×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Metamorfózis Hobó módra (PM 1983) 

Megjelent: 2009. november 16. hétfő 18:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

A sajtóban, tévében, sőt a civil életben is mindennapos a szörnyülködés, hogy a tizenévesek igénytelenek. (Erre "abszolút példa" a koncerteken "csápoló" tömeg, Ifipark környékén elhajigált üres sörös-, boros-, pálinkásüvegek.) Ez a közönség volt jellemző a Hobo Blues Band korábbi műsorain is. S ők tódultak nemrégiben a Szkéné Színpadra esténként, ahol Hobó előadóestjét láthatták.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A szokásos "szerelések" csöves, vagy gatsbynadrágok; a trikón, farmerdzsekiken pedig a HBB felirat. Egy fiú előhúzott zsebéből egy fél lepedőt, piros autózománccal ráfújta: Éljen Hobó! A terem dugig telt, alig maradt előadótér, mert természetesen a padlón is ültek, összebújva, mozgolódva, készülve a szokásos tombolásra. Még nem volt zenész, nem volt Hobó, de már elkezdtek a V-t formáló ujjak. (Az ide tévedt, vagy szándékkal érkezett huszon- és idősebb évesek igyekeztek a hangszóróktól messzebb kerülni, biztos, ami biztos.)

Elsötétült a nézőtér, bejöttek a Hobo Blues Band muzsikusai és Mártha István, a zeneszerző, zongorista, no meg Hobó a közel két méterével, a megszokott kockás flanelingben, kordfarmerben, bumfordi kamaszmosollyal. A tinilányok szája fülig szaladt, és meghitt "Laci, Laci" suttogások fejezték be a nézőtéri zsongást.

És elkezdődött. Aki az erősítők alatt, mellett, mögött ült, annak se lett baja. Konszolidált hangossággal, remek, humoros zenével, olykor igen komoly szöveggel dalolt Hobó. A ritmus is más volt. Dallamosabb, játékosabb...

És a tinik arcán a felkészített egzaltált mosoly hervadozott. Azután gyanakvón figyelő lett. Végül csodálkozó. A számok végén nem volt taps. Csak várakozó figyelem a következő dalra, versre, monológra. Mert Hobó valami egészen újat mutatott magából - a régi, őt rajongó közönségnek. Absztrahálásra késztető prózát mondott Dávid és Góliát mai történetéről. Egyes szám első személyben. Ő volt Góliát. És ennek meg volt a humora és tragikuma is. Egy kedves-mókás szöveget kiabált a közönség közé Tarzanról ("Tarzankám - Hagyd el a himbilimbit, a liánkodást vérvadak fölött, - mássz le a fáról - ülj le a tövében! - Nesze egy körözöttes szendvics - ...Tarzankám - Innen nem zuhansz le - S feltündöklik előtted legszentebb célunk a végelgyengülés.").

És a gyerekek nevettek, tapsoltak és eldugták a fél lepedőt. Az egyórás műsor fárasztó lehetett. Hobó a zongorára kikészített 15-20 pohár iskolatejet bizony megitta szép lassan. Amikor a műsor felénél hét pohár tejet eresztett le a torkán, tapsot kapott. Csakúgy, mint a zenei és szövegbéli improvizációkra, a szabad mozgásokra. Most elhagyta a jól ismert "gumiarcot", nem grimaszolt, nem ugrált. Előadott. Nagy sikerrel!

Senki sem távozott csalódottan a Szkénéből. A "csápolók" ezek szerint veszik a jó árut is. Meg kell velük kóstoltatni! (az estet Asher Tamás rendezte.) Hobó (Földes László) most Nagyon fáj címmel József Attila- és Ginsberg-versekből készíti következő műsorát. A Szkénébeli előadóestjével országos turnéra készül, de hamarosan az Egyetemi Színpadon is vendégül látják.

Ny.M.

(2009.11.16.) www.rockmuzeum.ini.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Metamorfózis Hobó módra !

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Pulzus 56 - 1985 november - Migráns nevelde
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV

Tovább...
Pulzus 57 - 1985 december - Feloszlik a P. Mobil
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei

Tovább...
Bergendy - kislemezek 55.
A következő korong a Bergendy együttes talán legellentmondásosabb

Tovább...
Olympia, Piramis @ 1975. október 31. - FMH
Fél éves működés után, ugyanazon a helyszínen - Fővárosi Művelődési Ház -, ahol debütált, színpadra lépett a klasszikus felállású Piramis.

Tovább...
Bergendy - kislemezek 04.
A következő kislemezen a Bergendy együttes Zalatnay Saroltával közösen hallható. Zalatnay Sarolta 1962 és 1964 között gyakran fellépett a Scampolo együttessel,

Tovább...
Koncertek 2018. február 18. és 2018. március 06. között:

Klipmánia