×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Wendigo - Audio Leash (2009) 

Megjelent: 2009. október 25. vasárnap 00:05
Szerző: Deepfreeze
    Lemezismertetők 

Szomorú hír kíséri a modern metal egyik legjobb magyar képviselője második lemezének megjelenését. Már amennyire ez megjelenésnek nevezhető, hisz, a hír arról szól, hogy a banda felfüggeszti működését, jelen album pedig ingyenesen letölthető a honlapjukról, „ha már egyszer megcsináltuk”. Szomorú a dolog, mert nem akármit csináltak, ez ennél többet érdemelne...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A bíztatónál jobban sikerült bemutatkozó album után több idő telt el a folytatásig, mint amennyit kedvem volt várni. De hát engem nem kérdezett senki. A végeredmény viszont kárpótol a várakozásért. Nem értem a „motivációvesztés”, „fásultság” és „enerváltság” szavakat a hivatalos közlemény szövegében. Mi van? Miről beszélsz ember? Milyen enerváltság? Semmi nem hallatszik a fenti anti-reklám szavakból. Az Audio leash minden szempontból feljebb tudott lépni egy kicsit, mint elődje. Az egyszavas számcímek beszédesek, abból a szempontból, hogy pont ilyen lényegre törő nóták születtek.

A Let it out kalandozós volt ehhez képest. Nem mondom, hogy most nem változatosak a nóták, talán még több is belefért a kosárba, mint eddig, de valahogy sokkal egységesebb az összkép, most sokkal inkább egy irányba mutatnak.Az ismertetőjegyek továbbra is megmaradtak: kellemesen horzsolós gitárok alapozzák meg a metal hangulatot, melyre BZ pakolja jellegzetes dallamait, ami a műfaj átlagához képest inkább éneklős, mintsem keménykedős. Ő igazán énekelni akar, és teszi is. Nincs hörgős-morgós elkendőzés, dallamok viszont igen. Meg többszólamú vokálok. Persze ahol kell rekeszt, és az első albumhoz hasonlóan itt is felböffen egy-két Dave Mustaine-féle megoldás, nem csak énekben, de a hangszeres részekben is. Ez egy csöppet sem zavaró, hisz csak pillanatokat jelent. A zene ennél jóval komplexebb, meg annál is, amit elsőre hall az ember. A többszöri hallgatás után is felbukkannak, apró nüanszok, érdekes, aprólékosan kidolgozott megoldások.

A keménykedés közben, az album közepén még akusztikus hangulatú lírára is futja, olyanra, amit hasonló bandák lemezein nem hallani, csak AOR közeli albumokon. Ez a dal (Condemned) a vízválasztó a lemezen. Innentől, a Mirrormask-kal kezdve még érdekesebb dolgok kerülnek elő. Jobban domborodik a progresszív zenéhez való vonzódás. Akár a már említett Mirrormask-ban, vagy a rövidsége ellenére is több témát felvonultató másik gyöngyszemben a Failure-ben.

A Drift-ben pedig egyenesen tobzódnak a témákban, ötletekben, még a tangó ritmus is előkerül, mindezek között pedig egy döfésként foglal helyet a Spinless nyers tarolása. A hangzás kifejezetten tetszik, szerintem jobb, mint a Let it out-on volt. A csapat remekül dolgozik együtt, Béci zökkenőmentesen beilleszkedett a többiek közé, a két gitáros pedig külön dicséretet érdemel.

Mit is mondhatnék. Hattyúdalnak ez nagyon szép. A csúcson abbahagyni is szép. Félúton a csúcs felé nem annyira. Elemezhetném a hazai zenei helyzetet meg piacot, a közönséget, de nem teszem. Egyszerűen kár a Wendigo-ért. Nagy kár.

10/10


Track lista:

1. Reach
2. Heroes
3. Leash
4. Entropia
5. Condemned
6. Mirrormask
7. Left
8. Failure
9. Spineless
10. Drift

Közreműködő zenészek:

Bátky Zoltán (BZ) - vocals
Kozó Tamás (Kozi) - guitars
Takács József (Jozzy) - guitars
Csörnyi Róbert (Rob) - bass
Gábor Béla (Béci) - drums

Lemezeik:

Audio Leash (2009)
Let it out -2- (2006)
Reconnected EP (2004)

Honlap:
www.wendigo.hu
myspace.com/wendigohu
rovat lapozó


Még, még, még...Deepfreeze írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
A Perfect Circle - Eat The Elephant (2018)
Már jó ideje feltámadt, de lemezt csak most ad ki az A Perfect Circle! Utoljára 2004-ben volt példa rá, hogy a Tool-frontember Maynard James Keenan

Tovább...
Counter Clockwise - Látszatfoltok (2017)
Tényleg nem értem azokat, akik már december elején összeírják az adott évre vonatkozó listájukat, pedig az év utolsó hónapja mindig tartogat meglepetést.

Tovább...
Kamelot - The Shadow Theory (2018)
Az 1991-ben, a floridai Tampá-ban alakult prog-power metálos Kamelot tizenkettedik sorlemeze a most megjelenő The Shadow Theory, ami a 2015-ös Haven-t követi - amiről kétszer is

Tovább...
John Corabi - Live '94 (One Night In Nashville) (2018)
A már 58 éves John Corabi a Dead Daisies-ben énekel manapság, de megfordult korábban a Scream-ben és az Union-ban is... és 1992-'96 között ő

Tovább...
Klipmánia