rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

P. Mobil - Csoda Történt (2017, Dionysosrising)

 Látogatottság
Összesen
88326404
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Prognózis - PM cikk 1984

Rockmúzeum

A Prognózis "prognózisa" az Előjelek. Gondolom e mondat a fiatal rockformáció rajongóinak nem okoz fejtörést, hisz az Előjelek a csapat rég várt albumának a címe. S valóban sokan várták már e nagylemezt - a Prognózis azon ritka feltörekvő társaságok közé tartozik, amelyek komoly közönségbázissal rendelkeznek. Ennek ellenére sokan lehetnek azok is, akik csak most, e lemez kapcsán találkoznak először a Prognózis zenéjével, így legelőbb arra kérem Vörös Istvánt, a zenekarvezetőt, hogy mutassa be a csapatát, s önmagát.

- 1981-ben alakítottuk meg a Prognózist, persze nem zenei előélet nélkül. Magam a "vízöntő jegyének fia" vagyok, s hangszeres pályafutásomat a Nevada, majd az Olympia berkeiben kezdtem, igazi hard-rock stílusban. Ezt követte a Hadi-rock, amely már saját csapatomnak, a Prognózis közvetlen elődjének számított; működése sorkatonai szolgálatom idejére esett, igazi katona-zenekar volt. Bevallom, akárcsak a Prognózis kezdetén, nehezen találtuk saját "hangunkat", sokáig mi is "őszintének és kőkeménynek" számítottunk. Első kislemezünk fölvételének idején sokat beszélgettünk Kóbor Jánossal, az Omega Stúdió "főnökével", mit is kéne és hogyan. Azt hiszem, ez meghatározóan fontos szerepet játszott abban, hogy végre kilábaltunk a poros rockpanelek közül.

Ma úgy gondolkodunk: ha bármelyikőnk zenei ötlete, szerzeménye kicsit is hasonlít valamire, azt rögtön elvetjük, mindenképpen eredetiségre törekszünk, de azért nem görcsös erőfeszítések árán. Nem akarunk hullámokat lovagolni, se "újat", se "nosztalgiát". Korszerű hangzást és színpadi előadást szeretnénk teremteni. Fontos az egészséges popularitás, s ehhez elengedhetetlen az, hogy számaink, s a koncertek mindig változatosak, izgalmasak legyenek. Ezt alkalmanként "külsősökkel" is segítjük, így került műsorunkba Torma, a "magányos masiniszta", alkalmilag a zenekari tagok sorában Mr. Workinson "illusztrátor", Muck Ferenc szaxofonos, és hamarosan bemutatkozik velünk Izga Dóra is, Róla azonban egyelőre csak ennyit.

- És az állandó "belsősök" miről nevezetesek?

- Valóban ők annyira hozzátartoznak a Prognózis jellemzőihez, hogy nehéz személyekre "lebontani". Jankai Béla a billentyűsünk, talán a zenekar "hivatásos szeleburdija", de mindenekelőtt nagy ötletembere. Basszusgitárosunk - nekünk csak Cirmos Kormos - a markáns arculat alappillére, Bártfai György, dobosunk, a bohém feeling megteremtője, Klem Ervin, a gitárosunk jellemzője pedig a mindenre vonatkozó precizitás.

- Önmagadat hogyan értékelnéd ebből a szempontból?

- Elsősorban ötletember vagyok, ez pedig nálunk elengedhetetlen, hiszen zenénk és koncertjeink ötlet-centrikusak. Minden előadásunkra tartogatunk valami meglepetést, ha csak egyet is. Játszani szeretünk, együtt a közönséggel. Igyekszünk bevonni őket, így alakul a happening hangulat.

- Sokáig késlekedett ez az album, pedig már tavaly hozzáfogtatok.

- Azt hiszem, a mi lemezünk is eltévedt a lemezkészítés kifürkészhetetlen útvesztőiben olyannyira, hogy előbb jelent meg műsoros kazettán. Szerencsére végül mégis megjelent, s közönségünk fogadtatására mi sem jellemzőbb, mint az "első napi" dedikálásunk a Vörösmarty téri hanglemezszalonban, ahol az első ötszáz lemez rögtön elfogyott. Időközben persze már tetemes új zenei anyag is fölgyülemlett, ezek közül szeretnénk, ha karácsonyra elkészíthetnénk egy kislemezt, a Mai zsoltárt. Az újabb dalokban talán több a gitárszólam, mint az eddigiekben, persze ez nem jelenti azt, hogy háttérbe szorulna a billentyűpark, hiszen épp most vettünk egy "összkomfortos" Yamaha szintetizátort. Ennek az új programnak a címe: Dehogy vagyok ideges. Augusztus 26-án is ezzel mutatkozunk be a Budai Ifjúsági Parkban, addig azonban bulgáriai meghívásunknak teszünk eleget, s turistaként a zenekar többi tagja az NSZK-ba is ellátogat.

(fábián - Pesti Műsor 1984 nyara)

www.rockmuzeum.ini.hu 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.46 Seconds