×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pandora búcsúja @ 090814 - JAMK 

Megjelent: 2009. augusztus 26. szerda 12:05
Szerző: bcsaba
    Koncertbeszámolók 

Pandora búcsúkoncert, P. Box emlékest @ 2009. augusztus 14. - JAMK (Angyalföldi József Attila Művelődési Központ)

A 2009. év egyik legnagyobb eseményének a magyar „oldszkúl” rockzenében a Dinamit újjá-alakulása ígérkezik. Igaz ez nem az eredeti felállásban fog történni, mert egyéb jellegű elfog-laltságaik miatt nem vesznek benne részt Vikidál Gyula és Németh Alajos. Az énekesi posztot az eddig kevéssé ismert fiatal énekes Kálmán György foglalja el, a basszusgitáros pedig Zselencz László Zsöci (Edda, P. Box, Beatrice, Boxer) lesz. A Dinamit újjáalakulása miatt az énekes korábbi zenekara, a Pandorának a feloszlott, mivel a repertoárjuk kizárólag P. Mobil, P. Box és Dinamit dalok újrafeldolgozásából állt. Az pedig nem lenne szerencsés, ha az énekes párhuzamosan tagja lenne a Dinamitnak és egy Dinamit tribute zenekarnak. Az új énekes megismerésére a legjobb módnak az tűnt, ha a Pandora zenekar búcsúkoncertjén hallgatom meg. - Horcsin Attila beszámolója!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Az este programja nagyon érdekesnek tűnt: a Symphonium együttes után következett volna egy beszélgetős, archiv anyagos és élőzenés P. Box visszaemlékezés Csiga Sándor révén, majd az estét a Pandora búcsúkoncertje zárta. Sajnos a koncertre való beszámoló érdemi részét a botrányos szervezéssel kell kezdenem, amiről persze a legkevésbé sem tehettek a fellépők. Először: az eseményt szinte egyáltalán nem hirdették meg. Másodszor: hiába volt a rengeteg jó ötlet, ha a szervezők láthatóan „ahogy esik úgy puffan” alapon hagyták folyni az eseményeket. Harmadszor: botrányosak voltak a technikai körülmények. A nézőtéren is elég rossz volt a hangosítás, sokszor nem volt hallható az ének, de igazából a Pandora zenészei járták meg. A csúszás miatt nem is volt alkalmuk beállásra, de ehhez képest is sokszor kellett szólniuk a használhatatlan kontroll miatt. Végül a dobos inkább kirángatta az egyik kontrollból a kábelt, hogy legalább ne zavarja a játékban.

Visszatérve az elejére, jókora késéssel lépett fel a Symphonium zenekar, akikről nem sokat tudok mondani. Heavy metal alapokon, szimfonikus dallamokat játszanak és nem is rosszul, de nem igazán illettek a programba. Ez pontos kezdés esetén nem is lett volna baj. Ilyen körülmények között azonban szinte mindenki azt várta, hogy mikor fejezik be végre és jön a P. Box megemlékezés, majd a Pandora. Sajnáltam Őket ezért, remélem legközelebb kedvezőbb körülmények között láthatom.

A P. Box emlékműsor annyiból állt, hogy Csiga Sándor kiállt a színpad közepére és elmondta, hogy mi mindent tervezett: beszélgetés Monostori Péterrel (megjegyzés: alig van az országban még egy ember, aki Rajtuk kívül jobban ismerné Bencsik Samut és a P. Box-ot), régi video és hangfelvételek lejátszása. Ezek elmaradtak, de Csiga Sándor és barátai (az Időgép és a Pandora tagjaiból verbuvált vegyes csapat) eljátszottak néhány P. Box dalt.Nagyjából fél tizenegykor a színpadra is léphetett a Pandora. Már az sejthető volt, hogy nem tudják eljátszani végig a tervezett műsort és a technikai feltételek is hátráltatták Őket. Ilyen körülmények között valóságos csoda volt, hogy a műsort egyáltalán végig tudták játszani (igaz pár dal kimaradt). Mindezek ellenére kis számú rajongótáboruk remek hangulatot teremtett a színpad előtt. Nagyszerű volt hallani a régi Dinamit, P. Mobil és P. Box dalokat és végigkísért a régi koncertekről ismert libabőr érzés. Én leginkább az énekes Kálmán Györgyre voltam kíváncsi és arra, hogy tudja-e majd pótolni Vikidál Gyulát a Dinamit színpadán.

Sajnos hiába énekelt el több Dinamit slágert a koncerten, ezúttal alig lehetett meggyőződni énekesi képességeiről a hangosítás miatt. A zenekar honlapján a saját feldolgozásukban néhány P. Box dalt lehet meghallgatni, illetve segíthet a youtube-on látható néhány korábbi koncertrészlet. Ezek alapján úgy érzem remekül választottak a Dinamit zenészei. Kálmán György képes lehet még attól is jobb teljesítményre, mint Vikidál Gyula a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején. A gitárosok, az orgonista és a dobos remek teljesítményt nyújtottak, egyáltalán azzal, hogy komolyabb hiba nélkül végig tudták játszani a koncertet. A koncerten nemigen volt tetten érthető egy búcsúkoncert szokásos hangulata, tulajdonképpen erről nem is esett szó. Talán a zenekart a méltatlan technikai színvonal sokkal jobban foglalkoztatta.

Örülök, hogy a Dinamit zenekar újra fog játszani és egy ilyen nagyszerű énekest sikerült ta-lálniuk! De ezzel együtt sajnálom a Pandorát, mert az énekes kiválása a zenekar végét jelenti és nagy kár, hogy a búcsúkoncertjük nem úgy sikerült, ahogy tervezték.

Pandora:

Kálmán György - ének
Lovas János - gitár
Utasi András - gitár
Tolmacsov György - basszusgitár
Nagy "BigStick" Zoltán - dob
Szabó Péter – billentyűk

Track lista:

01. Dinamit a vérem
02. Mi ez az érzés
03. Külvárosban születtem
04. Menj tovább
05. Tűzimádó
06. Ómen
07. Rocktóber
08. Tűz van
09. Soha nem elég
10. A Zöld, bíbor és a fekete
11. Vágtass velem
12. Tépd el az időt
13. Szállj fel szabad madár
14. Ingajárat
15. Néma kőszobor
16. Oh yeah
17. Asszonyt akarok
18. Csontváz
19. Utolsó cigaretta

(megjegyzés: a linkek olyan felvételekre mutatnak, amelyek korábbi koncertjükön készültek.)

www.pandorarock.hu
írta: Horcsin Attila
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Pandora búcsúja!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. március 23. és 2018. április 08. között:

Klipmánia