×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 P. Box @ 2009.08.07. Tiszalök, Strand 

Megjelent: 2009. augusztus 11. kedd 18:05
Szerző: bcsaba
    Koncertbeszámolók 

A P. Box 2006. november 11-én játszotta búcsú koncertjét az Almássyn. Pityi halála után még folytatták, ahogy maga Pityi is akarta, Szabó Krisztiánnal, de szerintem Pityi, mint szervező (és nagyon jó kapcsolatokkal rendelkező ember) kiesése meglőtte a zenekart, abbahagyták. Azóta volt 1-2 koncert ezzel a felállással, nem igazán P. Box néven, hanem valami mutyizgatás, de most egy kicsit komolyabbra fordult a dolog. Hol is kezdjem a sztorizást?Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Az a helyzet, hogy nem értem, mi van, mindenesetre annyi tudható, hogy a P. Box név feltámasztására történtek kísérletek, főképp Sáfár Öcsi és Szabó Putyur (az első két lemez basszusgitárosa és dobosa) gondolták ezt komolyan. Tehát a Bencsik Samu nevével fémjelzett korszak feltámasztása volt a cél. Aztán valahogy ez most annyira nem élő dolog, de egyébként azt gondolom Öcsiék ilyen Boxer-szerű múltidézgetős kocsmazenekart kívánnak létrehozni. Ezt persze pontosan nem tudhatom, még nem láttam őket, azt se lehet tudni, van-e egyáltalán zenekar, mindenesetre a helyzet kísértetiesen emlékeztet Samuka korábbi zenekarának a P. Mobilnak jelenkori történetére, mikor a Nagy P, meg a kismobilok járják az országot, mindenféle felállásokban. Hát hiába, Bencsik Samu jó dalokat írt. Megy valami jogi herce-hurca is a név körül, ezt végképp nem étem, mindenesetre összességében rosszízű a történet.

Tiszalökön, a Strandon debütált az újjáalakult újkori P. Box. Én ezt a Pityi által összetrombitált, fiatal(abb) srácokból álló bandát hitelesebbnek érzem, önazonosabbnak, mintha a régi arcok kezdenének múltba révedni, sok bakival zenélgetni. Pityi 2001-ben elkezdte a koncertezést, és a kezdeti régi repertoáros koncertek után elkezdték írni a saját anyagot, mégpedig gazdagon. Jók voltak az új számok, és furcsán illeszkedett a régi hagyományokba, miközben teljesen modern tudott lenni. Jó ízléssel, és érzékkel csinálták, szerethető volt. És ma is az.

Koroknay Árpi Társulatos szereplése akár meg is lökhetné a szekeret. Ez nagyban hasonlítanai a ’83-as helyzetre, mikor ugyancsak az István a király sikere lendítette meg a zenekart. A dobos srác Dubaiban dolgozik, az ő hiányzásai teszik esetlegessé a produkciót. A program teljesen rendben volt, nem éreztem esetinek a dolgot, bár a következő koncert csak állítólag decemberre várható. Cézi basszusgitárja még mindig pimaszul ronda, viszont cserébe kurva jól szól. Mindenki hozza a formáját, csak dicsérni tudom a dolgot. A billentyűs srác nagyon bátran tolja. Továbbra is főképp „új” dalokat játszanak, és módjával szedik elő a régieket, és azokat pedig újraértelmezik, szerintem nagyon helyesen.

Tiszalök közel van Debrecenhez, de remélem nem marad ez ilyen lokális zenekaroskodás, hanem újra megpróbálnak országosan zenélni. A Zöld, a bíborban Mák István „Maku” lépett be vendégénekelni a fináléban. A koncerten volt jópár pestről ismert koncertjáró arc is, és jelen volt Csiga Sanyi is (tudjátok: a Zöld, a bíbor és a fekete szövegének írója), úgy tűnik, ő e mellé a formáció mellé tette le a voksát.Szetlista:
Intró
Rnr az égig
Soha nem elég
Veled múljon el
A szerelem ára
Halálkatlan
Múlt és jelen
A bolond
Ezer év
Fantomlány
Pangea
Ingajárat
Dőljön le a fal
A zöld, a bíbor és a fekete (Makuval)

ráadás: Vágtass velem

Írta: Bálint Csaba (rockmuzeum.ini.hu)
Fényképek: Csiki Roland
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Beszámoló: Angra, Operation: Mindcrime @ 2018. április 10. - Barba Negra
Manapság sok koncertbeszámoló kezdődik egy apologetikus fölütéssel: "beragadtam a pesti forgalomba, így

Tovább...
Myrath, Manigance, Renaissense @ 2018. március 20. - Randal Club, Pozsony
Ilyen szerencsés konstelláció talán egyszer, ha adódik az ember életében, ezért nem nagyon volt kérdés, hogy

Tovább...
Beszámoló: Orphaned Land @ 2018. március 11. - Dürer kert
Nagyon régen mentem ilyen felkészületlenül koncertre, mint ezen a Concerto által szervezett estén, a főzenekar munkásságán

Tovább...
Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: