×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Interjú Pálmai Zoltánnal (harmadik rész: P.Box) 

Megjelent: 2007. január 16. kedd 12:00
Szerző: bcsaba
    Interjúk 

P. Box –Bill Box – Metal Company

Pálmai Zoli 1985-ben csatlakozott a P. Boxhoz, ezzel már négy egykori Mobiltag játszott a zenekarban (Sami, Pityi, Vikidál, Pálmai), ez lett a legerősebb felállás. A "mi lett volna ha" kérdések országában itt kell megpendíteni, hogy mi lett volna ha nem Zsöci basszusozik, hanem a Kékesi. Akkor talán nem kellett volna pereskedni a Honfoglalás jogdíjai körül, és a P. Mobil jóval hiteltelenebb lett volna kimúlásának (1985) évében. Mindenesetre szerintem jobb volt ez így, és ebben a formában, ahogy a valóságban történt.

Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Bálint Csaba: Mikor jöttél kb a P. Boxba? Szabó Putyur egy 84. IX. 18-as koncerten még játszik, aztán a 85.VII.19-es pécsin már te vagy. A lemezt már veled kezdték írni?

Pálmai: Samuék már régen hívtak a Putyur helyére. Az lett volna kezdetben a koncepció, hogy Pityi, Samu, Vikidál, én, és a Kékesi, és akkor nem lett volna kérdés, kié a nagy P. De a Kékesi nem akart jönni.

Hogy mikor érkeztem ide? Nem emlékszem pontosan, a HBB után még a Saturnuszban is játszottam, Katona Klári zenekarában.

De az biztos, hogy az Ómen már hozzám kötődik, együtt írtuk.

Bálint Csaba: Szerintem az Ómen a legjobb P. Box album, erről szavaztattuk is a Passzió olvasóit. (itt) Az hogy alakult ki, hogy a Csiga Sanyi helyett a Hobó írja a szövegeket? Hobó 1978 után csak magának írt szöveget, és ez alól az egyetlen kivétel a P. Box Ómen lemeze.

Pálmai: A Box akkor csúcson volt, jöhetett az új album, és úgy döntöttünk, hogy az eddigieknél is jobb albumot akarunk csinálni. És egyértelmű volt, hogy ehhez a legjobb szövegíró a Laci lesz, és a Mobilos hagyományok okán is, meg mert velem továbbra is jó barátságban volt és van ma is, ő írta a szövegeket. De ez érezhető is. Szerintem az Ómen az egyik legjobb magyar rocklemez.

Bálint Csaba: Hogy volt az, hogy a Nehéz idők című P. Box dal Vikidál '85-ös szólólemezén jelent meg? Egyáltalán hogy jött az a szólólemez?

Pálmai: Tulajdonképpen a Presser megírta azt a marha jó számot, a Csak a szívemet dobom elédet, amiből a klipp is lett, és ami szerintem a lemez legjobb száma és a köré szervezték a lemezt, így írtunk mi is oda egy számot.

Bálint Csaba: Mi volt ez a Metal Company? Milyen dalokat játszottak? Zsöcit kérdeztem, csak annyit mondd: feldolgozásokat játszottunk, egy ideig a P. Box helyett. A Bazári meg csak annyit mondott, hogy jó volt a Samuval játszani.

Pálmai: (nevet) Hát jó volt a Samuval játszani. Én se tudom, alkalmi koncertek voltak ezen a néven.

Bálint Csaba: A Vikidál pontosan mikor lépett le? Mert a 86. V-ön már a Varga van. Nem próbáltátok marasztalni Varga Mikit?

Pálmai: A Vikidál elment színházazni, otthagyta a zenekart, mikor az csúcson volt. Ő döntése. Vargát akartuk marasztalni, de akkor nem volt kedve, csak a Bréma környéki helyettesítést vállalta. Bevettük a Bazárit, majd jött a Bill.

Aztán Samuka diszidált, jött helyette a Felkai.

Bálint Csaba: Samuka haláláról mit gondolsz?

Pálmai: Nyíregyházán játszottunk, mikor jött a halálhíre. A családját én hoztam haza az események után, hála némettudásomnak tudtam nekik segíteni kint. Nem is értem, mit gondolt, hogy majd Svédországban várni fogják. Persze, hogy nem várták. Bedobta, hogy üldözik itthon, erre visszakérdeztek, hogy ki, ha van útlevele. Vissza Ausztriába a menekülttáborba. Nem volt jó idegállapotban, labilis volt. Öngyilkos lett.

A legjobb magyar gitáros volt.

A cikksorozat további részei:
első rész: P. Mobil
második rész: HBB
negyedik rész: Ricse és napjaink

Bálint Csaba (2006.01.04.)
www.rockmuzeum.ini.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Interjú Pálmai Zoltánnal !

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. június 23. és 2018. július 09. között:

Klipmánia