×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Solid interjú Bakaja Péterrel (2009) 

Megjelent: 2009. február 27. péntek 18:05
Szerző: zuzup
    Interjúk 

- Mikor és hogyan alakult a csapat?

- A Soundtrack zenekarban ismerkedtem meg Kovács Péterrel, és mivel már egy ideje terveztem ezt a zenekart, megkérdeztem, hogy nem gitározna-e benne. Somos Péter lett a dobosunk, aki egy régebbi évfolyamtársam tanítványa volt. Az első próba 2006. január 28-án zajlott le, megjegyeztük a dátumot :). Azt hiszem ez a pontos válasz a mikorra.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!- Mi a zenekar története az alakulástól napjainkig?

- Szinte egyből elkezdtük a saját számok írását, hiszen nekem már volt pár ötletem, amit ennek a zenekarnak szántam, és Kovács Petinek is voltak ideillő témái. Úgy döntöttünk, hogy amíg nem találunk énekest, addig én fogok énekelni, de miután a saját számokhoz kellett énektémákat és szövegeket írni, ez így is maradt. 2006 nyarán elhatároztuk, hogy felvesszük az addig készre írt öt saját számot. Erre augusztus 19-én került sor, de én pont akkoriban lakást felújítottam és költöztem, úgyhogy mire a keveréssel és mindennel készen lettünk már november volt. A Műegyetem stúdiójában készült a felvétel, Bucsy Bence hangmérnökösködésével, aki akkor a Soundtrack zenekar dobosa volt. 2007 szeptembere környékén úgy döntöttünk, hogy az első demo gyenge hangzása miatt érdemes lenne a már elkészült új számokat felvenni. Közben október elején Somos Péter sajnos kiszállt a zenekarból, így a felvételek együtt kezdődtek a dobos kereséssel. Az új dobos Gacsályi Róbert lett. Ez volt az egyetlen tagcserénk. A második demo 2008 február végére készült el, Baranyi László segítségével, aki hangmérnöki és némi "produceri" feladatot is vállalt. Laci egyébként a P. Mobil új énekese. A zenekart 2008 áprilisában felkérte a kaliforniai 272 Records, hogy szerepeljen a Kill City Vol. 9. című válogatásán. 2008. május 27-én meg is jelent az album, rajta az S.O.L. című szám remaszterizált verziójával. Röviden ennyi.

- Gratulálok! Milyen fellépéseitek voltak tavaly?

- Inkább tavasszal voltak koncertjeink. Ha valakit érdekelnek a pontos dátumok, a honlapunkon megtalálhatja ezeket: www.solidmusic.eu. Amit érdemes kiemelni, az a júniusi Guiness rekordkísérlet Balatonfüreden, ami élőben látható volt a neten.

- Vettetek már részt tehetséggondozón?

- Igazából csak olyankor, ha valahol megjelenési lehetőséget jelentett már maga a jelentkezés is. Mivel a zenekar profi zenészekből áll, akik zenélésből élnek, nem tartanánk túl becsületesnek, ha indulnánk. És persze, ha nem érünk el semmit, az is rosszul néz ki, ha elérünk valamit, akkor meg mindenki azt mondhatja, hogy így könnyű volt. Pont ezzel az indoklással az említett esetekben is megkaptuk a zsűritől, hogy ugye nem gondoltuk, hogy beválogatnak :).

- Mennyire van koncertezési lehetőségetek?

- Azt talán már ki lehetett találni az eddigiekből, hogy sajnos nem ez az a zenekar amivel pénzt keresünk. Így mindig szem előtt kell tartanunk az egyéb elfoglaltságainkat, de ez a kisebbik baj. Nagyobb probléma kettő is van. Az egyik, hogy nem szeretünk több ezer forintos mínuszba kerülni egy-egy koncert miatt, mert erre sajnos nem telik. A másik, hogy sajnos egyikünk sem menedzser-típus, és nem is sikerült olyasvalakit találnunk, aki ezt ésszerű keretek között elvállalná. Így maradnak azok a lehetőségek, amiket megtalálunk magunknak, és nem deficitesek, vagy legalább megérik a befektetést, vagy a kockázatot.

- Mi a helyzet a demoitokkal?

- A két demónk, Presence és Lines címen, elérhetőek a honlapunkon. A már említett Kill City válogatáslemez az egyetlen olyan anyagunk, amit kiadó jelentetett meg. Ezt ők árulják Kaliforniában és az amazonon, sőt Amerikában rádióktól is lehet kérni a számunkat!

- Kaptatok ezekre valamiféle visszajelzést?

- A 2009 februári Rockinformban pozitív kritika jelent meg a Lines-ról. Azért ilyen későn, mert az újság megszűnt egy kis időre, előtte pedig nem fértünk be a rengeteg beküldött anyag miatt. Az, hogy a kiadó felkért minket, hogy szerepeljünk a válogatáson is, pozitív kritikaként értékelhető.

- Mi a fő irányvonal?

- Mi egyszerűen metalnak hívjuk. A Mypace-en még az is ki van nálunk írva, hogy rock :). Én úgy vagyok vele, hogy mindenki hallgassa meg, és eldöntheti:). A Rockinformban Deni azt írta rólunk, hogy dallamos hard rockot játszunk, és persze kaptunk már olyat is, hogy „hátezazértnemmetal”, meg olyat is, hogy „ezelégkeményzene” :).

- Mi, vagy ki/kik motiváltak a Solid megalakulására?

- Hát ez egy elég hosszan kifejthető kérdés! Mivel a többiek nevében nem beszélhetek, inkább leírom milyen feldolgozásokat játszunk, vagy játszottunk. A Show Me How To Live-et az Audioslave-től, a Live Wire-t az AC/DC-től, az I Can't Hide-ot és a By Demons Be Driven-t a Panterától, az It's So Easy-t a Guns 'N' Roses-tól, a War Pigs-t a Black Sabbath-tól és a Shot In The Dark-ot Ozzytól. Régen játszottuk a Slayer-től a Seasons In The Abyss-t, és próbákon elviccelődtünk az I'm Broken-nel a Pantera-tól vagy a Digging The Grave-vel a Faith No More-tól, esetleg az Aerials-zel a System Of A Down-tól. Ez így elég széles skála, de nyilván, amikor ugyanaz a zenekar játssza ezeket a számokat, akkor kisebb a különbség. És persze a választásainkban az is közrejátszik, hogy ismert számokat érdemes koncerten játszani, hogy ha a sajátokat nem is, azokat ismerje a közönség.

- Mit terveztek erre az évre?

- Természetesen a világ meghódítását, az első lemezünket, és világkörüli turnét! De ha az első lemez és sok jó koncert összejön, az már talán elég is lenne 2009-re.

- Mit üzentek az olvasóknak?

- Ilyenkor azt hiszem burkolt marketing üzeneteket lehet mondani. Nos én nem tennék ilyet, inkább nyíltan kérnék mindenkit, hogy jöjjön Solid koncertre, és hallgassa a számainkat a honlapon: www.solidmusic.eu!

- Köszi a válaszokat!

Tagok:
Bakaja Péter – basszusgitár/ének
Gacsályi Róbert - dob
Kovács Péter - gitár

www.solidmusic.eu
myspace.com/solidmusiceu


ZuzuP.
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Solid Vision - Sacrifice (2010)

2011-02-07 18:05:00zuzup írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 16. és 2018. augusztus 01. között:

Klipmánia