×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Piramis - 2006 LIVE (cd, dvd) 

Megjelent: 2007. október 24. szerda 00:15
Szerző: bcsaba
    DVD ajánló 

Én nem voltam tavaly az Arénában a két karácsonyi koncert egyikén sem. Drága volt, nyűgös voltam, továbbá a Som ügy is beárnyékolta nekem a produkciót. Ma sem tudom igazán megítélni utóbbit – mindenféle információkkal a tarsolyomban – hogy pontosan mi volt, mindenesetre volt egy rossz mellékíze így a sztorinak. (sajnos ez is része annak, amit „kis magyar rockandroll”-nak is hívnak)

Most megjelent a koncert – gondolom szétkozmetikázott – hivatalos kiadványa. Ez egyébként önmagában nem baj, sőt örömteli, hogy tesznek munkát a kiadványba. Annyit tudok megbízható forrásból, hogy nem játszották újra stúdióban a koncertet. Ez az, ami ott és akkor elhangzott. Bootleget nem hallottam a buliról, így csak e lemezek alapján tudok véleményt alkotni magáról a koncertről is.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Először direkt az audió anyagot hallgattam, hogy ne zavarjon a képi világ. Tudjuk, hogy az első koncertet már az első felében majdnem megborította Révész ina szakadta. Akárhogy is, profik, ez teljesen váratlan volt mindegyiküknek. Innen szép a helytállás igazán.

Erős. A fene se gondolta volna, hogy megbánom, hogy nem mentem. Teljesen rendben van a felvétel és a hordozott koncertanyag. Minden zeneileg, mind erejében.

Az együttes tagságának jelenleg is legértékesebb személye Révész. Mivel nem énekelte szét magát az elmúlt húszegynéhány évben, hangját megőrizte. Előadóként és énekesként is sokat fejlődött, bölcsebben, érettebben formálja meg ezeket a dalokat. Sokkal több ízt fedezek fel ezekben a verziókban, mint a régiekben, mikor Sanyi csak káprázatos hangterjedelmével és lehengerlő egyéniségével operált. A legmagasabb pontokat, hangokat okosan kerülgeti, a nélkül, hogy olyan csinekbe kényszerüljön, ahol kifutna alóla a talaj. E mellett fontos megemlíteni, hogy ő lett a főnök, egyértelműen ő a motorja a zenekarnak.

A többiek jómunkásemberek módjára profik. Závody és Köves Pinyó jók. Kicsit talán jobban támaszkodik most a Piramis a gitárra, mint bármikor. A Som helyett beállított Tacskó pedig megfelelően háttérben, de biztos kézzel helyettesít basszuson. Nagy öröm számomra, hogy Gallai is működőképes maradt, és nem jutott Som sorsára.

Annak ellenére, hogy ma már azt gondolom kimódolt dalok a Piramis dalok, mégis jó őket újra hallgatni. Szabadnak születtem, Elment a kedved, Szerelem ördöge, Csak rövid idő, Gyere közelebb, Kóbor angyal, Becsület. Jó nóták. Szép hosszú Best Of, sok zenekar örülne, ha csak egy ilyet is magáénak mondhatna.

A dupla! DVD nagyon igényes. Az első lemez a teljes koncertet tartalmazza, a másodikon extrák találhatóak. Sajtótájékoztató, próbatermi felvételek, spotok, az érsekújvári koncertből részlet.

Valószínűleg azoknak is érdemes meghallgatni, akiknek esetleg nem tetszett tavaly decemberben a produkció. A meleg szobában tömeg nélkül ez máshogy szól, jobban, inkább zenei élmény.


Track lista:

Intro
Gyere közelebb
Másnap
Elment a kedved
Csak néhány jó szó
Mikor megszülettem
Csak rövid idő
Mondj egy mesét
Őszintén akarok élni
Játék az ördöggel
Fénylő Piramisok
Szállj fel magasra
Emelj fel a szívedig
Szabadnak születtem
Ajándék
Szerelem ördöge
Ha volna két életem
Kóbor angyal
Kívánj igazi ünnepet
Becsület

Bálint Csaba (2007.10.17.)
www.rockmuzeum.ini.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. június 23. és 2018. július 09. között:

Klipmánia