×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Interjú Révész Sándorral (2007.10.17.) 

Megjelent: 2007. október 19. péntek 00:23:03
Szerző: bcsaba
    Interjúk 

Annak apropóján, hogy a 2006-os Arénás koncert megjelent teljes egészében CD-n és DVD-n is, az EMI Kiadó a sajtónak rövid interjúlehetőséget biztosított, éltünk az alkalommal.

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
B.Cs: Lehet még tag Som Lajosból?

Révész.: Hát, tudod... akár lehet is. Miért ne? Meg kell adni mindenkinek a lehetőséget, hogy változzon. A Jack Bruce-nak a Creamből is voltak nehéz évei, aztán a Royal Albert Hallos koncerteken 2005-ben hogy megrázta magát. Lajosnál ugyan az elmúlt 20 év komoly nyomokat hagyott, de nem kizárt, hogy felépül.

B.Cs.: Lesz még élő Piramis?

Révész: Tavaly a koncert előtt voltak tervek, hogy itt-ott de ezek elültek.

B.Cs.: Erről a mostani kiadványról mit lehet tudni?

Révész: Azt gondolom kiválóan sikerült, ez teljesen lejön róla. Sokat dolgoztunk rajta már a felvételkor is, és az utómunkálatok során is.

B.Cs.: Milyen arányban lett a két napból összeállítva?

Révész: 85%-ában a 26-i nap anyaga található rajta.

B.Cs.: Mi a terv a közeli jövőben a Piramis háza táján?

Révész: Nincsenek konkrét tervek, most kijött ez a kiadvány.

B.Cs.: Lezárt a történet?

Révész: Nem, nem mondanám, de most egyelőre nem tervezünk semmit, de semmiképpen sem lezárt.

B.Cs.: Ezek az egyesülések nagymértékben tőled függtek és függnek ma is.

Révész: Ezt sem állítanám. Az utóbbi években figyeltem a rezdülésekre, tulajdonképpen vártuk az alkalmat. Persze oda kellett figyelni a többiekre is, hogy alkalmasak lesznek-e, Gallai Petinek is voltak nehéz évei. Aztán 2006-ban jött egy lehetőség, ami összerántotta a tagokat, mintegy felfűzte a történet fonalát. Konkrét ajánlatot kaptunk, ami arra ösztönzött és bíztatott, hogy érdemes dolgozni, mert e mögé a produkció mögé nagyon sok munka, próba kellett.

B. Cs.: Te nem vagy a nosztalgia embere. Mégis, milyen fantáziát láttál a Piramis „újraélesztésében”?

Révész: Akartuk ezt mindannyian, sok tervünk volt, új albumot szerettünk volna csinálni, koncertezni. Ezek jelenleg nincsenek tervbe véve, de nem tettünk le róla.

B.Cs.: Mik a terveid a közeljövőre? Én kíváncsi lennék egy új szólóanyagra is.

Révész: Talán tavasszal elkezdek valamit.

B.Cs.: Konkrétum? Én valami akusztikus unplugged-szerű történetet látnék szívesen. Azzal koncertezni is lehetne intimebb környezetben, nem nagy csarnokokban, kisebb zenekar szükségeltetik hozzá, stb.

Révész: Szeretem az akusztikus dolgokat, ez is motoszkál bennem, de egyelőre még nem alakult ki bennem, hogy pontosan hogyan szeretném csinálni, ha csinálom. Fontos, hogy ha koncertekre kerülne sor, akkor csak olyan lehetőségekre mondok igent, ahol biztosítottak a körülmények ahhoz, hogy minden jól szóljon, megfelelő legyen az egész környezet, és erre Magyarországon a Művelődési Házak és egyéb intézmények visszaszorulásával nagyon szűk lehetőség van.

B.Cs.: Tudom, hogy te is Zeppelin rajongó vagy, lenne pár kérdésem, hogy tisztázzunk néhány veled és a Zeppel kapcsolatos városi legendát. Először is, mi igaz abból, hogy ’77-ben találkoztál Robert Planttel?

Révész: Nem csakhogy ’77-ben, hanem egészen pontosan 1977. szeptember 15-én, ilyen dátumokat az ember nem felejt el. Akkor Blakeshallban lakott, Kidderminstertől 40 kilométerre. A fia halála után nem sokkal történt ez. Mindent vállalok, ami a Zeppel kapcsolatos, a Zeppelinnek és személy szerint Robert Plantnek is nagy tisztelője vagyok.

B.Cs.: A Piramis angol nyelvű lemezén az egyik képen Zeppólóban virítasz. Direkt választás volt ez?

Révész: Azt a pólót Londonban vettem akkoriban, nem gondolom, hogy direkt választás volt, mindent vállalok, ami a Zeppel kapcsolatos, ezt is. Így jött ki akkor.

B.Cs.: Az a legenda is járja, hogy ’94-ben lett volna közös koncerted Robert Planttel itthon. Tudom, hogy ’93-ban találkoztatok, mikor itt járt, beszéltetek is.

Révész: 1994-ben menedzserem Rózsa Úr tudta, hogy mennyire szeretem Plantet, és nekikezdett, hogy ’94 tavaszára megszervezze a közös koncertet, de akkoriban éppen Dél-Amerikában koncertezett. (majd utána rögtön elindult a Page-Plant éra, így nem jöhetett ez létre – B.Cs.)

B.Cs.: A Generállal milyen Zeppelin számokat játszottatok? A legenda szerint a II. album számait mindet.

Révész: Csak az Out On The Tiles-t játszottuk. Nem egy ismert dal, legalábbis nem kimondott sláger, és akkor sem volt az, de a Jamesnek nagyon jól állt.

B.Cs.: Érdekes, James nekem kerek perec letagadta, hogy valaha is Zepet játszott volna. (közben az idő lejárt) Rendben, köszönöm a rám fordított időt.

Révész: Én köszönöm.

Bálint Csaba (2007.10.17.)
www.rockmuzeum.ini.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Interjú Révész Sándorral !

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Borlai Gergő - Mindig 100% - interjú (2018)
Áldozni, szorgalmasnak lenni és mindent elkövetni az álmokért, kortól függetlenül jó tanács! - interjú a legsikeresebb magyar dobossal, Borlai Gergő-vel. -

Tovább...
Katona Imre - interjú 1. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Little G. Weevil - Új korszak kezdetén - interjú (2017)
Little G. Weevil, vagyis Szűcs Gábor kiváló albummal jelentkezett - ezért hát megkértük, lebbentsen fel fátylakat! - Szilágyi Norbert

Tovább...
Katona Imre - interjú 2. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
VálaszÚt - Istenre szomjúzó világ - klip és interjú (2017)
Novemberben jelent meg a Szent László: Lándzsa és Bárd - Szent László öröksége című kiadvány, amely verseskötetet, valamint a VálaszÚt

Tovább...
Koncertek 2018. március 21. és 2018. április 06. között:

Klipmánia