×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 King Diamond - Abigail (1987) 

Megjelent: 2010. január 16. szombat 02:03:46
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A Mercyful Fate-ben eltöltött 1981–1985 közötti időszak után, King Diamond hihetetlenül egyedi és izgalmas zenei útba kezdett 1987-ben, amikor az 1986-os Fatal Portrait című Mercyful Fate-hez hasonló első szóló lemeze után kiadta ezt az Abigail című művét! Sokunk szerint legfőbb művét! Az egész albumon összefüggő egészként, tematizáltan, történetet kezdett mesélni! Mindenkit meglepett akkor azzal az aprólékos munkával, amivel felépítette zeneileg és történetileg ezt az albumot... Bár a zenéről írók heavy metal albumként jegyzik azt a világot, amibe ekkor fogott bele, de mostanra már szerintem világossá válhatott a műfaj szerelmesei számára, hogy ez messze egyedibb és több, koncepciózusabb világ, minthogy egyszerűen heavy metal-ként kezeljük... Az Abigail album bizony a kontinens egyik legfontosabb progresszív metal albuma, amit sem az idő vas foga, de még a történet 2002-es folytatása sem tudott fellazítani...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A horror történet Jonathan Le Fay és Miriam Natias házasságával kezdődik, akik egy elhagyatott, romos vidéki kastélyba költöznek. Bár még a kor szellemének megfelelően nem hálták el házasságukat, a ház újdonsült úrnője szüzén teherbe esik. Miközben Jonathan az előző tulajdonos gróf kísértetével találkozik, Miriam megszüli gyermekét. A gróf kísértete elmeséli Jonathan-nak, hogy ő is hasonló helyzetben volt életében, az ő felesége sem tőle lett terhes, hanem az egyik szolgától. Olyan nagy volt a botrány, hogy megölte a feleségét... Gyermekét Abigail-nek nevezte el és egy kriptában temette el. Jonathan-ban borzalmas gondolatok keringenek, mert úgy véli, hogy gyermekében Abigail reinkarnálódott... Miriam is egyre furcsábban viselkedik, hangja sokszor válik megmagyarázhatatlanná... Amikor a férfi elmeséli ezeket a gondolatait a feleségének, a nő azt feleli, hogy szerinte csak akkor tudják a közelgő katasztrófát megfékezni, ha a férfi megöli őt... letaszítja a lépcsőről, ahogy egykor is történt... Végül a dolog fordítva sül el, a feleség a férjét löki a halálba... Mire a kúria őrei a vágtatva megérkeznek, már csak a gyermek van életben... A fegyveresek egy erdei kápolnába viszik a gyermeket, tervük az, hogy egy beszögelt koporsóba teszik, elzárják, nehogy Abigail újra feltámadjon és hasonló gonoszságokat műveljen... (A sztorit 2002-ben folytatta a mester, de arról a lemezről majd talán egy másik cikkben fogok írni...)

A dán énekes mesterien formálja meg egymaga az összes szereplőt! Hangképzésben és hangterjedelemben is fantasztikusat alkotott. Messze nem giccses, a szereplők jól behatárolhatóak, egészen különös és zseniális ez az alakítása... Olyan, mintha különböző énekeseket kért volna fel, ahogy az manapság a hasonló progresszív metal concept lemezeknél szokás, de itt ő egyedül képes mindenkinek a karakterét megalkotni! A dolog annyira hihetetlen, mint amennyire hangzik, neki - egyedül az egész rock és metal mezőnyben - sikerült ilyen technikailag komplex feladatot megoldania! Mint azóta tudjuk, nem első és utolsó alkalommal sikerült ezt a feladatot tökéletesen megoldania, ezt az elvet képes követni innentől kezdve egész szóló karrierje alatt!

