×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Piramis (PM 1978) 

Megjelent: 2009. december 16. szerda 12:05
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

A PM hasábjain legutóbb tavaly, év végén olvashattunk róluk, Népszerűségi Szavazásunk, a Pop-Meccs végeredményének értékelésekor kerültek szóba: a közönség véleménye alapján a Piramis négy kategóriában (az év együttese, az év szólóénekese, az év basszusgitárosa, az év dala) lett első. A győzelem után egészen mostanáig nem jelent meg az együttesről cikk. A négyhónapos hallgatásról Som Lajostól kértünk magyarázatot.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

- Tavaly év végétől március közepéig beszélgetéseinknek csak egy témája volt: a második nagylemez. Minden együttes albumainak sorában a kettes a bűvös szám - a mienkben is az. Az elsőt ugyanis mindenki megvásárolta, aki jól érezte magát a koncerteken, aki a mi zenénket fogadta el sajátjának, aki gondolatainkban magáéra ismert. Ugyanazt az ajándékot kétszer odaadni csalódást kelthet - a második lemeznek kel megmutatni, mennyit is érünk.

- Ez azt jelenti, hogy megváltozott a Piramis hangja?

- Az alapok maradtak, csak egy emelettel feljebb építkezünk. Eltelt egy év és mi is tapasztaltabbak, érettebbek lettünk. Elsősorban a dalszövegekben érezhető mindez: egységesebben, hangsúlyosabban mondjuk ki a szavakat. Egységesebben, mert a második nagylemez dalai ugyanazt a témát: a fiatalok lábra állását, a szülői háztól, a megszokott életrendtől való elszakadását fogalmazza meg újra és újra. Hangsúlyosabban, mert konkrétabb, feszítettebb, tisztább lett a zenei keret.

- Megszoktuk, hogy az együttesek új lemezük megjelenése előtt országos turnén mutatják be a dalokat. Az ország sportcsarnokaiban tervezett turné azonban elmaradt. Miért?

- Néhány rendező értetlensége miatt sok ezer fiatal hiába várt ránk. Az Express turnéról le kellett mondanunk, de saját szervezésben azért sikerült egy sor városban játszanunk. Az első és a második nagylemez legjobbnak tartott dalaiból állt a műsor és ezzel a programmal léptünk a Budai Ifjúsági Park színpadára, a nyitó hangversenyen vasárnap, 30-án. Legutóbb Budapesten, október 26-án a PM Pop Moziban játszottunk, úgyhogy remélem, sokan jönnek el.

- A nyitó hangversenyre meghívást kapott a P. Mobil, az NDK-beli WIR együttes, a Gépfolklór és B. Tóth László. Szakmai körökben máris nagy az aggodalom: ismerve a Piramis és a P. Mobil lelkes közönségét, nem lesz-e túl feszült a hangulat?

- A rock műfaj egyik éltető eleme a közönség reagálása és ez a reagálás általában nem tapssal jelentkezik. Az üdvözlés és a dalok fogadtatásának hőfoka bizonyítja, hogy a fiatalok az előadás valódi résztvevőivé válnak. A hangos zene mindig is hangos érzelemnyilvánítást keltett - és ez így van rendjén. De ettől még nem borul fel a rend.

- Az első nagylemezt rajongóitok nagyon jól ismerik. Milyen dalokat választottatok a május végén megjelenő albumról?

- A Mikor megszülettem ballada az ember küzdelméről. A Soha nem volt ilyen jó neked egy zenész önarcképe, a kulisszatitkokba enged bepillantani, a Gyere közelebb szó szerinti felhívás a közönséghez: váljunk egy alkotó réteggé. A Másnap olyan hatalmas lett a világban egy fiatal fiút először engednek szülei "hosszabb pórázra". Az Ellenfény a reflektorok csalóka varázsáról szól. Az Ajándék a már ismert Kívánj igazi ünnepet átfogalmazása. A Csak rövid idő egy alkalmi szerelmi kapcsolat múló értékeit választotta témául.

Eddig tartott Som Lajos tájékoztatója. A Budai Ifjúsági Park nyitó hangversenyén választ kaphatunk a gyakorta feltett kérdésre: vajon a Piramis - amely a népszerűség grafikonján meglepő gyorsan emelkedett és a berobbanás mindig az ugyanolyan gyors süllyedés veszélyét is rejti - lehet-e kivétel a szabály alól. Egyéniségük, dacos elszántságuk, a felesleges gátakat is leküzdő akaratuk feltételezi az igent.

Bálint Péter (megjelent a Pesti Műsor egy 1978-as számában)

A szerkesztő megjegyzései: Érdekes felvetés Bálint Pétertől, hogy rákérdezett a P. Mobil vendégszereplésével kapcsolatban: "nem lesz-e túl feszült a hangulat?" Egy béljós.

www.rockmuzeum.ini.hu (2009.12.15.)

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Piramis !
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Pulzus 53 - 1985 június - Az Örökmozgó színrelép
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei

Tovább...
Bergendy - kislemezek 03.
A Bergendy együttes első, önálló EP-je - négy számos kislemez - 1964 augusztusában került a boltokba. A zenekarhoz időközben Oroszlán György csatlakozott

Tovább...
Pulzus 50 - 1985 január - Ha a sorompó áll...
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A

Tovább...
Pulzus 51 - 1985. április - Sztárfaragó
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV

Tovább...
Európa Kiadó - Minden egyformán popzene? (1987, Pesti Műsor)
Ha Balaton - Európa Kiadó és Zichy-kastély, a többség 1986-ra asszociál. Érhető ez, hiszen az a fellépés a zenekar(ok) emblematikus

Tovább...
Koncertek 2018. január 20. és 2018. február 05. között:

Klipmánia