×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Hobo Blues Band - Kiugrás Előtti Előérzet @ 1985. 03. - Kapuvár 

Megjelent: 2009. október 17. szombat 12:00
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

Pár napja egy 1984-es interjú újraközlését szerkesztettem be, melyben Bill "élete nagy szerencséjének" mondja a Hobóval való találkozást. Persze kérdés, hogy ki dobott meg kit. Tehát, hogy Bill lehet egy életre hálás, amiért őt szövegileg Földes László kitalálta (Kőbánya blues, Édes otthon, Hosszú lábú asszony, 3:20-as blues), vagy éppen 1979-1980-ban a HBB maradt volna pesti klubzenekar, ha Bill nem lép be, utánozhatatlanul király énekesi képességeivel. A fene tudja. Mindenesetre Bill koncertjein ma is - ha kérdi - 3 óra 20 van...

Azt hiszem leginkább a pénz vitte el a Csapatból, állítólag kreditet kért volna a lemezeken, mint dalszerző, miközben bármilyen aranyos figura is teszem azt a Kopaszkutyában, azért ne legyenek illúziói senkinek Bill dalírói képességeiről. Jött 1983-ban az István a király, azzal is lehetett haknizni (Bill meg is tette, a HBB addig türelmesen várt), majd 1984-ben a Zenekar megcsinálta Bill első szólólemezét, megindítva őt ezzel - legalábbis így utólag úgy tűnik - saját útján.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!És Bill hallgatva súgóira szépen át is szivárgott a Kormoránba. Az azonban nemigazán akart működni, így 1986 végén átment a Bill Box Companyba, a P. Box romjain alakult formációba, Bencsik Samuval játszani pár hónapot. Érdekes, hogy 1985-ben nem egyből szólóban folytatta, hanem egy másik zenekarban, majd a Bill-Box is egy átmeneti állapot volt, mire végre Deák Bill Gyula néven tényleges szólókarrierbe kezdett.

A Hobo Sapiensből tudjuk, hogy Bill 1985. március 18-án még lement az FMH-ba koncertre, bejelentette, hogy kilép, és aznap már nem is lépett fel. Ez a koncert valahol pár nappal ez előtt lehetett. És ezt - és ezért is érdekes a koncert és lett az a bootleg címe, ami - hogy Hobó a Hajtók dalában ezt a szövegvariációt helyezi el, szerintem irónikusan: "Csak ne hagyj el, ne menj a Karthagóba. Ne menj a Karthagóba, ne hagyj el."

1985. III. ? @ Kapuvár - Összjátékidő: 89'13"- forrás: anyaszalag

3:20-as blues

Bill: "Nagyon köszönjük, kösz szépen."

Hobo: "Tisztelettel köszöntjük Kapuvár város közönségét. És egy régi darabbal folytatjuk a műsort, melyet Deák Bill Gyula volt szerencsés megkezdeni. Mivel nem repültek a rohadt paradicsomok a színpadra így folytatni merjük a műsort. Az Operett című régi számunk."

Operett

H: "Bábabababam. Én vagyok én. Ki vagyok én? (2x)"

Ki vagyok én?

H: "Vávávávává. Énbambambambambam. Cs. Ez nem egy Szív küldi szívnek szívesen Hölgyeim és Uraim. Mi azért jöttünk ide, hogy megmutassuk a nagyérdemű közönségnek, hogy éppen hol tartunk. De mivel messziről indulunk, ezért visszamegyünk most egy kicsit Pestre. X. kerületi blues következik, Kőbánya blues."

Kőbánya blues

H: "Mint tudjátok a Hobo Blues Band a milliomosok zenekara. Mindnyájan Chevrolette-en és Cadillacen száguldozunk. Magánrepülőgépünkön érkeztünk ide Kapuvárra, ahol nagy szeretettel vártak bennünket, de mi nagyon nehezen hagytuk ott 15 szobás kastélyunkat. Erről szól a következő dal: Tető alatt a ház. (hangolás)"

Tető alatt a ház

B: "Nagyon köszönjük, kösz."

H: "15-től 95-ig élő férfiak balladája következik. felszarvazottak balladája. A Kopaszkutya nem jön."

Felszarvazottak balladája

H: "Hölgyeim és Uraim, kedves elvtársak. A világításfőnök részéről beadott zöld fény azt jelzi, hogy elérkezett az ideje annak, hogy egy egészen más vadászterületre érkezzünk át. Mibe, mivel a turné vezetésze, szerencséjéből kifolyólag van lehetőségünk a kapuvári szálloda fantasztikus szobáiban és mégjobb konyhájában étkezni, a következő számot a Kapuvári Szálloda, a Hanság Szálloda séfjének ajánljuk, melynek címe: Lakoma."

