×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 the White Stripes - Icky Thump (2007, XL Recordings) 

Megjelent: 2007. szeptember 27. csütörtök 00:00
Szerző: bcsaba
    Lemezismertetők 

Korábbi kritika.

Nemrégiben volt itt a passzión szavazás arról, hogy mi az optimális rockzenekari felállás. A Deep Purple alapú kvintett, a Led Zeppelin vagy a Beatles által képviselt kvartett, vagy a Hendrix és a Cream óta bevett felállás, a trió.

A the White Stripes redukált szerkezetével ellentétben úgy tűnik tovább bővíti a lehetőségeket. Sőt, további extremitás, hogy egy férfi és egy nő párosáról van szó, ahol a nő nem az énekes, hanem a dobos. A testvérpár teljesítménye valami egészen elképesztően formabontó és egyedi.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Azt gondolom a Nirvana óta igazán új és izgalmas nem történt a rocktörténelemben. A the White Stripes izgalmas, bár igazság szerint világa a 70-es években gyökeredzik. Az gitáros Jack White bizonyos értelemben korunk Jimmy Page-e. (bár az etalon maga, Allahnak hála, még él) Dalszerzőként legalább olyan innovatív, naturális tálentum, mint Page, akivel nemrégiben egy rocklap címlapján tetszelegtek egyet közösen.

Nagyon sajátos ritmusvilágúak a számok, néha olyan, mintha szét akarna minden esni, mégis marha feszes a lendületük, őrült versenyfutás. Öntörvényű magabiztosság és művészi szabadság. Hangszerelésükben, szellősségükben élő hatást keltenek a stúdiódalok. Azt gondolhatnánk, hogy a rocktörténelem során már az egyszerű karakteres riffek véges varianciája miatt az összes jó ötletet megírták. Ehhez képest ezen az albumon is elemi erővel törnek felszínre a jobbnál jobb ötletek. Az Icky Thump, vagy a Little Cream Soda progresszivitása sajátos módon egyszerűségében rejlik. Ezeket a penge darabokat végtelenre állítva lehet egész nap hallgatni. Borzasztó nyers és erős a gitárhangzás, a legsötétebb bluesrock mélységek morognak fel irtóztató feelinggel. Ilyen például a I'm Slowly Turning Into You és A Martyr For My Love For You riffje vagy az előbbiekben soroltak is.

Kusturicai dagonyázás a Conquest némi punkerkedés a Bone Broke. Page-hez híven a riffes megoldások melett helyet kapnak az akusztikus dalok, amik jól illenek egy gitárra, és minimális lábdobritmus kíséretre: a Prickly Thorn, But Sweetly Worn kelta mulatósa, vagy előbbi folyatásaként a tekerőlantos (vagy ez skótduda?) St. Andrew. És Page slide technikáját idézi a Catch Hell Blues is. A magányos gitáros izzó mutatványa. És itt is a pőre blues hangzás a gitárhangban.

Írnak poppos, kerekebb dalokat is, mégha ez nem is egy mainstream együttes. Ilyen a You Don't Know What Love Is, 300 M.P.H. Torrential Outpour Blues, a Effect & Cause vagy a Rag & Bone kemény boogie-ja. Na persze ez is csak relatíve pop, kívülről nézve ezek is emészthetetlenek. (Bár pályafutásuk során született egy-két slágergyanús, mádiumok által is közvetített darab, mint például a Seven Nation Army, amivel első sikereiket aratták)

Aki nem ismeri, szerezze meg az albumot. Ugyanis – ha eddig nem említettem volna - zseniális.

Bálint Csaba (2007.09.25.)


Track lista:

01 Icky Thump (4:14)
02 You Don't Know What Love Is (You Just Do As You're Told) (3:54)
03 300 M.P.H. Torrential Outpour Blues (5:28)
04 Conquest (2:48)
05 Bone Broke (3:14)
06 Prickly Thorn, But Sweetly Worn (3:05)
07 St. Andrew (This Battle Is In The Air) (1:49)
08 Little Cream Soda (3:45)
09 Rag & Bone (3:48)
10 I'm Slowly Turning Into You (4:34)
11 A Martyr For My Love For You (4:19)
12 Catch Hell Blues (4:18)
13 Effect & Cause (3:00)

rovat lapozó


Még, még, még...
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Rudán Joe - Még egy tárral (2017, Dionysosrising)
Milyen igazságtalanok vagyunk, mikor az "őszinte, kemény rock" klasszikus képviselői közül rendre kihagyjuk recenzióm képviselőjét, holott talán ő az egyedüli,

Tovább...
Saxon - Thunderbolt (2018)
Az angliai Barnsley-ben, 1970-'76 között Blue Condition, majd '76-'77-ben SOB és '77-'78 között Son of a Bitch néven, végül 1978-óta Saxonként dolgozó NWOBHM zenekar a heavy metál egyik

Tovább...
Therion - Beloved Antichrist (2018)
A svédországi Stockholm-ban, '87-ben death metal bandaként alapított, de később az operázó-szimfonikus metál egyik alapítói közé lépő Therion a 2012-es Les Fleurs Du Mal című

Tovább...
Jess and the Ancient Ones - The Horse and Other Weird Tales (2017)
A 2010-ben, a finnországi Kuopio-ban alakult Jess and the Ancient Ones a harmadik lemezét adja ki The Horse And

Tovább...
Mangoo - The Heat (2017)
A Mangoo 2005-ben, a finnországi Turku-ban alakult stoner - pszichedelikus hard rock zenekar, akik a 2009-es Neolithic után, második lemezüket 2012-ben adták ki Neverland címmel, de azóta

Tovább...
Koncertek 2018. március 21. és 2018. április 06. között:

Klipmánia