×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pandora @ 2008.07.12. – Cseszi Rock Blues Fesztivál, Szigethalom 

Megjelent: 2009. szeptember 12. szombat 12:00
Szerző: bcsaba
    Koncertbeszámolók 

Pár héttel ezelőtt beszámoltam a Pandora búcsúkoncertjéről, amely sajnos nem úgy sikerült, ahogy tervezték. Ezúttal azonban egy olyan Pandora koncert kerül a teríték-re, ahol minden rendben volt: a cucc jól szólt, a zenekar nagyon jól játszott és végül, de nem utolsó sorban az énekes Kálmán Gyuri minden szempontból meggyőző teljesítményt nyújtott.

Sok év telt el azóta, hogy Vikidál Gyula a P. Mobilban, a Dinamitban és a Pandora’s Boxban énekelt, vagyis a hetvenes évek vége és nyolcvanas évek elejének rockzenei aranykora óta. (Nem akarom megsérteni a korszak többi zenekarát, de oka van annak, hogy miért emelem Vikidál Gyulát és egykori csapatait.) Közhelynek számít, de teljesen igaz az az állítás, hogy abban az időszakban olyan dalok születtek, amelyek még ma is megállják a helyüket. Az em-lített zenekarok időközben feloszlottak, majd újjáalakultak, osztódással szaporodtak: manap-ság a P. Mobil mellett van egy Mobilmánia, van kettő darab P. Box. Ezen zenekarok sorsa akárhogy is alakul egy dolog biztos: a régi klasszikusokat ma is műsoron kell tartaniuk, mivel ezek nélkül a közönség úgysem nem engedi le Őket a színpadról. De az említett zenekarok, illetve klónjaikon kívül számos másik zenekartól is játssza ezeket a dalokat. Közéjük tartozik, pontosabban tartozott a Pandora...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A Pandora 1999-től egészen napjainkig működött, igaz volt egy nagyjából 2 éves szünet a zenekar életében. A zenekart 2005-ben élesztette újra Lovas Jani gitáros, Nagy "BigStick" Zoli dobos és Kálmán Gyuri énekes. 2006-ban év kettős tagcserét követően csatlakozott Utasi András gitáros és Tolmacsov Gyuri basszusgitáros az akkori formációhoz. Ebben a felállásban készült egy fantasztikus promo anyag, amelyen a Zöld, a Bíbor és a Fekete és Vágtass velem hangzik el. 2007 óta a billentyűs hangszer is felbukkan a színpadon Kalmár Gézának köszönhetően. A banda eredeti elképzelése: P. Mobil, P.Box és Dinamit dalok modern köntösbe bújtatása volt. A repertoáron zömmel olyan dalok szerepeltek, amelyeket Vikidál Gyulával is-merhettünk meg.

2008-ban a szigethalmi Cseszi Rock és blues fesztiválon a zenekar remek formában van. A felvétel egy igazi időutazás volt, ahogy azt a számos fellépő vendég egyike elmondta. Ennek kapcsán eszembe jutott, amit Schuster Lóri mondott 1979-ben Vikidál Gyula P. Mobilos tá-vozása kapcsán mondott. A lényege az volt, hogy a rádió egy adott hullámsávon sugározzák a műsorukat, de a hullámsávot időnként változtatják. Nagyjából ennyit jelent a Vikidál Gyula – Tunyogi Péter csere. A régi idők dalai ugyanúgy élnek, aktuálisak, egyáltalán nem porosak, amelyek ezúttal Pandora és vendégei „hullámsávján” jutottak el a hallgatókhoz. A koncertet hallgatva folyamatosan libabőrös voltam és vagyok, annyira jól adják elő azokat.

Amit a technika miatt a Pandora búcsúkoncertjén nem tudtam megtenni, ezúttal pótoltam. Kálmán Gyurira nagyon oda figyeltem, különösen a Dinamit dalok kapcsán. Kálmán Gyuri már 1993. óta énekel, de először a haverok révén nem nagyon jutottak túl a halásztelki kocsmák falain. Majd 1996 óta jöttek a zenekarok. Az utóbbi években a Pandorában és a Bajnok Rock Teamben volt hallható, de megfordult a Treffben is, illetve egy demo felvételen eléne-kelt több dalt az István a királyból (Koppány vezér és Torda táltos szerepéből). A hangjával nem tudok betelni, amely kicsit rekedtes, kemény és árad belőle az erő, egész egyszerűen kincs van a torkában. Énekelni sosem tanult, de ez nem is baj. Teljesen természetesen énekli ki a mélyebb és magasabb hangokat, erőlködés nélkül. A színpadi mozgásával és a konferálásaival sincs baj. A Dinamitba kerülése tulajdonképpen egyszerű történet. Amikor az újjáalakulása konkrétan szóba került, rövidesen kiderült, hogy Vikidál Gyula nem tud benne részt venni. A helyére Csiga Sanyi ajánlotta Kálmán Gyurit. Németh Gábor egy Pandora koncerten meghallgatta, majd megkérdezte, hogy csatlakozna-e az újjáalakuló Dinamithoz. Gyuri termé-szetesen azonnal sokkot kapott dologtól és pár nap múlva már ott volt a zenekari megbeszélé-sen és a próbán.

De térjünk vissza a Pandora koncerthez. Természetesen Kálmán Gyuri mögött állt egy nagy-szerű zenekar. A gitárosok nem szedték le hangról hangra az eredeti felvételeket, hozzá is tettek, leginkább a szólókhoz. Az egyiküknek (Lovas János) második gitárosként a Dinamit-hoz csatlakozik, tehát a Pandora zenekar harmadrésze a Dinamitba igazol át. Kalmár Géza pedig úgy játszik a Hammondon, ahogy nagyon szeretem. És mellettük a ritmusszekció is megbízható, jó teljesítményt nyújtott. A vendégek pedig még jobb hangulatúvá, igazi öröm-zenévé varázsolták ezt a remek sessiont.

Számtalan P. Mobil, P. Box, Dinamit tribute zenekar létezett és létezik ma is. Azok közöl, amelyiket eddig hallottam a Pandora volt a legjobb. Időközben kiderült, hogy a Dinamit be-mutatkozása kicsit késik, így a Pandorának lehetősége lesz egy igazi búcsúkoncertet adni, amelyen belül Bencsik Sándorról is megemlékeznek. Pár dal erejéig várhatóan beszáll Zselencz László Zsöci, Sáfár Öcsi és Koroknay Árpád is. Ennek a helye és ideje: Orczy kert, szeptember 24. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a rock-zenét.

Pandora 2008.

Kálmán György – ének
Lovas János - gitár
Utasi András - gitár
Tolmacsov György - basszusgitár
Nagy "BigStick" Zoltán – dob
Kalmár Géza – billentyűsök, vokál

vendégek:
Csiga Sándor – billentyűsök, szövegíró (20., 21., 22., 23.)
Sándor Csaba (Időgép) – gitár (8.,9.,10.)
Nusser Ernő (Időgép) - gitár (8., 9., 10.)
Balogh László (Időgép) – ének (8., 9. 10.)
Mucsi Zoltán (Zsuzsi néni közbelép)– ének (12., 19.)
Kósa Zsolt – ének (17., 18., 19.)
Gömör László (Solaris, Napoleon Boulevard, Nostredamus) – dob (21., 22.,23.)
Pócs Tamás (Solaris, Napoleon Boulevard, Nostredamus) – basszusgitár (21.,22.,23.)
Rózsa Zoltán (ex Pandora, Solaris) – gitár (21.,22.,23.)

Tracklista:

01. Soha nem elég
02. Dinamit a vérem
03. Néma kőszobor
04. Ingajárat
05. A Zöld, a bíbor és a fekete
06. Tűz van
07. Tűzimádó
08. Menj tovább
09. Miskolc
10. Kétforintos dal
11. Külváros
12. Tinédzser dal
13. Tépd el az időt
14. Mi ez az érzés
15. Szállj fel szabad madár
16. Nekem ne mondd
17. Oh yeah
18. Asszonyt akarok
19. Rocktóber
20. Vágtass velem
21. Neked adnám a világot
22. Fantomlány
23. A bolond
24. Utolsó cigaretta

Írta: Horcsin Attila
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Pandora búcsúja @ 090814 - JAMK

2009-08-26 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. március 23. és 2018. április 08. között:

Klipmánia