×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 The White Stripes - Icky Thump (2007) 

Megjelent: 2007. június 09. szombat 00:05
Szerző: Deepfreeze
    Lemezismertetők 

Nem vagyok nagy híve a különféle zenei díjaknak – valahogy sose azt érzem igazán jónak, amit díjaznak –, de azt hiszem a detroiti duónak joggal lapul a zsebében Grammy díj. És nem csodálkoznék, ha ezzel az albummal ismét szakítanának valami ilyesmit.

Kicsiny kis hazánkban talán nem cseng túl ismerősen a White Stripes név, de külföldiában a kritikusok kedvence. Bevallom, én is elragadtattam magam, amikor megláttam az album első single-jét bemutató videoclipet, a címadó Icky thump-ot.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Hogy miről is szól a The White Stripes zenéje? Ős-rock, valahonnan a 60-as évekből, de nem csak úgy tesznek mintha, ez tényleg olyan, és mindehhez társul valami érdekes innováció. Olyasmikre gondolok, mint a fent említett dal szólója, amiről az ember tudja, hogy gitárszóló, de mégis találóbb rá a „zajszóló” elnevezés.

Egészen sajátos a látásmód, ahogy megcsinálnak egy számot. Mintha fordítva működnének. Alapesetben az ember kitalál egy alaptémát, aztán elkezdi kidolgozni, így lesz belőle egy dúshangzású, jó esetben ötletekkel teli dal. Itt meg folyton az az érzésem, mintha kitalálnának egy komplett dalt, majd addig-addig nyesik róla a felesleget, míg nem marad más, mint egy vezérfonal. Ezek a nóták önmagukban állnak pucéron, minden ruha, minden dísz nélkül. A csoda az, hogy ez egy cseppet sem zavar, mert pontosan érti az ember így is. Ahhoz tudnám hasonlítani, mintha egy mondatból elhagynám a kötőszavakat, és csak a pőre lényeg maradna, az a néhány szó, amiből mégis mindenki érti, hogy mit akarok mondani.

Mindezt kellőképpen alátámasztják a megfelelő hangzással, ami karcos, mint egy vén bakelit, árad belőle a garázs hangulat, és pont olyan, mintha 40 évvel ezelőtt készült volna, csak természetesen erőteljesebb, hisz mégiscsak 2007-et írunk. De pont olyan zajos-zizegős, mint az akkori felvételek, vagy mintha betolták volna a szobámba a ruppótlan erősítőiket és csak nekem játszanának.

A hangszerek száma minimális, és egyetlen modern hangszer sem szerepel a repertoárban. Többnyire gitár-dob-basszus, de előkerül a hammond is az I'm Slowly Turning into You-ban, vagy az azt követő A Martyr for My Love for You-ban. De van itt latinos Conquest, és bluesos Catch Hell Blues is az érdekesség és változatosság jegyében. Ez utóbbi igencsak belopta magát a szívembe hangulatával és csicsergős gitártémáival.

Áradozásom ne tévesszen meg senkit, igazi slágerek nincsenek. Talán még a címadó felel meg leginkább ennek a kritériumnak, nem véletlenül ez a felvezetője az albumnak, vagy az azt követő You don’t know what love is.

Aki szereti ezt a zsigeri ős-zenét, annak feltétlenül javallott a beszerzése, aki ismeri az eddigi anyagaikat, azoknak szintén, mert szerintem eddig ez sikerült a legjobban (persze ezt majd fél év múlva újra meg kell vitatni).

A többiek óvatosan közelítsenek, nem garantálom, hogy kapásból le fog esni a tantusz. Peace, love, flower power.

Valami van a levegőben, mert elveimmel ellentétben az idén már többször is adtam 10 pontot, de nézzétek el nekem, erre sem tudok mást mondani.

10/10


Track lista:

1. Icky Thump
2. You Don't Know What Love Is (You Just Do as You're Told)
3. 300 MPH Torrential Outpour Blues
4. Conquest
5. Bone Broke
6. Prickly Thorn, But Sweetly Worn
7. St. Andrew (This Battle Is in the Air)
8. Little Cream Soda
9. Rag and Bone
10. I'm Slowly Turning into You
11. A Martyr for My Love for You
12. Catch Hell Blues
13. Effect and Cause

Közreműködő zenészek:

Jack White - guitar, piano, lead vocals
Meg White - drums, percussion, vocals

Lemezeik:

Icky Thump (2007)
Get Behind Me Satan (2005)
Elephant (2003)
White Blood Cells (2001)
De Stijl (2000)
The White Stripes (1999)

rovat lapozó


Még, még, még...Deepfreeze írta:


 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Mangoo - The Heat (2017)
A Mangoo 2005-ben, a finnországi Turku-ban alakult stoner - pszichedelikus hard rock zenekar, akik a 2009-es Neolithic után, második lemezüket 2012-ben adták ki Neverland címmel, de azóta

Tovább...
Little G. Weevil - Something Poppin' (2017)
Nagybetűs dög kacsint reánk, "feka" hetvenes évek, blues, soul, funky, minden, mi szemszájnak ingere... - Szilágyi Norbert, riff.hu!

Tovább...
Judas Priest - Firepower (2018)
Az 1969-ben, Birmingham-ben alakult Judas Priest a brit heavy-metal egyik legfontosabb legendája, a műfaj legnagyobb hatású zenekarainak egyike! A csapat legutóbb 2014-ben

Tovább...
Fabio Lione - Alessandro Conti - Lione-Conti (2018)
A Rhapsody nagy össze-vissza borulása nem csak egy várva-várt turnéban testesül meg - ami szerencsénkre 2018. március 08-án hozzánk is eljön -, de most

Tovább...
Corrodal - Liquidators (2017)
Óév utolsó napja, készülődés az esti mókához... közben szakad kint az eső, köd van és egyáltalán olyan nyomorúságosnak tűnik minden. Világvége hangulathoz márpedig hasonló zene dukál

Tovább...
Koncertek 2018. március 21. és 2018. április 06. között:

Klipmánia