Nagyszerű, karrierje során szerintem a legjobb zenekar vette őt akkoriban körül! Az örök társ, Andy LaRocque gitáros mellett, akkoriban a Mercyful Fate-ből segítette őt Michael Denner gitáros, ketten fantasztikus mennyiségben voltak képesek a heavy metal riffeket össze rakni! A műfaj legjobb párosához, a Judas Prites-es K.K. Downing - Glenn Tipton pároshoz hasonlóan, tökéletesen egészítették ki egymást! Csak ők sokkal komplexebb környezetbe kellett, hogy dolgozzanak! A szintén egykor Mercyful Fate-es Timi Hansen basszer mellett ugyanis Mikkey Dee, a görög születésű svéd dobos került a zenekarba! Mikkey 1985-ben csatlakozott King-hez az ismeretlen Geisha-ból! 1989-ig, a Conspiracy album után lépett ki a zenekarból, hogy Don Dokken félre sikerült Up from the Ashes című szóló albuma után, 1992-től a Motörhead-ben dolgozhasson! Az Abigail album szerintem a dobos egyik legkomplexebb és legügyesebb munkája! Fantasztikusan energikus, pörgő ritmusának sokat köszönhet ez az album!

1986. decembere és 1987. februárja között, a Koppenhágában lévő Sound Track stúdióban fantasztikus karrier indult! Az egész akkori heavy metal közösség egyként kapta fel a fejét ettől az albumtól, előre vetítették a progresszív metal műfaj máig tartó sikerét! King Diamond pedig történelmi személyiséggé vált! A mester utoljára 2007-ben adott ki albumot Give Me Your Soul... Please (-2-) címmel, azóta többnyire betegeskedésekről jöttek csak hírek... Innen is jó egészséget kívánunk neki!


Track lista:

01. "Funeral" - 1:30
02. "Arrival" - 5:26
03. "A Mansion in Darkness" - 4:34
04. "The Family Ghost" - 4:06
05. "The 7th Day of July 1777" - 4:50
06. "Omens" - 3:56
07. "The Possession" - 3:26
08. "Abigail" - 4:50
09. "Black Horsemen" - 7:40

Remaster bonus track:
10. "Shrine" - 4:23
11. "A Mansion in Darkness (Rough Mix)" - 4:34
12. "The Family Ghost (Rough Mix)" - 4:06
13. "The Possession (Rough Mix)" - 3:26

Közreműködő zenészek:

King Diamond - ének, producer
Andy LaRocque - gitár
Michael Denner - gitár, producer asszisztens
Timi Hansen - basszusgitár
Mikkey Dee - dob, producer asszisztens
Roberto Falcao - hangmérnök, billentyűs hangszerek

Lemezei:

1986 - Fatal Portrait
1987 - Abigail
1988 - Them
1989 - Conspiracy
1990 - The Eye
1995 - The Spider's Lullabye
1996 - The Graveyard
1998 - Voodoo
2000 - House of God
2002 - Abigail II: The Revenge
2003 - The Puppet Master
2007 - Give Me Your Soul... Please (-2-)

1988 - The Dark Sides - EP
1990 - In Concert 1987: Abigail - Live
1999 - Collector's Item - EP
2004 - Deadly Lullabyes: Live - Live

Kiadó:
Roadrunner Records
Honlap:
www.covenworldwide.org
myspace.com/kingdiamond
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

King Diamond - Voodoo (1998)

2016-07-05 00:05:00

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Ghost - Prequelle (2018)
A svédországi Linköping-ben, 2006-ban alakult Ghost a 2010-es Opus Eponymous, a 2013-as Infestissumam és a 2015-ös Meliora után, elkészítette a negyedik okkult és szatírikus pop-rock-metál

Tovább...
Ihsahn - Ámr (2018)
A norvégiai Notodden-ben 42 éve született Vegard Sverre Tveitan, művésznevén Ihsahn az Emperor énekes-multihangszereseként vált legendás alakjává az extrém metál műfajnak... Főhősünk 2006-ban úgy

Tovább...
Tomorrow's Eve - Mirror of Creation III - Project Ikaros (2018)
Az elmúlt kb. 10 év nem volt igazán kegyes a progresszív metál műfajhoz. A zászlóshajóként egykor élen haladó Dream Theater ma már csak

Tovább...
Subsignal - La Muerta (2018)
A Subsignal a Sieges Even romjain indult 2007-ben, a németországi München-ben. Azóta jó pár albumot kiadtak, legutóbbit 2015-ben The Beacons of Somewhere Sometime címmel, amiről

Tovább...
Skindred - Big Tings (2018)
A Wales-i Newport-ban, 1998–ban alakult Skindred mindig fel van pörögve! A regga-punk-metálos formáció utoljára 2015-ben adott ki albumot Volume címmel, de most itt van a hetedik

Tovább...
Koncertek 2018. július 20. és 2018. augusztus 05. között: