×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Interjú Orszáczky Jackie-vel (1970, Ifjúsági Magazin) 

Megjelent: 2009. november 04. szerda 12:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

Képen: II. szuper-együttesünk tagjai száz megkérdezett beatzenész szavazati alapján: Ráduly Mihály (szaxofon, flóta) a Syrius együttesből; Laux József (dob) Omega; Friedrich Károly (puzon) Friedrich együttes; Pataki László (orgona, zongora) Syrius; Mogyoróssy László (szólógitár) Pannónia; Orszáczky Miklós (basszusgitár, ének) Syrius; Bartha amás (szólógitár) Hungária. Kimaradt Frenreisz Károly (basszusgitár), a fotót készítésekor Svédországban turnézott. (Fotó: Hegedűs)Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

- Ráduly Mihály kollégád mellett te kaptad a legtöbb szavazatot a szakmai szuper együttes szavazáson.

- Sohasem kerestem a népszerűséget. Nem örülnék annak, ha a mi zenénk a slágerrajongók kedvence lenne.

- És a szakma...?

- Az más. Zavarba jövök, ha valaki odajön és gratulál, de nagyon jólesik.

- Énekesként és basszusgitárosként is rád szavaztak kollégáid. Neked melyik a fontosabb?

- Amikor hallom az orgonát és a dobot, a harmóniákból és a ritmusból automatikusan, ösztönösen következik az, amit a gitáron játszom. Mindig az énekre koncentrálok.

- Underground muzsikus vagy?

- Itthon mi játszottuk először ezt a stílust. Nem tartom szerencsésnek a kifejezést. Mi "Syrius"-zenét játszunk.

- Zenészmúltad?

- Huszonkét éves vagyok. Tizenhat éves korom óta játszom. Először a Syncom-együtteshez kerültem, majd alapítója voltam az első magyar blues-együttesnek, az Új-Rákfogónak. Aztán következett a Syrius...

- Hol tanultál?

- Hét évig hegedültem, hat évig zongoráztam zeneiskolai hallgatóként. A legtöbbet mégis nagy muzsikusok lemezeiről tanultam. Egy óriás egyéniség feltérképezése - egy szemeszter.

- Mennyit gyakorolsz?

- Minden héten három napon át reggeltől estig. A hét végén ugyanis szüleim elmennek Érdre és én nyugodtan próbálhatok, nem zavarom őket.

- Állítólag izgága vagy.

- Van benne valami. Elég gyorsan "begurulok", sokszor vitatkozom, talán oktalanul is. Mentségemre szolgál, hogy ezt utólag mindig belátom.

- Jellemezd egy-egy mondattal a Syrius tagokat.

- Baronits: pompás teamzenész, még pompásabb üzletember. Pataki: hangulatok harmóniáinak királya. Ráduly: hál'istennek már ott tartunk, hogy lassan neve is van. Veszelinov: örök ellenzéki, mindene a zene.

- Kikhez köt a legerősebb szál?

- A barátaimhoz.

- Kit tartasz a legnagyobb énekesnek és basszusgitárosnak, és - ha választhatnál - melyik együttesben játszanál legszívesebben.

- Ének: David Clayton-Thomas a Blood Sweat and Tears-től, basszus: Lakatos Béla a Bajtala trióból, együttes: a Chichago.

- Most hol játszotok?

- A Ganz-MÁVAG kultúrotthonában.

- Akárhány beatzenésszel beszéltem, egyik sem vitatta: Orszáczky Miklós a legtehetségesebb magyar bluesénekes.

a szerkesztő megjegyzései: Nagyon jók a riporter kérdései. Ritka az a magyar (nevezzük így:) könnyűzenében, ha valakit a "szakma" egyöntetűen pozitívan kezel, nem savazza a háta mögött, hanem csak elismeréssel illeti. Egyike a keveseknek (ha nem az egyetlen) Jackie. Legendás ez az 1970-es Supergroup szavazás. Ebből nőtte ki magát az LGT is és rajta van a fél Syrius tagság.

A cikket az Ifjúsági Magazin 1970. november 2-i számából közöltük újra (2009.11.02.)

www.rockmuzeum.ini.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Interjú Orszáczky Jacki!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 01.
A Bergendy együttes első, jegyzett stúdióbeli szereplésére 1964 tavaszán került sor, Toldy Mária énekesnő két dalát kísérték. A zenekar felállása ekkor a

Tovább...
Bergendy - kislemezek 03.
A Bergendy együttes első, önálló EP-je - négy számos kislemez - 1964 augusztusában került a boltokba. A zenekarhoz időközben Oroszlán György csatlakozott

Tovább...
Pulzus 52 - 1985 május - Pöcegödör és hullaszag
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma.

Tovább...
Piramis, Mud @ 1975 - Lengyelország (Magyar Ifjúság, 1976)
Közvetlenül Révész csatlakozása után, Som kapcsolatainak köszönhetően, az akkoriban népszerű Mud lengyelországi turnéján játszhatott

Tovább...
Pulzus 57 - 1985 december - Feloszlik a P. Mobil
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei

Tovább...
Koncertek 2018. február 20. és 2018. március 08. között:

Klipmánia