Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

P. Mobil - Csoda Történt (2017, Dionysosrising)

 Látogatottság
Összesen
88326378
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Steve Wonder - életrajz!

Cikkek

Amikor 1963-ban Stevie Wonder első lemezfelvételét készítette, még csak 13 éves volt. Gyermeki mivolta ellenére kivételes zenei tehetsége nyilvánvaló volt minden, zenéhez értő számára. Vakon született és mint a nem látók többsége ő is a hangokban, a zenében kereste és találta meg a világ teljességét. Nyolc éves korában már mesterien zongorázott. A Motown kiadó utazó revüiben szerzett koncerttapasztalatot, izgalmas énekes-hangszeres előadóként hamar nevet szerzett magának. Első sikere az élőben felvett Fingertips, amelyen pattogó rézfúvós kísérettel hangzott fel sietős éneke és szájharmonika szólója...A hatvanas évek közepétől világslágerek sorát készíti, amelyek legnagyobb részét õ maga írja, a többit pedig elképesztően széles körből válogatja. 1970-ben az Egyesült Államokban a legjobb soul előadó díjat kapja. A nyolcvanas évek közepére az egyik legkeresettebb szerző, aki addig több mint 300 platina és gyémántlemezt gyűjtött be. A legtöbbször díjazott művészek közé tartozik. 1974 és 1998 között tizennégy Grammy díjat kapott. 1982-ben érdemes művész Amerikában. Együtt dolgozott a szakma legnagyobb nevű előadóival és 1989-ben bejutott a Rock Dicsőség Csarnokába. Életútja és karrierje jóformán töretlen.

Az első komolyabb nehézséggel akkor találta szemben magát, amikor gyermekhangja átváltott a felnőttes-férfihangra. Szerencséjére a mutálási periódus nem tartott soká.

Túláradó munkakedvét és kreativitását a kiadók megpróbálták fékezni, ezért aztán 1971-ben különleges szerződést erőszakolt ki a Motowntól, amely szerint a kiadó lett kiszolgáltatva Stevie kényének-kedvének. Zenéje a 70-es években érett be igazán, amikor nagyon kidolgozott, összetett hangzású lemezeket adott ki mint a Talking Book vagy az Innervisions. Ezeken a lemezeken a szövegek is komoly társadalmi, szociális mondanivalót hordoznak. Következő két nagylemeze hasonló összetettségű és színvonalú. A megtorpanás 1979-ben következett be a Secret Life Of Plants című koronggal. Ez a lemez Wonder elképzelése szerint a betetőzése lett volna addigi pályafutásának. Ha hinni lehet a pletykáknak, Stevie mindent beleadott, de nem sikerült. A kritika, amely addig pártfogolta most ellene fordult és az albumot rettenetesen lehúzta. Ez a kis botlás azonban nem vetette vissza alkotókedvét és a következő évben megjelenő Hotter Than July már ismét siker. A nyolcvanas években végig jelen van az élvonalban, és egyes dalai ott szerepelnek a toplisták élén. A kilencvenes évek már kevesebb sikert tartogatnak a számára, megbecsült, ünnepelt művész de lemezei már nem fogynak olyan példányszámban ahogyan azt előzőleg megszokhatta.

Hiába az idők és a zenei ízlés változnak. Az igazi értékek azonban nem.

Amerikai énekes, multi instrumentalista, szerző. Eredeti neve: Steveland Morris. 1950. május 13. Saginaw Michigan


Forrás:literatura.hu/rock 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Cikkek
· Szerkesztette: o-porat


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Cikkek:
Slipknot történet - harmadik rész


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.46 Seconds