×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 P. Mobil - 1998. XII. 27. Wigwam 

Megjelent: 2007. január 10. szerda 00:05
Szerző: bcsaba
    Rockmúzeum 

"A zongora királya, a Hammond orgona császára a szintetizátor szakembere Papp Gyula"
1998. XII. 27. Wigwam

A Passzión már többször szó esett arról, hogy a P. Mobil gyökeres változásokon ment keresztül 1997. elején. Az énekes és basszusgitáros cserén kívül komoly változást hozott a zenében az, hogy azóta nincs billentyűse a zenekarnak, amely alól csak rövid időszakok voltak kivételek. Utóbbiak közül az első 1998. második fele, amikor a zenekar tagja volt a Skorpióból és a Dinamitból ismert Papp Gyula. Ekkor készült a Wigwam-ben a most bemutatott felvétel.

Az 1998-as Wigwam koncert azonban nem csupán Papp Gyula miatt érdekes. Előtte pár hónappal távoztak a zenekarból Németh Gábor (dob) és Póka Egon (basszusgitár), a helyükre Herpai Sándor és Szkladányi András érkeztek. A dalok a Hammond orgonának és a basszusgitáros személye miatt teljesen más hangszerelésben szóltak, mint amit 1997. után a P. Mobiltól megszokhattunk és az 1999-es Színe-java című albumon hallhatunk.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!A P. Mobil hangzásvilágát 1977. és 1985., illetve 1994. és 1996. között meghatározta a Hammond orgona. Ezekhez az időkhöz tértek vissza átmenetileg Papp Gyulával. A felvételt hallgatva többször eszembe jutott az Emerson, Lake and Palmer, míg a korábbiak inkább a Deep Purple-t idézik fel bennem. Végül is az ELP-t és a Deep Purple-t is egyaránt szeretem.

A régi dalokon túl igazi csemegének számítanak az „új lemez”, a Kutyából szalonna dalai. Az albumon egyetlen hangot sem játszottak billentyűs hangszerek, azzal a jelszóval, hogy „vissza a gyökerekhez”. Ezekhez a dalokhoz utólag Papp Gyula mégis írt Hammond és zongoraszólamokat. Leginkább ezek közül a Babba Mária tetszik, amelyben a képességeit megmutatja a basszusszólónál Szkladányi András.

Röviden essen szó a többi tagról is. Rudán Joe ezen a koncerten remek formában volt. Már több P. Mobil bootleget hallottam vele, talán ez a legjobb. Sárvári Vilmos pedig a tőle megszokott jó színvonalon játszott a gitárján.

Összességében a WIGWAM koncerten hallható felállás csak egy nagyon rövid periódust jelentett a P. Mobil életében. Ezzel együtt nagyon kellemes ezt a felvételt meghallgatni. Nem sokkal a Wigwam koncert után Papp Gyula elment a zenekarból, majd 1999-ben visszatért Póka Egon, 2001-ben pedig Németh Gábor. Napjainkban a hangzást egy második gitáros teszi teljessé.

Írta: Horcsin Attila

P. Mobil 1998. december 27.:

Herpai Sándor – dob
Papp Gyula - billentyűsök
Sárvári Vilmos – gitár, vokál
Schuster Lóránt – zenekarvezető, ének, vokál
Szkladányi András - basszusgitár
Rudán József – ének

