×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Robert Plant & Alison Krauss @ 080511 - Brüsszel, Forest National 

Megjelent: 2008. május 17. szombat 00:10
Szerző: bcsaba
    Koncertbeszámolók 

A tavaly megjelent - szerintem eleg unalmas - közös album után turnéra indult a furcsa páros. Európába pár amerikai dátum után érkeztek, a program már bepróbált. Brüsszelben történelmi helyszínen, a Forest Nationalban léptek fel, itt 1980. június 20-án igazi Led Zeppelin koncert is volt, a hely szellemét éreztem.

És hogy milyenek a Krauss-os koncertek? A fene tudja ezt igazán. Mondhatnám, hogy igényes, elegáns, de baromi unalmas, de valahogy mégsem vagyok ilyen gizda, mert élveztem azt a kettőt, amit eddig láttam. (14-én Amszterdamban is megnéztem.) Sokan kérdezték barátok, hogy minek megyek, ha az album nem tetszett? Dehát testvéreim, itt valami félreértés lesz. Ez b*sszátok meg Robert Plant! És ha csak cigánykereket hány, már megéri megnézni. Aztán persze lehet herótolni, de hogy de szarul hányja azt a cigánykereket.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Azért kell ehhez az egészhez egy nagyfokú tolerancia.

Az egész project valahol a 83-84-es Honeydrippers-es korszakra emlékeztet, ott is elidétlenkedett egy keveset Plant, kipróbálta magát abban is. Az egyik angol koncertről készült kritikát olvasva találtam ezt a gondolatot: "Plant most ezt is beírhatja majd az önéletrajzába." Az más kérdés, kell-e ez neki, dehát Ő tudja. Csinálja. Én az O2-t is próbálom tavalyról elfelejteni.

Amiért mindenképp érdemes megnézni ezt a showt: - Krauss tényleg nagyon jó énekesnő, van kisugárzása, jó előadó. - Érdekesség, hogy ebben a projectben nem Plant a Főnök. Szerintem ilyen az utóbbi 30 évben nem fordult elő vele. - Nagyon jók a Zepfeldolgozások. És hogy erre rögtön rá is cáfoljak, a Black Dog bűnrossz. Szerintem egyszerűen áthangszerelték a Rich Womant és eltinglitanglizzák a dalt, nagyon pimasz leszaromsággal. Viszont a Black Country Woman hatalmas, klasszikus lemezverziós. A nyilvánvaló választás, a The Battle Of Evermore nagyon erős (ezt különösen nagy élmény így látni), és a When The Levee Breaks is mélydeli lett. Mindegyikben kilép Krauss a bluegrass-sztár és univerzális kiscsillag-szerepből és szinte rockénekesnőként odateszi magát, megtornáztatja Plantet. A When The Levee egy tavalyi verzióját videón látva nagyon irtóztam, úgy szétlapították ott, mint a Black Dogot, de ez idénre változott, most teljesen rendben van, még egy Oh Rosie-idézet is odafért az elejére.

Érthetetlen a T. Bone Burnett előtérbe tolása is. Két dalt teljesen egyedül énekel, ami csizma az asztalon, mert elég középszerű énekes, gitározni meg nemigen tud. Viszont a zenekar - ahogy az már ilyen projecteknél lenni szokott - csodás. Főleg a dobos manusz bűvöl el, gyűröttzakós alkoholista puffadtságában olyan lazán bunyózik, hogy öröm nézni. Buddy Miller másodgitáros viszi a hátán a rockosabb vonalat, jó arc.

A szetlista mozgásban van, változott az amerikaiakhoz képest, sőt, Amszterdamban is más volt, bár ott 20 perccel kurtább is volt. Bekerült a Programba Plant 83-as lemezéről az In The Mood, a közepén egy keltaszerű népdalbetéttel. Nagyon finom volt. Plant nagyon erős a Nothin-ban (a szövege nagyon foglalkoztatja), és a Fortune Tellerben, egyébként meg elvokálozgat a nő alatt, ha úgy jön ki a lépés. Néhol megrázza magát, de nem játsza a rocksztárt, idomul.

Krauss magánszámai is szépek, helyenként el is hegedülget, sőt van, ahol kéthegedűs megoldások is előkerülnek, szépen játszik, és mindenütt profi a hangszerelés, sok ötlettel. Itt is sok udvariaskodást érzek, akárcsak az albumon.

Foglalkoztatott a kérdés, hogy ez valami kapuzárás előtti pánik-e a Plantnél, hogy ezt az egyébként némileg trampli nénit favorizálja, aki olyan ruhákat hord, amit nem tud viselni, meg eljátsza, hogy "jaj de szép kislány voltam én 17 éves koromban, de most is nagyon édibédi vagyok ám". Romantikusabb lelkületű hölgyolvasóinknak és az erre fogékonyaknak jelzem: nincs köztük semmi. Gondolom ezt abból, ahogy a koncert fináléjában előadták a nagy slágert, a Gone, Gone, Gone-t, amiből videóklipp is készült, ott nagyon szaladgálnak egymás után. Hát itt némi enerváltság és kedvetlenség érződött, béna bakikat csináltak, ha volt is köztük valami, már nincs.

Összességében az imidzs-kialakítás, meg az egész csomagolás egy nagy amerikai lufit sejtet, jó fotókkal, jó ötlettel, de kissé álságos tartalommal. Majdcsak túllépünk ezen is. Az egészet Plant hóbortjaként tudom értelmezni, most ehhez van kedve öntörvényű hősünknek, lötyög egy kicsit, röhög mindenkin, aztán majd csinál még valamit, mert kraft van a paliban, ha még nem írtam volna. A turnéhoz készült programfüzet úgy foglamaz: "a Strange Sensation csak szünetel". Brüsszelbe 54 euró volt a jegy, eurolines busz 19 rugóért kivisz oda-vissza, nem egy was ist das. Ennyit, meg egy kis zötykölődést megért.

szetlista:

Rich Woman
Leave My Woman Alone
Black Dog
Sister Rosetta Goes Before Us
Polly Come Home (Through the Morning, Through the Night)
Let Your Loss Be Your Lesson
Fortune Teller
In The Mood
Black Country Woman
I Find Out
Let The Good Times Roll
Trampled Rose
Green Pastures
Down To The River To Pray
Killing The Blues
Nothin'
The Battle of Evermore
Please Read The Letter
Gone Gone Gone (Done Moved On)

ráadás 1:
One Woman Man
Your Long Journey

ráadás2:
When the Levee Breaks
Stick With Me Baby

www.robertplantalisonkrauss.com
myspace.com/officialrobertplantalisonkrauss

Bálint Csaba (2008.05.16.)
www.led-zeppelin.uw.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Robert Plant - Carry Fire (2017)

2017-10-17 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. február 20. és 2018. március 08. között:

Klipmánia