×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 King's X - Black Like Sunday (2003) 

Megjelent: 2003. július 12. szombat 20:05:51
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A kezdetek óta kedvelem az X-et. Van bennük valami hippi – happy hangulat, ős beatles felhangok, amitől kellemes hátteret nyújtanak a tanulás, munka mögé. Tiszta szívű, és nyitott dalaikban a „szeretkezz, ne háborúzz” hangulat uralkodik, kórusaikat pedig tanítani kellene a bartóki iskolában. Doug hangja igazi fekete hang, ameddig a többiek a laza amerikai hangulatot hozzák. Van benne valami állatias, ahogy a totál nyugodt zenébe beleüvölt egy igazi, energikus fekete hang. Igazán nagy élmény.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Utóbbi lemezeik elmentek „az egy kicsit durvábban” hangulatba, de végre visszatértek az eredetileg is általuk megteremtett „saját” modernkori hippi kultuszba. Lehet persze őket utálni is, mert nem annyira durvák, meg lehet le-diszkózni is, de azt ne itt az én cikkemben keressétek. Mivel a legelső lemezeik óta figyelem őket, és mostanában a lemezeik nem tetszettek, most nagy örömöme szolgál, hogy mertek dallamokat is írni. Ahogy régen. Közönség, és (amerikai)rádióbarát hippi dalokat. Virágokkal, dallamokkal és szerelemkultusszal.

Jersey, Illinois, Mississippi indult a banda. Doug Pinnick zenész famíliából örökölte a muzsika utáni elkötelezettségét, Jerry Gaskill Bradenton-ban (New Jersey) szedte össze, Ty Tabor pedig csak úgy beszállt, mint gyerekkori barát. Aztán elindult egy Petra nevű keresztény zenekar, amiből később az X lett. Mire hármat számoltak már a helyi banda ki is adta az első lemezét. És ez azóta is kisebb nagyobb szünetekkel így megy. Már amikor éppen nem készítenek projectekkel lemezeket. A szakma nagyon szereti őket, a közönség is, legalábbis az a szűk réteg, aki ismeri a munkásságukat. Ez azóta sem nagy változott. Itthon is így van ez. Akik szeretik azok pedig nem szoktak csalódni a munkáikban, talán az utóbbi egy-két lemezüket kivéve. De ennek vége. Örömmel jelenthetem, hogy úgy döntöttek visszatérnek az eredeti vokális, egyszerűnek tűnő, de mégis részletekig kidolgozott dalokhoz. Amit trióban nagyon nehéz játszani. Kevesen is próbálják meg.

Erről a lemezről a sokszínűség tűnik ki leginkább. Van fiatalos-pattogós punk szerű dal, lágy lassú énekes dallam, és világzeneszerű keleties dallam. Szóval minden, amivel fel lehet idézni a nagy gombafejűeket, de ezt ne úgy értsétek, hogy egy az egyben. Hanem teljesen egyénien, saját dalokkal, remek énekesekkel, és zenészekkel, akik a dalok kedvéért nem szólózzák szét az agyukat. Pedig megtehetnék, mert vannak olyan jó zenészek.

Remélem sokak érdeklődését felkeltettem. Érdekes, és értékes lemez készült. És, hogy mekkora ötlet a cd belső borítójából X naptárat csinálni, az elmondhatatlan !

10/9

Track lista:

01. Black Like Sunday (3:31)
02. Rock Pile (3:31)
03. Danger Zone (3:23)
04. Working Man (3:49)
05. Dreams (2:53)
06. Finished (4:08)
07. Screamer (4:21)
08. Bad Luck (3:27)
09. Down (4:27)
10. Won't Turn Back (2:37)
11. Two (2:50)
12. You're The Only One (3:42)
13. Johnny (11:36)
14. Save Us (2:14)

Közreműködő zenészek:

Doug Pinnick - ének, basszus
Ty Tabor - ének, gitár
Jerry Gaskill - ének, dob

Lemezeik:

Sneak Preview (1983)
Out of the Silent Planet (1988)
Gretchen Goes to Nebraska (1989)
Faith Hope Love (1990)
King's X (1992)
Dogman (1994)
Ear Candy (1996)
Best of King's X (1997)
Tape Head (1998)
Please Come Home... Mr. Bulbous (2000)
Manic Moonlight (2001)
Black Like Sunday (2003)
Live All Over The Place (2004)
Dogman Demos (2005)
Rehearsal CD Vol. 1 (2005)
Ogre Tones (2005)
Live & Live Some More (2007)
XV (2008)
Tales From the Empire (2009)
Live Love in London (2010)
Burning Down Boston (2012)

kingsx.net

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

King King - Exile & Grace (2017)

2018-01-07 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Saxon - Thunderbolt (2018)
Az angliai Barnsley-ben, 1970-'76 között Blue Condition, majd '76-'77-ben SOB és '77-'78 között Son of a Bitch néven, végül 1978-óta Saxonként dolgozó NWOBHM zenekar a heavy metál egyik

Tovább...
Therion - Beloved Antichrist (2018)
A svédországi Stockholm-ban, '87-ben death metal bandaként alapított, de később az operázó-szimfonikus metál egyik alapítói közé lépő Therion a 2012-es Les Fleurs Du Mal című

Tovább...
Jess and the Ancient Ones - The Horse and Other Weird Tales (2017)
A 2010-ben, a finnországi Kuopio-ban alakult Jess and the Ancient Ones a harmadik lemezét adja ki The Horse And

Tovább...
Mangoo - The Heat (2017)
A Mangoo 2005-ben, a finnországi Turku-ban alakult stoner - pszichedelikus hard rock zenekar, akik a 2009-es Neolithic után, második lemezüket 2012-ben adták ki Neverland címmel, de azóta

Tovább...
Little G. Weevil - Something Poppin' (2017)
Nagybetűs dög kacsint reánk, "feka" hetvenes évek, blues, soul, funky, minden, mi szemszájnak ingere... - Szilágyi Norbert, riff.hu!

Tovább...
Koncertek 2018. március 19. és 2018. április 04. között:

Klipmánia