konf: "Egy. Két. Há. Négy."
Kutyából szalonna
Rocktóber
konf: "Szevasztok magyar gyerekek. Jó estét mindenkinek. Köszönjük szépen. A színpadon a P. Mobil együttes tagjai láthatók. Teljes életnagyságban. A következő dalunk nem Császár Elődről szól. Dugjatok a 220-ba."
Dugjatok a 220-ba
konf: "Köszönjük szépen."
Menj tovább
konf: "Köszönjük szépen. 1978. Főnix éjszakája. (közönség: "A Hajsza, a Gálya, a Főnix éjszakája.")"
Főnix éjszakája
konf: "Köszönjük szépen. Köszönjük szépen. Köszönjük szépen. A következő szám eszmei mondanivalója. A lé mindig dől valamibe. Dől a lé kifelé. Dől a lé befelé."
Dől a lé
konf: "Köszönjük szépen dől a lé. Dől a lé köszönjük szépen. Egy dal egy városról...(közönség: "Miskolc.") ami évek óta egyre romlik, de mi mégis szeretjük. Miskolc!"
Miskolc
konf: "Köszönjük szépen. Maradsz, aki voltál és leszel, aki vagy."
Maradsz, aki voltál
konf: "Köszönjük szépen. Köszönjük szépen. A következő számunk...dehogynem...A függetlenség napja című hülyeségről szól. Amiben egy részeges fehér, egy jóságos fekete és egy okos zsidó megmenti a földet. A számban még szót ejtünk Friderikusz Sanyikáról is és a McDonald's gyorsétterem-hálózatról. A hülyeség napja."
A hülyeség napja
konf: "Köszönjük szépen. Itt van Amerika, de mi tartjuk a frontot. Május elsejei jelszavaink következnek. Éljen és virágozzék a közönség és a rock and roll igaz és megbonthatatlan örök barátsága. Sokáig éljen a rock and roll!"
Rock'n'Roll
konf: "Rock and roll. Köszönjük szépen. Kíváncsi lennék...mit szólna a ma esti bulihoz a Radics Béla vagy a Bencsik Samu. Eljátszunk egy számot. A zöld, a bíbor és a feketét. (közönségből: "Radics Béla!")"
A zöld a bíbor és a fekete
konf: "Köszönjük szépen. Köszönjük szépen. És hagy üdvözöljem a színpadon a szám szövegének íróját, Csiga Sanyit, ha itt vagy valahol. Ő írta a szöveget. Mind a két változatot. Köszönjük szépen. Adj király katonát!"
Adj király katonát!
konf: "Köszönjük szépen. Kösz kösz. Köszönjük szépen. Felkérem a zenekar basszusgitárosát, hogy basszusgitározzon. (közönségből: "Jó volna.")"
Varjúdal
konf: "Köszönjük szépen. Köszönjük szépen. Állatkerti sétánk következő állomása az a bizonyos kopasz kutya. Csókolj meg."
Kopaszkutya
konf: "Köszönjük szépen. Újra kezdhetnénk."
Ha újra kezdeném
konf: "Újra kezdenénk. Köszönjük szépen. Köszönjük szépen. Köszönjük szépen. A következő számunk egy székely...egy székely-magyar ballada. Amikor Csíksomlyón pünkösd napján felkel a nap...megjelenik a napba öltözött asszony...valamennyiünk édesanyja...aki megszült bennünket szépnek és szabadnak...magyarnak. Babba Mária."
Babba Mária
konf: "Köszönjük szépen. Babba Mária. Te vagy a fény az éjszakában. Gyere dolgozz a lámpagyárban."
Lámpagyár
konf: "Köszönjük szépen. Buzi gyerek...buzi gyerek ha jót akarsz, akkor nem mögéje állj! Térdelj le szépen elém buzi gyerek. Ne mögém állj. Ne állj mögém!"
Ne állj mögém
konf: "Magyar gyerekek szaporodjatok. Jönnek a románok. meg az ukránok, meg...mindenki. Magyar gyerekek. egyszerre két kézzel. Ez az. Nem a Szovjetunióban vagytok, hanem a Fehérvári út 202-ben, a Wigwam összes helységében. Kezdek fölizgulni. Ez az. Ez az."
Kié a nagy P?
konf: "Asszony kell! Asszonyt akaroooook! Asszonyt!"
Asszonyt akarok
konf: "Asszony kell, köszönjük szépen. Magyar gyerekek szaporodjatok még egyszer mondom. Ha megy, ha nem megy, próbálkozzatok. A jóisten egyfolytában kiabálja...neeem nem azt kiabálja az a szegény. Oh Jeah! (sokszor)"
Oh yeah!
konf: "Jeah! Köszönjük szépen. A színpadon a P. Mobil. Köszönjük szépen. (kis szünet) Köszönjük szépen, bemutatom a zenekar tagjait. A basszusgitárnál...Szkladányi András. A Szaki. Magyarország legerősebb dobosa Herpai Sándor. A zongora királya, a Hammond orgona császára a szintetizátor szakembere Papp Gyula, Julio Pappa! Papp Gyula. A zenekar...a zenekar szólógitárosa Sárvári egyinges Vilmos. (?) A zenekar énekese Rudán Joe. Köszönjük szépen. (közönség: "Vissza!") Köszönjük szépen. Jó játszunk még, úgyis játszunk még. Köszönjük szépen. Köszönjük szépen. A következő dalunkat az új nagylemezről. Az a szám, amit először csináltunk meg. Ne örülj nekem, még el se mentem. De ha elmegyek...visszajövök. Még visszajövök."
Visszajövök
(vágás)
Utolsó cigaretta
konf: "Köszönjük szépen. Köszönjük szépen. Köszönjük szépen. És...a következő szám előtt szeretném megköszönni...mindenkinek ezt az elmúl harminc évet, amit...a színpadon eltöltöttünk. Azoknak akik eljöttek a bulikra és velünk vannak, vagy a koncerteken, vagy lélekben. És nekik szól a szám...ha nézem az arcod...olyan mint az enyém. Most is azt érzem."
Most is azt érzem
konf: "1967 már létező zenekar volt a Hausbirds együttes...és aztán megcsináltuk a Gesarolt...és egy külön öröm számomra, hogy ma este itt vannak a régi tagok közül is egy páran. Közösen...igen itt van a Györgyi is, a Gabi is, a régi sashalmi csapat. És együtt elnyomunk egy számot, ami akár lehetne Gesarol is, vagy P. Mobil is, mindegy. Beatzene. Kétforintos dal. Mindenkinek ingyen."
Kétforintos dal
konf: "Köszönjük szépen. Gesarol, P. Mobil harminc év. Elmúlt ez a harminc év. Ötven felé az ember már gondolkodik. Köszönjük szépen. Köszönjük szépen. Játszunk még? Biztos? Mindjárt megbeszélem a zenekar gázsiját. Mindjár megbeszélem. Következik egy szám...ne vedd már el a mikrofonom...köszönjük szépen. Következik egy dal, az Asszonyt akarok harmadik része...második volt a Szívpörkölt, ez pedig akkor, amikor már eladtam mindenemet, minden este otthon alszom drága Arankám mostmár számíthatsz rám. Drága Arankám."
Drága Arankám
konf: "Drága Arankám. Drága Arankám öreg fingos lettem. Köszönjük szépen. Még mindig nem akarjátok, hogy abbahagyjuk? Perverz...perverz állatok vagytok mind perverz disznók. Következik egy dal, az Utolsó rock and roll. Rock and roll, az utolsó."
Utolsó Rock and Roll
konf: "Köszönjük szépen. Köszönjük szépen. Köszönjük szépen. (közönség "Mooobil!") Köszönjük szépen mindenkinek. Harminc évvel ezelőtt egy zenekar írt egy számot. Örökmozgó lettem. Nem állok sohasem. Örökmozgó lettem az öregisten nevében mindörökké...Ámen."
Örökmozgó
konf: "Köszönjük szépen. Ez volt A P. Mobil. Köszönjük szépen. Köszönjük mindenkinek. Nagyon boldog új évet kívánunk. Köszönjük szépen. Köszönjük szépen. Most, hogy újra van a zenekarban billentyűs eljátszunk egy számot, mely mindenkinek fog tetszeni. Alkohol blues."
Alkohol Blues

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. június 21. és 2018. július 07. között:

Klipmánia