Lakoma

H: "Ollé, ollé. (vágás) Hé Billy baby gyere vissza kedvesem, gyer ide. Együtt nyomunk egy szomorú balladát. Száműzött lovag, je."

Száműzött lovag

H: "Köszönjük, köszi."

H: "Köszönjük. Következő dalunkat két Jutka nevű hölgynek játszuk. Az egyiket Szőke Csodának, a másikat Madonnácskának hívják. A Hajtók dala című ballada következik. Szerelmes szivű fiúk, szerelmes szívű fiúk magánya. Tibikém, tiszta szívvel. Tehát szőrös szívű leányok ne hallgassák, csak gyengédek és kedvesek."

Hajtók dala

H benne: "Csak ne hagyj el, ne menj a Karthagóba. Ne menj a Karthagóba, ne hagyj el."

H: "Mamma mia. Köszönjük szépen. S jön majd egyszer talán, egy királyfi tán. Hófehér paripán. A királyi vágtat a réten, szakálla csillog. mert keni finom kenőcsökkel. Ölj meg!"

Királyfi vágtat a réten

H: "Elaludt Gulliver, a törpék nem félnek, lekötözik gyorsan amíg fel nem ébred. Orrába mérget a fülébe ólmot. Mér beszélsz közbe? Olyan szép verset akartam mondani, és elrontottam. nem is mondom el. Azt akarom mondani neked, hogy mi nem térdig füstbe játszunk. Fehér füstbe. Mi embereknek jöttünk játszani és ha te mondasz valamit én odafigyelek. Amikor szavalok közbemondasz valamit, kiesek a dologból. Nem vagyok isten, nem vagyok csillag. De mivel szi, a szívünk a tiétek. A tietek a miénk...reméljük. Ezért eljátszuk nektek...eljátszuk kedves darabunkat, a Mesél az erdőt."

Mesél az erdő

H: "Üvölt a szél és kacag a hold. Anyám egy hajtó asszonya volt. Boszorkányszombaton ellovagolt. Sosem tudom meg apám ki volt."

A fattyú reménytelen szerelme

(vágás)

Leples bitang

H: "Köszönjük szépen. Mit játszunk? Mólos blues. Mólos bluesunkat játszuk Nélküled címmel. Blues, blues, blues, blues."

Nélküled (Fleetwood Mac)

H: "Nélküled bebebebe. Egész más dalt a lányoknak, egész más dalt a lányokról. Dobókocka vagyok."

Dobókocka

H: "Ollé, ollé, las caracas. Hölgyeim és Uraim egy Fleetwood Mac és egy Rolling Stones dal után most néhány Jimi Hendrixet fogadjatok szeretettel. Gitárcsere után. Jimi Hendrixet játszunk, nem cserélsz gitárt?"

B: "Szól az a kontroll valamit Csabám?"

H: "Presence le, presence le. Le a királlyal, köszönjünk a hercegnek."

B: "Eljátszuk az első kellemes darabot, egy tempósabb darab lesz ez, Come On. (közönségből: "Földes!") Ne kiabálj, nyugodj meg fiam! Nyugi."

H: "Itt a király. A herceg kiment, bennmaradnak a grófok a bárók és a vállogatott (?). Na."

Come On

B: "Nagyon köszönjük. Eljátszunk egy lassabb darabot. Little Wing, kicsike kicsike kis szárnyak. Emlékezve egy emberre, Radics Bélára."

Little Wing

B: "Nagyon köszönjük. Manic Depression, Mániákus depresszió."

Mániákus depresszió

B: "Nagyon köszönjük. Tátrai Tibor."

H: "(elkezdik) Bordély blues."

Bordély blues

H: "A régi számok közül vettünk elő néhányat, mert évek óta nem játszottuk. Most a Mindenki sztár című számot játszuk. De talán 3 évi szünet után nem tudom mióta nem játszottuk már az Operettel és a Ki vagyok én?-nel együtt. Most akkor halljuk, hátha sikerül. "

Mindenki sztár

H: "Rrremélem a sírba fekszem. Mielőtt még megöregszem. nevünk már nem szenzáció gitáros generáció."

Nemzedékem

www.rockmuzeum.ini.hu (2009.10.15.)
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Klipmánia