×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 HELLHAMMER - Demon Entrails (2008) 

Megjelent: 2008. június 06. péntek 18:00
Szerző: palszabolcs
    Lemezismertetők 

Ennek is itt volt már az ideje. Mármint, hogy a legendás zenekar – amelyre a black/death underground számtalan képviselője hivatkozott és hivatkozik máig is inspiráló tényezőként – korai anyagai végre méltó módon váljanak hozzáférhetővé (noha nem olyan rég már forgalomba kerültek tűrhető minőségű, de minimál infóval ellátott kalóz CD-ken is). Ugyan a zenei minimalizmus sokak számára nem igazán tűnik vonzónak, azért valljuk meg, megvan a maga bája. De ettől függetlenül az is tény, hogy ha nem a Hellhammer név figyelne a borítón, akkor az emberek nagy része valószínűleg kapásból átugorná ezt a kiadványt, mert muzikálisan maximum a die-hard rajongók tudják értékelni.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Bele lehetne menni a csapat történetének taglalásába, én azonban ezt nem tenném meg, mivel a lentebb linkelt honlapon ez alaposan tanulmányozható. A hangsúly úgyis a zenén van, amit az eredeti mesterszalagokról remaszterizáltak. Bár annak tudatában érdemes közelíteni hozzá, hogy milyenek lehettek eredetileg ezek az idén 25 éves demós számok… Szóval nagy csodát senki se várjon. Az 1981-es megalakulást követően, több tagcsere után 1983 júniusában a trió pár óra alatt rögzített 17 dalt a „Death Fiend” című demóhoz, ez azonban sohasem jelent meg. Legalábbis hivatalosan. Viszont még ugyanabban az évben kiadták a ’Triumph of Death’ demót, amin a korábban felvett dalok közül 13 szerepelt. (Nem mondhatni, hogy a korabeli sajtó kitörő lelkesedés fogadta az anyagot, egyik helyen pl. így jellemezték: „A Venom megöli a zenét… a Hellhammer megöli a Venomot”.) A többi szerzeménnyel együtt ilyen-olyan bootleg cuccokon felbukkantak már, de most tényleg egy csokorba szedve az összes dal hozzáférhető a kiadvány kettes korongján (előttem rejtély, hogy miért a fordított időrendiség?). A hangzás természetesen közel sem tökéletes, kásás, néhol hullámzik is, de bőven az élvezhetőség határán belül van és a fentebb említett kalóz anyagokhoz képest egyértelműen jobb a sound. Így aztán még inkább örül az ember, amikor hallja a Tom és Steve énekével felváltva előadott ős-primkó kalapálást.

A „Satanic Rites” című második demó 10 dalát 1983 decemberében rögzítették, már új basszusgitárossal, némileg több idő alatt és jobb körülmények között. Ezt hallhatjuk az első diszken, egy intro és outro által keretbe foglalva. Noha zeneileg ez is jócskán minimalista, nekem a valamivel élvezhetőbb hangzás miatt jobban tetszik. Ráadásul hallhatóan precízebb az előadás is. Arra vonatkozóan nincs infóm, hogy a ’Maniac’, a ’Triumph of Death’, a ’Reaper’ és a ’Crucifixion’ mikor kerültek újra rögzítésre, de egyáltalán nem lógnak ki a többi közül. Kis érdekesség, hogy a ’Buried and Forgotten’ című dalt átgyúrva született meg az utód Celtic Frost „To Mega Therion” lemezén megtalálható ’Necromantical Screams’.

A „Satanic Rites” után még szerepeltek a Noise által kiadott „Death Metal” spliten a Helloween, a Running Wild és a Dark Avenger társaságában; 1984-ben kijött az „Apocalyptic Raids” EP (ami 1990-ben két bónusz dallal megtoldva újra piacra került), majd a Hellhammer feloszlott és megalakult a Celtic Frost, amely nem kevésbé kultikus pályát futott be. Bár egy komoly bakit követően hosszú évekre jégre tették magukat, pár éve aktivizálódtak és „Monotheist” címmel egy zseniális lemezzel tértek vissza, de az utóbbi hetek hírei szerint ismét kérdésessé vált a folytatás a tagok közötti ellentét és Tom Warrior kiválása miatt.

A kiadvány alap verziója is ajánlott, de a deluxe edition az igazi főnyeremény. Egy nagyjából DVD tok méretű karton borítós dupla digipack, hozzá egy hasonló nagyságú, 36 oldalas füzettel, benne az összes dalszöveggel, Tom kommentjeivel, korabeli fotókkal, plakátok és promóciós anyagok másolatával. Egyszóval történelemóra, olyan alapos gyűjtemény, amely láttán egyetlen rajongónak sem lesz hiányérzete; plusz még a frontképnek a sima CD borító négyszeresére kihajtogatható „posztere” is ott figyel ajándékként, bár ezt a meghatározást azért én túlzásnak érzem.

Egészen biztos vagyok benne, hogy most sem lesz mindenki kedvence a Hellhammer, de akik valaha is kedvelték a zenéjüket, vagy egyszerűen csak érdeklődnek a múlt e darabkája iránt, azok legalább normális minőségben begyűjthetik. Maximális értékű kiadvány. Én a deluxe editiont vettem meg, ami ugyan ötezer-valahányszáz forint volt a debreceni Rock-Nessben, de még így is nagyságrendekkel olcsóbb, mint a pesti boltok bármelyikében.

10/10


Track lista:

CD 1: "Satanic Rites" Demo, December 2/3/4/5, 1983 (45:57)

1. Intro (0:58)
2. Messiah (4:18)
3. The Third Of The Storms (Evoked Damnation) (3:02)
4. Buried And Forgotten (6:01)
5. Maniac [re-recorded version] (3:46)
6. Eurynomos (3:10)
7. Triumph Of Death [re-recorded version] (6:58)
8. Revelations Of Doom (3:03)
9. Reaper [re-recorded version] (2:28)
10. Satanic Rites (7:18)
11. Crucifixion [re-recorded version] (2:45)
12. Outro (2:01)

Közreműködő zenészek:
Tom Warrior (Satanic Slaughter) – ének, gitár
Martin Eric Ain (Slayed Necros) – basszusgitár, vokál
Bruce Day (Bloodhunter) – dob

CD 2: "Death Fiend" & "Triumph Of Death" Demos, June 10/11, 1983 (56:18)

1. Crucifixion (3:04)
2. Maniac (4:01)
3. Execution (When Hell's Near) (2:38)
4. Decapitator (2:07)
5. Blood Insanity (4:22)
6. Power Of Satan (4:11)
7. Reaper (2:06)
8. Death Fiend (2:35)
9. Triumph Of Death (5:15)
10. Metallic Storm (2:19)
11. Ready For Slaughter (3:36)
12. Dark Warriors (3:03)
13. Hammerhead (2:48)
14. Angel Of Destruction (2:58)
15. Bloody Pussies (4:59)
16. Chainsaw (3:58)
17. Sweet Torment (2:09)

Közreműködő zenészek:
Tom Warrior (Satanic Slaughter) – ének, gitár
Steve Warrior (Savage Damage) – ének, basszusgitár
Bruce Day (Bloodhunter) – dob

Kiadó:
Prowlin’ Death Records / Century Media Records
Honlap:
www.hellhammer.org
myspace.com/hellhammerband
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Rudán Joe - Még egy tárral (2017, Dionysosrising)
Milyen igazságtalanok vagyunk, mikor az "őszinte, kemény rock" klasszikus képviselői közül rendre kihagyjuk recenzióm képviselőjét, holott talán ő az egyedüli,

Tovább...
Saxon - Thunderbolt (2018)
Az angliai Barnsley-ben, 1970-'76 között Blue Condition, majd '76-'77-ben SOB és '77-'78 között Son of a Bitch néven, végül 1978-óta Saxonként dolgozó NWOBHM zenekar a heavy metál egyik

Tovább...
Therion - Beloved Antichrist (2018)
A svédországi Stockholm-ban, '87-ben death metal bandaként alapított, de később az operázó-szimfonikus metál egyik alapítói közé lépő Therion a 2012-es Les Fleurs Du Mal című

Tovább...
Mangoo - The Heat (2017)
A Mangoo 2005-ben, a finnországi Turku-ban alakult stoner - pszichedelikus hard rock zenekar, akik a 2009-es Neolithic után, második lemezüket 2012-ben adták ki Neverland címmel, de azóta

Tovább...
Little G. Weevil - Something Poppin' (2017)
Nagybetűs dög kacsint reánk, "feka" hetvenes évek, blues, soul, funky, minden, mi szemszájnak ingere... - Szilágyi Norbert, riff.hu!

Tovább...
Koncertek 2018. március 23. és 2018. április 08. között: