×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pandora's Box mizéria (090813) 

Megjelent: 2009. augusztus 13. csütörtök 18:05
Szerző: pjuan
    Aktuális 

Kedves Barátaink! Sajnos a napokban bekövetkezett az, amit a magunk részéről mindenképpen szerettünk volna elkerülni: felbukkant egy másik zenekar, amelyik magát Pandora's Box-nak nevezi és ezen a néven kíván tevékenykedni, hirdeti saját fellépéseit. Minthogy meglátásunk szerint ennek köszönhetően a jövőben a rajongók számára egyre nehezebben válik követhetővé hol, mikor, melyik formáció lép fel, és nem kérdéses számunkra az sem, hogy a név körül kialakult kötél-húzás és jogi eljárás sokakban teljes joggal visszatetszést, egyik vagy másik (esetleg mindket-tő) formációval szemben ellenérzést vált ki, ezért szükségesnek érezzük, hogy a magunk ál-láspontját ismertessük és bizonyos körülményeket tisztázzunk.A magunk részéről továbbra is úgy véljük, hogy a Pandora's Box (P. Box) együttest Cserháti István és Bencsik Sándor alapították, akik a későbbiekben kerestek tagokat ehhez a formáció-hoz.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!„[...] reménytelenségünkben Bencsik Samu és én elhagytuk a P.Mobilt. Néhány hónapig nem tudtuk mit csináljunk -beszálljunk valami más zenekarba együtt vagy külön-külön, de végül a barátságunk és a zenéről alkotott hasonló gondolkodásunk arra késztetett bennünket, hogy alakítsunk egy új formációt. Így született meg a P. Box azaz Pandora's Box.” (Cserháti István) Forrás: rockgyemantok.hu

„[...] Bencsik és Pityi 1980-ban távozott a zenekarból. Annak ellenére, hogy nem közösen tervezték a jövőjüket, végül az együtt alapított P.Boxban folytatták pályafutásukat, ahol zenekarvezetőként a szervezés és minden más gond az orgonista nyakába szakadt.” Forrás: Szakács Gábor: Maradsz, aki voltál (?), Bp., 2001, 128.

Három sikeres album és számos tagcsere után az 1980-as évek közepén Cserháti István kiszállt a zenekarból és vitte a nevet is magával, mégsem vitatta ekkor senki, hogy a Pandora's Box (P. Box) név az övé, hiszen a zenekar Mr. Basary énekes-billentyűssel kiegészülve Metal Company néven, majd Deák "Bill" Gyula csatlakozása után Bill és a Box néven folytatta működését. Megjegyzendő, hogy azok, akik most újból ezen a néven kívánnak szerepelni, már ekkor sem voltak a zenekar tagjai.

„[...] egyéb koncepcióbeli ellentétek köztem és a zenekar között arra késztetett, hogy megszüntessem a P.Boxot.” (Cserháti István) Forrás: rockgyemantok.hu

Ezt követően mintegy 15 év szünet következett be a zenekar működésében, azonban egyetlen korábbi zenésztárs sem formált igényt a név használatára. Cserháti István időközben megalapította a P. Box Hangstúdiót, üzemeltette a P. Box Pizzériát, vagyis folyamatosan használta az elnevezést. Mikor pedig 2001-ben újra életre hívta a Pandora's Box (P. Box) együttest, nem a híres zenekarok gyakorlatát követte, vagyis a biztos anyagi sikert jelentő eredeti felállás újra színpadra állítását (ami egyébiránt Bencsik Sándor tragikus halála miatt nem is lett volna lehetséges), hanem fiatal, új arcokat keresett. Az új formációról büszkén nyilatkozott:

„Miket tartasz zenei mérföldköveknek az életedben?
[...] No és a mostani P.Box, melynek terhei az én vállamon nyugszanak, de nagyon kiváló zenészek segíte-nek tartásában: Günter, Kori, Cézi és Bodó. Most ez a legfontosabb mérföldkő-, megmutatni azt, hogy van élet nagy sztárok nélkül is [...].”
(Cserháti István) Forrás: rockgyemantok.hu

Az újkori Pandora's Box (P. Box) együttes a rockzene egyik legválságosabb időszakában is rendszeresen járta az országot, koncertezett nagy fesztiválokon és kisebb klubokban, valamint időközben kiadott 4 albumot és 1 DVD koncertfelvételt. Bár nagyon sok régi és új rajongó talált egymásra a zenekarral, tagadhatatlan és sohasem vitattuk, hogy néhányan ezt a formációt már nem tartották azonosnak a korábbi "nagy" előddel, de erre mi, az "új" zenekar tagjai egyébként sem formáltunk soha igényt a híresztelésekkel ellentétben. Számunkra óriási megtiszteltetés volt és a mai napig is az a lehetőség, amivel Cserháti István megtisztelt bennünket, miszerint minket választott a zenekarába, és mi büszkék voltunk és vagyunk arra, hogy tovább öregbíthetjük a Pandora's Box (P. Box) nevet és hagyományait.

Mint az bizonyára mindenki előtt ismert, 2005. év elején a Pangea album felvételei közben Cserháti Pityinél súlyos betegséget diagnosztizáltak az orvosok. Egy vizsgálat során daganatokat találtak a szervezetében, és bár az első hírek némi derűlátásra adtak okot, ám az állapota sajnos egyre romlott. Ennek ellenére a kórházból kiszökdösve feljátszotta a lemez billentyűs részeit, hogy a felvételeket be tudjuk fejezni, és lekötött néhány koncertet Debrecen közelé-ben, ám ezek nagy részét sajnos le kellett mondanunk. Végül két koncerten fellépett a zenekar, amelyeken Pityi ülve ugyan, de végig tudta játszani a bulikat, ám az állapota a betegség és az erős kezelések miatt egyre romlott.

Ezekben a vészterhes időkben nagyon sokszor beszéltünk Pityivel a zenekar további sorsáról, főleg amikor már számára és számunkra is egyértelművé vált, hogy az állapota visszafordíthatatlanná vált és napról napra romlik. Ő mindvégig azt akarta, hogy a zenekar folytassa tovább a működését, és mindezt Pandora's Box (P. Box) néven tegye, noha már akkor felmerült a zenekar tagjaiban, hogy Cserháti István nélkül más nevet válasszanak.

Pityi azonban mindvégig szilárdan kitartott akarata mellett, és ez eldöntötte azt, hogy az iránta érzett tisztelet, megbecsülés és az együtt eltöltött évek munkájára tekintettel a zenekar Pandora's Box (P. Box) néven működik tovább, noha a zenekar tagjai tisztában voltak azzal, hogy a zenekar megtestesítője, a "régi" és az "új" formáció közötti egyetlen összekötő kapocs nélkül biztosan még több kétkedő hang jelenik majd meg az addigiak mellett. Pityi mindig megnyugtatott mindenkit, hogy a Pandora's Box (P. Box) név az övé, ezt régi zenésztársaival - "genteman's agreement" - ahogy ő mondta - keretében tisztázta, és az adott szó neki szent.

2005. augusztus 21-én hajnalban Cserháti István örökre lehunyta szemeit. Ekkor a zenekar éppen egy koncertről tartott hazafelé.

A zenekar tovább folytatta működését, majd tapasztalva a hazai rockzenei élet kilátástalanságát úgy döntöttünk, hogy a Pandora's Box (P. Box) névhez méltó körülmények hiányában nem akarjuk a legendás nevet megalázni és lejáratni azzal, hogy kis klubokba kényszerülve tartsuk életben a formációt, ezért 2006. év végén bejelentettük a zenekar működésének szünetelését. Az akkori záróbulin fellépett velünk többek között Vikidál Gyula és Szabó István is, utóbbi nem vitatva, hogy a zenekar Pandora's Box (P. Box) nevet használja. Akik ott voltak arra is emlékezhetnek, hogy Vikidál Gyula ígéretet tett a zenekar működésének segítésére.

Bár a korábbiakhoz mérten kevésbé aktívan működtünk, 2007. és 2008. években Debrecenben sikeres koncertet adott "hazai pályán" a Pandora's Box (P. Box), és számos koncertfelkérést kaptunk ezen időszakban is.

Kilenc évi folyamatos működést követően, 2009. év elején szereztünk arról tudomást, hogy a zenekar két korábbi tagja, az első két lemezen szereplő Sáfár József és Szabó István mintegy 3 és fél évvel Pityi halála után a jövőben Pandora's Box (P. Box) néven kíván zenekart működtetni. Minthogy megítélésünk szerint a névhasználat joga erkölcsi és jogi kérdésnek is tekinthető egyszerre, megpróbáltuk a kialakult helyzetet tisztázni velük a színfalak mögött, ami sajnálatos módon eredménytelen maradt. Legfőbb indokuk az volt, hogy mivel a Pandora's Box (P. Box) nevet Cserháti István korábban nem védette le, ezért mint alapítók (?) azt ők jogosultak használni, mi pedig tartózkodjunk a jövőben ettől. Sajnálatosnak és egyben elgondolkodtatónak tartjuk, hogy ezt az igényüket nem Pityi életében jelentették be, hanem akkor formáltak erre jogot, amikor ő már nem tehetett ez ellen semmit. Való igaz, Cserháti István nem védette le a Pandora's Box (P. Box) nevet jogilag, mert bízott korábbi zenésztársai szavában, mint ahogy nem tervezte azt sem, hogy meghal.

A magunk részéről azonban úgy érezzük, hogy a Pityinek tett ígéretünkhöz híven és a Cserháti-család kérésére és támogatásával minden eszközzel harcolnunk kell a Pandora's Box (P. Box) névért, hogy az utóbbi 9 év munkája ne tűnhessen el nyomtalanul a rockzene színpadáról. Ennek érdekében a szükséges jogi lépéseket megtettük és a jövőben is megtesszük. És a fentiek okán tesszük meg, nem más célból, hiszen a magánéletben szerencsére mindegyikünk sikeres pályafutással büszkélkedhet.

Amit rendkívül sajnálatosnak és elkeserítőnek tartunk, ami miatt mégis rosszul érezzük magunkat a kialakult helyzetet illetően az nem más, minthogy a zenekar rajongói a kialakult helyzettől vélhetően nem tudják majd függetleníteni magukat, és egyik vagy másik, esetleg mindkét formációval szemben ellenérzéseik lesznek, azok tagjaiban csalódnak és merőben hasonló helyzet alakul ki, mint a P. Mobil és a Mobilmánia együttesek esetében. Mi ettől mindig is szerettük volna megóvni a Pandora's Box (P. Box) nevet, de úgy tűnik sikertelenül. Akik jelen helyzetben is kitartanak mellettünk, azoknak nagyon köszönjük a támogatásukat, ez ad erőt a további küzdelemhez és a folytatáshoz. Küzdeni mindig, feladni soha!

A jövőben meghirdetésre kerülő koncertekről a hivatalos honlapon (www.pbox.hu) mindenkit időben tájékoztatni fogunk, terveink szerint decemberben számos meglepetéssel szolgálunk majd a mellettünk kitartóknak. A hivatalos honlapon nem hirdetett koncerteken a debreceni Pandora's Box (P. Box) tagjai nem vesznek részt, azokon az "újkori" albumok dalai nem lesznek hallhatók.

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik jelen helyzetben is kiálltak és kiállnak mellettünk, elsősorban a Cserháti családnak, Csiga Sándornak, Almár Ákosnak, Makunak és Joseynak a segítségükért és támogatásukért! S bár nem Pandora's Box (P. Box) néven, de az immár kibékíthetetlen ellentétek ellenére is sok sikert kívánunk a "másik" formációnak és a hozzájuk csatlakozó rajongóknak!

Barátsággal: Kori, Günter, Cézi, Bodó, Krisz, a debreceni Pandora's Box (P. Box)

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Gitármánia Tábor - Margaret Island, AWS koncert is lesz (2018)
Negyed évszázados lett Magyarország legnagyobb szakmai könnyűzenei találkozója, a Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor.

Tovább...
Müpa - nyár 2018: jazzlegendák, ingyenes tartalmak
Világsztárok és innovatív, 21. századi megoldások: jazz-legendákkal zárja kiemelkedő sikerű szezonját és ingyenesen elérhető, exkluzív tartalmakkal készül a

Tovább...
Flow Sportegyesület - Kamaszodva kezet fogva (2018)
A tolerancia és az elfogadás a mai világban hiánycikk. Nagyon kevés ember fogadja el az értelmileg sérülteket, még kevesebben vállalják a kapcsolatteremtést

Tovább...
Koncertek 2018. július 19. és 2018. augusztus 04. között:

Klipmánia