződésem, hogy ez az új ügy stabil és hosszú életű.

A Taurus legnépszerűbb tagja Radics Béla, a "gitárkirály".

- A hatvanas évek elején - mondja -, a beat hőskorában együtt kezdtünk zenélni Zoránnal, a műfaj két ellentétes pólusán. Az idő rengeteget változtatott mindkettőnkön, ennyi év után eljutottunk egymáshoz. Nagy örömmel muzsikálunk és ennél nincs fontosabb. Különben munkánk van szakadásig. A napokban két rádiófelvételt készítünk, szeretnénk, ha ez a két szám rövidesen megjelenne kislemezen. Októberben és novemberben szinte állandóan a Lemezgyár stúdiójában leszünk; ugyanis egyszerre két nagylemezt veszünk fel. Közben végig a szezonban játszunk két klubban, szombaton és vasárnap a Metró klubban, csütörtök esténként pedig a csepeli Radnóti Művelődési Házban.

A szerkesztő megjegyzései: Érdekes volt ez az egész belépés a Taurusba. Persze annyi érthető, hogy Brunner - a korábbi Metró dobos - hozta képbe Zoránt. Na de minek? Merthogy jobban fekszik a Lemezgyárnál? Ahogy Som Piramis vádiratában visszaemlékszik, mondta is Radicsnak: Zorán nem fazon a Taurusba, nem egyívásúak, csizma az asztalon a belépése. Ide tartozik, hogy eddig akikkel beszélgettem régi rajongókkal, nem voltak megütközve a Som kilépésén, Zorán belépésén, ugyanúgy jártak tovább koncertekre. Tehát átment a dolog különösebb balhé nélkül. (Hát hiába: a Taurus kifelé nem Som Lajos zenekara volt)

Másfelől érdekes a kérdés Zorán oldaláról is. Minek lépett ide be? Talán igaz, amit a cikkben is nyilatkozik, hogy már régen ('69-től) kemény akart lenni, csak nem ment? Tény, hogy nehéz a langymelegből kilépni a hidegbe, a biztos munkahelyről (Metró) a bizonytalant választani. Mindenesetre a fellelhető Zorános Taurus-felvételeken - ha nem tudjuk, hogy Zorán, és nem látjuk (hisz audio) - akkor rendben volt a produkció. Mind énekesként és mind basszusgitárosként! Olyan volt ez a váltás, mint majd később a Somló belépése az LGT-be, ahol énekesként egy basszusgitárosi szerepkörbe is bele kellett tanulni. Ment...

Aztán az egésznek az lett a vége, hogy a Brunner-Fecó-Zorán fogat kiment vendéglátózni nyugatra 1973 kora-nyarán... (Mennyire béljós a kérdés, hogy tartós lesz-e ez, és mennyire vicces a válasz így utólag, ismerve a történéseket.) Érdekes továbbá a cikk végén megszólaló Radics nyilatkozata: két nagylemezt vesznek fel egyszerre. Tudjuk: Taurus nagylemezt nem vettek fel (illetve nem tudunk róla, hogy felvettek volna, de szerintem ez azóta kiderült volna már...). Talán arról volt szó, hogy felvesznek valakinek kísérőzenekarként egy lemezt, és mellette megcsinálhatják a magukét? Ha igen, vajon kit kísértek volna? (tudjuk történtek ilyenek idehaza: A Dinamit kísérte Szűcs Juditot, a Skorpió Zalatnayt, stb.)

Bálint Csaba www.rockmuzeum.ini.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia