×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Robert Plant - 2007.07.10. Pecsa (beszámoló) 

Megjelent: 2007. július 12. csütörtök 00:13:54
Szerző: bcsaba
    Koncertbeszámolók 

Aki tavaly ott volt a Szigeten, az azért, aki meg nem, az azért kellett hogy eljöjjön erre a keddi napra. Plant idén újra Magyarországra látogatott a Strange Sensation nevű formációjával. El vagyunk kényeztetve. Dehát mondta tavaly a koncert végén, hogy: „next time”.

Az Exites (vagy a Pesti Estes?) beharangozóban olvastam a koncert előtt egy jó megfejtést: „Plant kiéli mostanában e zenekarával az összes heppjét.” És valahogy tényleg így. Játszik rockot, blues, világzenét, akusztikusakat, elektronikusakat, sokfélét. Olyan színes, mint annak idején maga a Led Zeppelin volt.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Szabadtéren lett volna, de a délelőtti eső miatt – szerintem helyesen – úgy döntöttek a szervezők, hogy a zárt, fedett Pecsarészben lesz a koncert. Teltház volt.

Az előzenekart, a Sky Patrolst (más források szerint Ethnica névre hallgatnak, de nekem kezembe nyomtak egy állítólagos CD-jüket az angolos névvel) Plant hozta, orosz világzenészek. Rockzenekart sosem szerepeltet maga előtt. 50 perc ebből nekem egy kicsit sok volt, emlékszem ’98-ban a Page-Plant elől a régi BS-ben a Kimnowak közönségnyomásra 3 szám után eltűnt...

Aztán természetes előzenekari elcihelődés, némi cucc-utóellenőrzés, majd elég hosszasan ment CD-ről valami afrikai világzene. Türelmünk határtalan, életünk véges, sok lesz a látókör-szélesítésből ebben a melegben.

Aztán csak felhangzik az Intró, dinamikájából is lehet sejteni, hogy ez már a koncert kezdete. A Mighty Rearranger és az eredeti 1971-es stúdióverzes Black Dog énekrészeinek összemosásából egy 6 perces fura elegy született. Lemegy az Intró, de nem jön a Furcsa Szenzáció. Aki figyelt, biztos észrevette, hogy újraindították az Intrót, és akkor jött fel zenekar, majd utánuk Plant.

A program jó része tavalyról ismert. A Four Sticks, a Friends, a Black Dog és az állandó ráadásszám, a Whole Lotta Love olyan ziccerek, amit nem lehet kihagyni. A további részek tavaly jobbára az aktuális Mighty Rearranger album számai voltak, ez idén kiegészült pár régebbi Plantszólós darabbal, így az első szólóalbumáról, a Pictures At Elevenről kedvenc dalommal a Slow Dancerrel, továbbá 2002-ből a Song To The Sirennel. Két hete Görögországban pedig még programban volt a Manic Nirvanáról a címadó Nirvana. Voltszerencsém a zenekari beálláson pár percet eltölteni, amíg ki nem dobtak a biztonságiak: ez idő alatt játszották a Nirvanát és a Freedom Friest. Koncerten ezek nem voltak, utóbbi lett volna a Gallows Pole előtt, el is indult az MD alap, de valami nem működött, úgyhogy Plant hátraintett, hogy tovább, ennyivel simán megrövidültünk.

A koncert elejét nem szerettem. Nekem nem jön be az Arthur Lee dal a 7+7 és a Song To The Siren sem. Utóbbi túl langyos, még beállásnak is. Aztán a közönségénekeltetős Black Dogban még volt némi küzdelem Plant részéről is, de aztán a Tin Pan Valley-vel indult be szerintem igazán a buli. 2006 óta a Black Dogban Plant beidézi a „listen to this...” fordulatot, ami egy ’77-es bootleg címéből ered (LISTEN TO THIS EDDIE). Görögországban „listen to this Dimitrij”, Ausztriában ”listen to this Franz”, és most „listen to this mádjár” beszólással.

Érdekes, hogy mennyire különböznek a Plantkoncertek egy turné során, akár egyik napról a másikra. Ez is. Plant kavar a szetlistával, a játszott számokkal, a sorrenddel, és a számokon belül is szabadon improvizálnak. Egyébként programban van a Ramble On, a Misty Mountain Hop, a Shine It All Around, a Takamba és egy fura mix Donald Rumsfeld beszédeiből, alatta zenekari kísérettel. Ezek itt Pesten nem voltak.

Viszont volt Babe, I’m Gonna Leave You! Ezt 39 éve vette fel a Led Zeppelin, és énekelte Plant lemezre. Hihetetlen, nem? A középrészben Skin produkálta magát egy hamisítatlan Strange Sensationös betéttel, egész halkan hozták a stúdióverz akusztikus gitárszóló részét, meglehetősen átírva. A dalban nagy erősség a markáns orgonajelenlét. Sokak szíve megdobbant a dalra.

Plant hosszas konffal vezette be a dalt, utalva arra, hogy ezt ők is csak feldolgozták. Megigazulva álltam ott. Egyébként ekkor azt hittem a Gallows Pole-t vezeti fel. Később a Gallows Pole előtt is történeti visszatekintés keretében hivatkozott Leadbellyre.

Kimondott érdekesség a dalösszeállításban, hogy a Friends - Going To California - Four Sticks szinte egy Zeppelincsokrot alkotott. Általában egy sima, egy fordított alapon, vagyis egy Zepdal, egy szóló szám szisztémával dolgozik Percy. Az első két dal tulajdonképpen akusztikus blokknak számít, míg a Four Stickben Plant megmutatja, hogy milyen hangterjedelem áll még mindig rendelkezésére. Állat, ahogy átírták és ahogy előadják ezt a Zep álltal összesen élőben egyszer játszott számot. Tulajdonképpen a Strange Sensation fennállása óta ezt folyamatosan játszák.

Az alkalmi Zeptriász után következett a Slow Dancer. A lemezverzió nekem jobban tetszik, mint ez a mostani interpretáció, de mindenesetre örülök, hogy ez bekerült a repertoárba. Itt is rájátszanak a dal Kashmirszerű hangulatára, de míg az 1982-es albumon sokkal szárazabb, húzósabb a dal, addig most kicsit nyúlósabbra sikeredett. Persze ez sem rossz.

A Gallows Pole Jailsong intrója átcsapott az Ohio című örökbecsűbe, a közönség kedélyesen dudorászta Planttel a 100 Folk Celsius által belénksulykolt sorokat. Majd egy kiváló Gallows Pole jött, Justin Adams gitárosnak a dal végén elborult az agya, nagy impróba keveredett a zenekar, jól sikerült.

Atyaég, már a ráadás előtt járunk, Plant elköszön. Naaa, legalább egy Ramble Ont! (sajnos mit és hova)

Ráadás, akárcsak tavaly: The Enchanter, egy kiváló szabad szerkezetű, imprólehetőségekben bővelkedő hosszabb lélegzetű darab a Mighty albumról, és aztán megint csak a feldolgozósdira utaló You Need Love változata a Whole Lotta Love-nak, mintegy intróként a végső csapás előtt. Még a Hoochie Coochie Man is idekeveredik (hívja Mannish Boynak, aki akarja), és aztán egy elsöprő erejű Whole Lotta Love-val és egy újabb viszontlátási ígérettel zárul az este.

Nem volt 100 perc összesen, intróstul se. Pedig azért a fesztiválos Sziget után önálló estére sokan hosszabb koncertet vártak.

Had említsem még meg, hogy milyen jól szólt a szerkó. Ez nem jellemző más Pecsa koncertekre...

Koncert után fél órával már repülőre is szállt a zenekar, nem maradtak a városban, állítólag 9-én néztek körül. 12-én Újvidéken lesz koncert.

Nekem valahogy a tavalyi Sziget jobban tetszett, de az általam koncert után megkérdezettek általában pont fordítva gondolják. Ülepednie kell még az élménynek.

Szetlista:

Fura intro (Black Dog mix)
Song To The Siren
7+7 Is
Black Dog
Tin Pan Valley
Friends
Going To California
Four Sticks
Slow Dancer
Babe, I'm Gonna Leave You
Ohio
Gallows Pole

ráadás:
The Enchanter
- Hoochie Coochie Man
- You Need Love
Whole Lotta Love
- Allah AllahBálint Csaba
led-zeppelin.uw.hu (2007.07.11.)

fotók: S.Varga Ilona - ALion foto és Sanocki Mátyás - ALion foto

(Plant fotózásra passzt nem engedett kiadni, a fénytechnika fotózhatatlan fényeket nyomatott)

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Robert Plant - Carry Fire (2017)

2017-10-17 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. február 20. és 2018. március 08. között:

Klipmánia