×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Viziturnén az Örökmozgó (P. Mobil cikk 1985-ből) 

Megjelent: 2009. július 09. csütörtök 12:05
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

A P. Mobil az elmúlt 15 évben divathullámoktól, válságoktól függetlenül járta a maga útját, őrizte saját hangját, a megszerzett népszerűséget, s az elmúlt évek keményebb létfeltételei között is tovább folytatta a "nyomulást". Tavaly 105 koncertet adtak, új nagylemezük jelent meg, s a Honfoglalást bemutató turnét eddig több, mint százezren látták. Felléptek több reprezentatív koncerten is, s ezt a sorozatot idén folytatják. A turnétervekből úgy látszik, az "örökmozgó" mozgékonyabb, mint valaha. A zenekar tagjaival ezekről a tervekről beszélgettünk.

- Már a korábbi években kitaláltunk néhány olyan "meglepetés", amelyet a közönség szívesen fogadott. Így például tavaly Debrecenben a szabadtéri színpadon adtunk kétforintos koncertet (minden jegy 2 forintba került!) amelyet idén szeretnénk megismételni. Hogy melyik város és környéke kapja ezt az ajándékot, az egyelőre maradjon titokban. Tavaly 4 nagy bulit (Pusztavacs, Szegedi Ifjúsági Napok, Debrecen, "Elektromos Temetés" a Budai Ifjúsági Parkban) szerveztünk, idén ezt a sorozatot koncertturnévá bővítjük. A turné tervezett állomásai: Linz, Bécs, Pozsony, Győr, Komárom (mindkét oldalon) , Esztergom, Dudapest, Dunaújváros, Paks, Baja, Novi Sad (Újvidék).Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!- A városneke alapján - úgy tűnik -, hogy a P. Mobil ezúttal nemzetközi "vizi turnét" szervez?

- Hát, ha nem is egészen erről van szó, de valóban a Duna menti városokat látogatjuk meg. Egy uszállyal indulunk turnéra, s ez az ún. Barátság-hajó, amely a Duna mentén élő népeket jelképezi, viszi a zenekart városról-városra anélkül, hogy partra lépnénk.

- ???

- A Mahart egy olyan hajót bocsátott a rendelkezésünkre, amely "önellátó", tehát szállást és energiát is ad. A mi dolgunk csak a zenélés.

- Kié volt az ötlet? Hogyan lehet így megszervezni a koncerteket?

- A P. Mobilé.

A vállalkozást támogatja az Express Ifjúsági és Diákutaztatási Iroda, az IRI és az Ifjúsági Magazin. A tervek szerint a koncertek az adott városokban kapcsolódnának az Ifjúsági Év vagy a VIT alkalmából rendezett júniálisokhoz. Napközben zajlanának a különböző programok, este 8-kor pedig megérkezne a kivilágított hajó, amely a vizi színpadoknál kötne ki. A koncertek után pedig azonnal horgonyt szedne, és indulna tovább.

- Mettől meddig zajlik majd ez az egyedülálló turné?

- Júniusban, de szeretnénk még a nyár folyamán a Tiszán, illetve a Balatonon folytatni a "vizi zenét". A turnéról egyébként - remélhetjük - TV film is készül.

- Tervez-e a zenekar 1985-ben más meglepetéseket is?

- Igen. Szeretnénk augusztus 1. ás 15. között a Balaton mellett egy völgykatlanban nagyszabású fesztivált rendezni, ahova nem csak hazai, de külföldi barátainkat is elhívnánk. Máris bíztató tárgyalásokat folytatunk a nyugatnémet Scorpions-szal.

- Eddig a nyári tervekről beszéltünk. Hogyan alakul a közeljövő programja?

- Tavasszal befejezzük a Honfoglalás turnét.. Még kb 20-25 előadás van hátra. Mindenhová szeretnénk elmenni, ahová 1984-ben nem jutottunk el. Ezután indítjuk az új turnéprogramot "Ez az élet Babolcsi néni" címmel. Ennek anyagát, amely a következő P. Mobil nagylemez címe is egyben, már megírtuk, most próbáljuk.

- Hogyan fogadta a közönség a Honfoglalás felújítását? Szakmai körökben volt némi fanyalgás, mondván a P. Mobil még mindig a régi dolgokkal áll elő.

- A nagylemez a Rocklegendák sorozatban jelent meg, tehát annak szánta a Hanglemezgyár, ami. Egy régebbi, nagysikerű zeneanyag és műsor felidézésének. A közönség ezt a szándékot megértette és elfogadta. A számokat mindenhol nagy sikerrel játszottuk. Az új közönség éppen olyan érdeklődéssel fogadta, mint a régi. Azok, akik Azik, akik 1976-78-ban hallották ezeket a dalokat először, ma a lemezt azért vásárolják meg, mert nekik a Honfoglalás jelentett valamit. A mai közönségnek viszont ez egy "új" P. Mobil Lp, amit szívesen hallgatnak.

- Az új koncert- és lemezanyag elég szokatlan címet kapott. Miért éppen Babolcsai néniről szól a dal?

- Ami a szöveganyagot illeti, a "hétköznapiság" szellemében írtuk meg. A zenészeket mindig vádolják, hogy elszakadnak a valóságtól. Úgy gondoljuk, ez ránk nem vonatkozik. MI ma is busszal járunk, talán nem nagyképűség, ha azt mondjuk, elég jól ismerjük a fiatalok gondolkodásmódját. Ezen kívül több mint 1000 levelet kaptunk az IM-től, amelyeknek tartalmát, azokat a problémákat, amelyekről szólnak, a szövegírásnál figyelembe vettük. Néhány dal - Villanygitár, Kiveszőben vagyok, Műholdra néz az ablakom, Babolcsai néni, A fesztivál hősei - már elkészült, s ezeket áprilistól már játszuk a koncerteken. De ahogy a korábbi P. Mobil műsoroknál, úgy most is kell 15-20 koncert, hogy csiszolódjon, összeálljon a program, hogy megtudjuk, mi tetszik, s mi nem?

- A P. Mobil nevével kapcsolatban egyéb, nem zenei vonatkozású hírek is keringenek a szakmában. Álítólag film és könyv is készült rólatok, amelyek bemutatásra, illetve megjelenésre várnak.

- A hírek igazak. A zenekarról az elmúlt években több filmet, illetve videót forgattak. A Koltay Gábor által készített Heavy medál másfél éve vár bemutatásra, de pillanatnyilag ott porosodik a Piramisról, a Beatricéről vagy a magyar rockzene történetéről készült 5 részes produkció mellett a TV valamelyik raktárában. A tavalyi "Elektromos Temetésről" - saját erőből - ugyancsak készült film, illetve video, amit a közönségtalálkozókon szoktunk vetíteni. Hogy nagyobb nyilvánosság elé hogyan kerülhetne, nem tudom. Egyelőre csak arról van szó, hogy a MOKÉP esetleg átveszi Koltay munkáját, amelyből egy másfél órás film készülne.

- S mikor jelenik meg a zenekarról írt könyv?

- Szeretnénk minél hamarabb kiadatni. A könyv a zenekar 15 éves történetét meséli el 1969-től 1984-ig. Szerzője, Czippán György újságíró, kiadója pedig az IRI. 250 oldalas, gazdagon illusztrált kiadvány lesz.

- Ha már a meglepetésekkel kezdtük, fejezzük is be az intrjút meglepetéssel. A legfrissebb pletykák szerint Nagy Feró a közeljövőben a P. Mobillal lép fel.

- Ez a hír annyiban igaz, hogy miután Feró kivált a Bikiniből, Schuster felajánlotta neki, hogy a zenekar bármiben a segítségére lesz. Néhány évvel ezelőtt, amikor ő volt hasonló helyzetben, Feró volt az egyetlen a szakmában, aki mellé állt. Vagyis vendégként mindig örömmel köszöntjük a koncertjeinken.

A cikk az 1985 nyári Rockkalauz című újságban jelent meg.

A szerkesztő megjegyzései: Mekkora ötlet, nem?! Ez a viziturné. Schuster nagylelkű, mikor az ötletgazdaságot firtató kérdésre azt mondja: a P. Mobilé. Na ja. Nemrég a Mobil honlapján volt egy cikk Gyenizse Andrással, aki pár hónapig volt a Mobil dobosa 83 végén, és abból is az tűnt ki, hogy a P. Mobil a 80-as években = Schuster Lóránd és munkavállalói. Az a helyzet, hogy a többiek szerintem nem ötleteltek, hanem pénzért dolgoztak és kész.

Az is érdekes, hogy a 84-es évnek a cikkben is említett megakoncertjei, illetve a 85-ben is kitartó ötletparádé mellett is év végére megszűnt a zenekar.


www.rockmuzeum.ini.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Viziturné!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Locomotiv GT. - Kislemezek 28.
A Locomotiv GT. sorozatból véletlenül kimaradt egy Zalatnay Saroltával közösen készített kislemez, ami 1972-ben került a boltokba, valamikor az énekesnő

Tovább...
Bergendy - kislemezek 55.
A következő korong a Bergendy együttes talán legellentmondásosabb

Tovább...
Olympia, Piramis @ 1975. október 31. - FMH
Fél éves működés után, ugyanazon a helyszínen - Fővárosi Művelődési Ház -, ahol debütált, színpadra lépett a klasszikus felállású Piramis.

Tovább...
Bergendy - kislemezek 66.
A kislemezen a Bergendy Turi Lajos énekessel dolgozik együtt, két Non-Stop dal átiratát

Tovább...
Bergendy - kislemezek 65.
A következő Bergendy kislemez két önálló dalt

Tovább...
Koncertek 2018. március 19. és 2018. április 04. között: