×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 A Kisstadion vendége a Tűzkerék (IM cikk 1979-ből) 

Megjelent: 2009. június 17. szerda 00:05
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

A római jog minden jognak, a rock pedig minden zenének az alapja. Mi igazi rockzenét játszunk, minden belemagyarázás nélkül - mondja Radics Béla, akinek klasszisát és virtuózitását mindenki ismeri, elsimeri, aki csak valamilyen kapcsolatban áll a rockzenével.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

- Most, hogy ismét a Kisstadion színpadán állsz, milyen érzés-gondolatok foglalkoztatnak?

- Hát először is nem lépek, hanem lépünk. OK? Ez eleve meghatároz mindent. A többiről kár volna meditálni, merengeni. Tudom, ez az utolsó nekifutás, most jött el az én időm - a mi időnk. Három lelkes, tehetséges fiatalt találtam, Soldos László dobost, Szabó György gitárost, Kun Tamás basszusgitárost.

- Hol léptek fel és havonta hányszor?

- Általában művelődési házakban, ritkábban egyetemi klubokban. Szokás, hogy az új együttesek rögtön végigjárják az országot, ha kell a közönségnek, ha nem. Mi nem erőszakoljuk magunkat senkire, havonta 10-15 2-3 órás konceret adunk.

- Milyen a Tűzkerék repertoárja?

- Saját szerzeményeket, Jimi Hendrix és és híres rock and roll számokat, illetve komolyzenei feldolgozásokat játszunk.

- Melyik volt eddigi legnagyobb élményetek?

- Mind nagy élmény volt és előfordult, hogy a közönség nem akart leengedni minket a színpadról és négy órán keresztűl nyűttük a hangszereket. Persze, a Közgáz Klubban a Piramis pár tagjával a közös koncert sem tartozik az egykönnyen felejthetők közé. A két zenekar között egyébként baráti kapcsolat alakult ki. Ennek eredménye, hogy előttük játszhatunk a Kisstadionban. Meggyőződesem, hogy a Piramis és a Tűzkerék képviseli az igazi rockzenét Magyarországon, és így a Kisstadion közönségét a Boney M. után más tájakra kalauzoljuk.

- Mit érzel, amikor egy-egy koncerten a közönség kórusban kiabálja: Béla, Béla, Béla!

- Örülök, hogy nem felejtettek el és hogy már a nagyon fiatalok is ismernek. Ettől könnyebben gördülnek az ujjaim a gitár nyakán.

- A zenén kívül mi köti össze még az együttest?

- Az, hogy minden helyes kislányt megbámulunk. És melyik nem helyes?

- Mit vártok a kisstadioni koncerttől?

- Mindent, ami megillet.

(Fodor T. András cikke)

A szerkesztő észrevételei: A cikk tulajdonképpen a Piramis híres dupla Kisstadionos '79-es koncertjeit reklámozza az IM-ben. Nagyjából itt volt csúcson a Piramis. Som, mint azt könyvében - a Piramis vádiratban - is kifejti, nem nyugodott bele, hogy Radics lassan és biztosan eltűnik a süllyesztőben. Betette hát őket előzenekarnak. Ez azt gondolom igaz és őszinte gesztus volt, ettől nem lett több néző, ehhez Somnak nagy érdeke nem fűződhetett, önzetlenül segíteni akart. Nem sikerült. Botrányos volt Radics mindkét fellépése. (ominózus húrszakadásos állóbuli)

Kicsit szétesőek itt már Béla gondolatai. Milyen érdekes, hogy felhívja a cikkben a figyelmet a többesszámra a "fellépünk"-kel kapcsolatban, majd azt mondja: "eljött az én időm", és utána korrigál. Hiába, Radics mindig is egyszemélyes sztár volt, és ezt maga is tudta (legalábbis a gázsit e szerint mérte állítólag).

Sikertelensége körülbelül 1973-tól elkezdődött, sokat ekkoriban már csak nevetni járnak megnézni a híres alkoholistát, akit gyakran a színpad széléhez támasztanak fiatal kísérőzenészei. Koncertjei botrányosan gyengültek, gondolom ezért ritkultak fellépései is. Béla mindenféle teóriákat épített ki magában sorsáról, ez olvasható ki összes megnyilatkozásaiból. Egyik sem arról szól, hogy nem kéne inni, és leginkább a zenére kellene figyelni, hanem mindenféle mismásolások: "Mi nem erőszakoljuk magunkat senkire."

Mekkora arcolás már a "komolyzenei feldolgozásokat játszunk" mondatrész! Játsza az egyszem Diótörőt Csajkovszkijtól... Érdekes a záróválasz. Béla úgy érezte, többet érdemel. Radics életéből nagyon komoly drámát lehetne írni, nagyon sok feszültséggel, nyitva hagyott kérdéssel.

Bálint Csaba
www.rockmuzeum.ini.hu
(átgépelve: 2009.06.16.)
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Kisstadion vendég!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia