×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 ROBERT PLANT - Pictures At Eleven (1982) 

Megjelent: 2007. január 15. hétfő 12:00
Szerző: bcsaba
    Lemezismertetők 

A kedvenc Plant szólóalbumom. Csökönyösen ragaszkodom ahhoz, hogy ez, vagy ilyen lett volna a következő Led Zeppelin album, ha a zenekar nem oszlik fel 1980-ban. Plant ugyanazt az énektechnikát alkalmazza a lemezen, mint amit az 1980-as utolsó Zeppelin turnén használt, csak itt stúdiókörülmények között még teljesebben tudja csillogtatni ezt a technikát. Itt még mindig izomból énekel, hatalmas íveket tart ki hosszan, magasan, erősen. Csodálatos. Az album elkészülte után válthatott egy okosabb, ámbátor kevésbé meggyőző stílusra, a 83-as turnén élőben már nem kap el ugyanezekkel a számokkal.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Plant a feloszlás után már 1981-ben elkezdte tervezgetni a jövőt. Új utakra lépett, nem csinált egy zenekart New Zeppelin néven, nem folytatta a régi társakkal.Szerintem az Örökség évekig nyomasztotta. Nem is játszott saját koncertjein Zepszámot „feldolgozásként”egész 1988-ig.
És ezzel együtt az elfordulás pont a nyitóalbumon nem érezhető, sőt fenti tételem pont ellentmond ennek.

Ez egy száraz, kemény rockalbum. Egy blues-rock album.

A Burning Down One Side-o már érezni a 80-as évek stílusjegyeit, de a lendület és a feeling még a 70-es éveket idézi. Klipp is készült a dalhoz.

A Moonlight In Samosa a Zep továbbélés egyik láncszeme, elméletem egyik – bár nem legfontosabb – támasza. Spanyolos motívumai a Led Zeppelin In Through The Outdoor lemezét idézi. (South Bound Saurez, Fool In TheRain)

A Pledge Pin szaxofonnal súlyosbított rockdal, és az „A” oldal zárótétele megint egy Zepet idéző darab, kisKashmir, a Slow Dancer. Mantrikus riff, „súlyos lebegés” á lá Zep.

A Worse Than Detroit megint goromba, mint az ITTOD korszakhoz kapcsolódó, de a Codán megjelent dalok. El is fért volna a Codán simán. Dallamcentrikus dal sodró bluesriffel.

A Fat Lip átlagosabb darab, de nem rossz. Kicsit merengősre sikeredett.

És megint ez Zepet idéző dal, a Like I’ve Been Never Been Gone. Nem hasonlít zeneileg a Since I’ve Been Loving You-ra, vagy a Tea For One-ra, hisz nem blues, de érzelmi töltete olyasfajta. Percynek nagy lelke van.

Kedvencem a zárótétel, a Mistery Title. Olyan erős, mint az Out On The Tiles, mindig az jut eszembe róla. Markáns riff, Plant óriásiakat énekel benne. Lehet végtelenre állítva loopolva egész nap hallgatni.

A lemez keménységéhez hozzájárult az egykori Genesises Phil Collins a doboknál, aki ekkoriban úgy gondolta átrándul egy keményebb vonalra. Persze ezt lehet csak én képzelem, mindenesetre Plant következő albumán már nincs úgy jelen, mint itt, sőt le is lépett a formációból, mégha a Live Aiden 1985-ben ő is dobol.. Az 1983-as, és 1985-ös lemez össze sem mérhető ezzel az első Plant szólóalbummal. Azok alapján mondhatjuk, hogy Plant tévutakon tévelygett évekig, alig talált ki a sötétségből a 90-es évekig.

Phil Collinson kívül a többi zenész igazából névtelen arc volt, új utakhoz új pacákokat toborzott Plant. (csak zárójelben: Milyen lett volna ez az album, ha mondjuk Jeff Beckkel áll össze akkoriban Plant? A Honydrippers lemez Beck miatt kiváló.)

Bálint Csaba (2006.01.13.)
www.led-zeppelin.uw.hu
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Robert Plant - Carry Fire (2017)

2017-10-17 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Yardbirds - Yardbirds '68 (2017)
Újabb különlegesség jelent meg Jimmy Page saját kiadójánál, közel ötven év után napvilágot látott a Yardbirds utolsó koncertfelvétele, amit nem sokkal a feloszlásuk

Tovább...
Whitesnake - The Purple Tour Live (2018)
A 66 éves David Coverdale tavaly abba akarta hagyni a zenélést, de szerencsére nem tette... A 2015-ben kiadott The Purple Album-mal akarta keretbe foglalni a

Tovább...
Jess and the Ancient Ones - The Horse and Other Weird Tales (2017)
A 2010-ben, a finnországi Kuopio-ban alakult Jess and the Ancient Ones a harmadik lemezét adja ki The Horse And

Tovább...
Beth Hart & Joe Bonamassa - Black Coffee (2018)
Beth Hart énekesnő és - a nemrég a Black Country Communion-ba is visszatérő - Joe Bonamassa gitáros harmadik közös stúdió lemezét adja most ki

Tovább...
Moonspell - 1755 (2017)
A portugáliai Amadora-ban, 1989-1992 között Morbid God néven indult, azóta Moonspellként működő zenekar manapság a gothic metal egyik legfontosabb előadójának számít. A csapat legutóbb

Tovább...
Koncertek 2018. február 20. és 2018. március 08. között:

Klipmánia