rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Anubis Gate - Covered In Black (2017)

 Látogatottság
Összesen
88384423
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Wendigo - Audio Leash (2009)

Lemezismertetők

Szomorú hír kíséri a modern metal egyik legjobb magyar képviselője második lemezének megjelenését. Már amennyire ez megjelenésnek nevezhető, hisz, a hír arról szól, hogy a banda felfüggeszti működését, jelen album pedig ingyenesen letölthető a honlapjukról, „ha már egyszer megcsináltuk”. Szomorú a dolog, mert nem akármit csináltak, ez ennél többet érdemelne...


A bíztatónál jobban sikerült bemutatkozó album után több idő telt el a folytatásig, mint amennyit kedvem volt várni. De hát engem nem kérdezett senki. A végeredmény viszont kárpótol a várakozásért. Nem értem a „motivációvesztés”, „fásultság” és „enerváltság” szavakat a hivatalos közlemény szövegében. Mi van? Miről beszélsz ember? Milyen enerváltság? Semmi nem hallatszik a fenti anti-reklám szavakból. Az Audio leash minden szempontból feljebb tudott lépni egy kicsit, mint elődje. Az egyszavas számcímek beszédesek, abból a szempontból, hogy pont ilyen lényegre törő nóták születtek.

A Let it out kalandozós volt ehhez képest. Nem mondom, hogy most nem változatosak a nóták, talán még több is belefért a kosárba, mint eddig, de valahogy sokkal egységesebb az összkép, most sokkal inkább egy irányba mutatnak.Az ismertetőjegyek továbbra is megmaradtak: kellemesen horzsolós gitárok alapozzák meg a metal hangulatot, melyre BZ pakolja jellegzetes dallamait, ami a műfaj átlagához képest inkább éneklős, mintsem keménykedős. Ő igazán énekelni akar, és teszi is. Nincs hörgős-morgós elkendőzés, dallamok viszont igen. Meg többszólamú vokálok. Persze ahol kell rekeszt, és az első albumhoz hasonlóan itt is felböffen egy-két Dave Mustaine-féle megoldás, nem csak énekben, de a hangszeres részekben is. Ez egy csöppet sem zavaró, hisz csak pillanatokat jelent. A zene ennél jóval komplexebb, meg annál is, amit elsőre hall az ember. A többszöri hallgatás után is felbukkannak, apró nüanszok, érdekes, aprólékosan kidolgozott megoldások.

A keménykedés közben, az album közepén még akusztikus hangulatú lírára is futja, olyanra, amit hasonló bandák lemezein nem hallani, csak AOR közeli albumokon. Ez a dal (Condemned) a vízválasztó a lemezen. Innentől, a Mirrormask-kal kezdve még érdekesebb dolgok kerülnek elő. Jobban domborodik a progresszív zenéhez való vonzódás. Akár a már említett Mirrormask-ban, vagy a rövidsége ellenére is több témát felvonultató másik gyöngyszemben a Failure-ben.

A Drift-ben pedig egyenesen tobzódnak a témákban, ötletekben, még a tangó ritmus is előkerül, mindezek között pedig egy döfésként foglal helyet a Spinless nyers tarolása. A hangzás kifejezetten tetszik, szerintem jobb, mint a Let it out-on volt. A csapat remekül dolgozik együtt, Béci zökkenőmentesen beilleszkedett a többiek közé, a két gitáros pedig külön dicséretet érdemel.

Mit is mondhatnék. Hattyúdalnak ez nagyon szép. A csúcson abbahagyni is szép. Félúton a csúcs felé nem annyira. Elemezhetném a hazai zenei helyzetet meg piacot, a közönséget, de nem teszem. Egyszerűen kár a Wendigo-ért. Nagy kár.

10/10


Track lista:

1. Reach
2. Heroes
3. Leash
4. Entropia
5. Condemned
6. Mirrormask
7. Left
8. Failure
9. Spineless
10. Drift

Közreműködő zenészek:

Bátky Zoltán (BZ) - vocals
Kozó Tamás (Kozi) - guitars
Takács József (Jozzy) - guitars
Csörnyi Róbert (Rob) - bass
Gábor Béla (Béci) - drums

Lemezeik:

Audio Leash (2009)
Let it out -2- (2006)
Reconnected EP (2004)

Honlap:
www.wendigo.hu
myspace.com/wendigohu 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: Deepfreeze


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.91 Seconds