rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

P. Mobil - Csoda Történt (2017, Dionysosrising)

 Látogatottság
Összesen
88326418
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Interjú Pálmai Zoltánnal (első rész: P. Mobil)

Interjúk

Pálmai Zoli a kedvenc magyar rockdobosom. Miatta a kedvenc P. Mobil korszakom az 1977-es. Továbbá miatta is klasszikus az 1980-83 közti HBB, kedvenc Boxlemezem az Ómen, és ne feledkezzünk meg a Beatrice XX. század korszakáról sem. Mindig megvolt benne az elegancia, a technikai tudás, a profizmus és az intelligencia is, hogy beírja a nevét a nemlétező magyar rockandroll „Hall Of Fame"-be.A „régi rockzenész arcokat" szoktam nyúzni, ha alkalom adódik, hogy megpróbáljak rendet vágni a legendás '70-es évek történeti káoszában, de sosem sikerül halálprecíz válaszokat kapnom, régen voltak ezek az idők, és a zenészeknek általában nem az volt a fontos, ami így utólag nekem, hogy – hasamra ütök – 1977. február 35-én emlékszel, miért kötöttétek a Főnixet a Tűzimádóhoz? Pálmai Zoli sem egy pontos visszaemlékező, de nagyon készségesen mindent megtett, hogy segítségemre legyen, mindenre megpróbált válaszolni. Éreztem, hogy fontos neki ez az elmúlt 30 év, és nem elfelejteni akarja a 70-es éveket, hanem ha lehet, visszahozniElőljáróban még, hogy ez az interjú a tervezettől rövidebb, mert a Dobos Magazin (reklám helye) 2006 decemberi számában egy csomó minden megtudható Zoliról 4 oldalon, amit most nem írnék le duplán.

P. Mobil korszak

Bálint Csaba: Mikor léptél be a Mobilba? Kit váltottál, miért, hogyan?

Pálmai: 1973-74 körül (Samuka naplójában 1974 márciusában tűnik fel Pálmai neve – Bálint Csaba), és a Pótát váltottam. Ő elment, engem megnézett Schuster és Samu a Várklubban, és már a P. Mobilban doboltam.

Összeültünk, csináltuk a számokat. Schuster kitalálta, hogy akkor legyen a Kintornás szerencséje, és írtuk a Kétforintos dalt, a Hajszát és a többit.

Bálint Csaba: A Várszegi tényleg írt dalszöveget, vagy csak stróman volt? Hogy jött ő a képbe?

Pálmai: Tényleg ő írta a Menj továbbot és a Forma 1-et. Nem volt benne semmi okoskodás. Akkoriban 76-77 körül gyakran játszottunk a Geminivel, ő ott volt basszusgitáros, így jött a kapcsolat.

Bálint Csaba: Milyen gyakran voltak próbák a Mobillal?

Pálmai: Minden nap. Szinte minden nap. Egy ideig Sashalmon próbáltunk még a Schusteréknél, majd átkerült a próbahely Csepelre, a PIK-re. Délelőtt próba, délután, este koncert.

Bálint Csaba: Samukával ti nagy spannok voltatok, igaz?

Pálmai: Barátok voltunk, mindenhova együtt mászkáltunk. Például, ha Ifiparkban volt koncert, akkor előtte elmentünk a Rudasba, fürdő, átgyúrattuk magunkat, aztán irány a Park.

Bálint Csaba: Samuka nem volt a nőkkel szemben visszahúzódó? Sokaktól ezt hallottam. Például az anyukájától is. Meg hogy koncert előtt, után ő csak gyakorolt, miközben a többiek „egerésztek".

Pálmai: Á, nem. Szép gyerekek voltunk, ment minden, ahogy lennie kellett. Samuka is mindig marha elegánsan, sál, zakó, egymásnak vettük a csajozáshoz a drága arcszeszeket.

Bálint Csaba: Milyen vendégjátékokra emlékszel? Bill, Hobó, Radics, stb?

Pámai: Ezek mind, de volt, hogy Tátrai helyettesítette Samut az Egyetemi Színpadon, egy Szemző Tibor nevű fuvolás játszott ugyancsak az Egyetemi Színpadon a Főnixben. Hobót én hoztam a zenekarhoz, '77 őszén már játszott velünk a Parkban Stonesokat.

Bálint Csaba: Milyen feldolgozásszámokat játszottatok?

Pálmai: Grand Funktól a Mark Sais All Rightot, a We Are An Amerikan Bandet, a Locomotiont. Sok Bad Companyt, címekre nem emlékszem. A Bachman Turner Overdrive-tól valamit, azt a Bajnok énekelte, a Nazarethtől a Fly Tonightot, a Golden Earingtől a Radar Love-ot.

Bálint Csaba: Led Zeppelint, vagy Deep Purple-t nem játszottatok? Biztos rájátszottatok a „magyar Deep Purple" imidzse, nem? Például a Bélával, mikor beugrott a Parkban játszottátok a Smoke On The Watert.

Pálmai: Led Zeppelint csak a HBB-ben, de a Deep Purple-től a Burnről játszottunk valamit…a Mistreatedet, igen. A Bélás Smoke az teljesen impró volt, mindenki ismerte a dalt, a Béla feltámolygott, és már játszottuk is, semmi próba. Érdekes összehasonlítani ott kettőjüket, Samut meg a Bélát.

Bálint Csaba: A Mobillal sorba gyártottátok a demókat. Hol készültek ezek, és főleg, miért? Hisz látszott, hogy lemez úgysem lesz.

Pálmai: Sashalmon egy négysávos magnóval. A Tollár Béni kezelte a magnót. Azt hiszem egy Royal UHER Stereo magnót.

A demókat igazából magunknak csináltuk. Tudod megírtuk közösen a számokat, és vissza akartuk hallgatni, hogy hogy sikerült. Elsőre gyakran nem tetszett, mindig csiszolgattuk a dalokat.

Bálint Csaba: A feljődés hallatszik is a demósorozatokon. Hogy zajlott a billentyűs állandósítása, a Pityi belépése? Illetve igaz-e, hogyha a Bajnok billentyűzött, akkor néha a Samu basszusgitározott.

Pálmai: Igen, a Samu basszusozott is, ha kellett. Sok billentyűssel próbálkoztunk. Sokan nem tudják, de volt koncertünk, ahol a Balázs Fecó játszott, Schöck Ottó is volt 1-2 koncerten, és egy szovjet turnén a Turcsók Laci is. Aztán '77-ben sokat játszottunk a Napsugárral (ott volt a Kocsándy Miki, Bill és a Sárvári Vili is), ahol a Pityi billentyűzött. Nem kellett sokat győzködni, hogy jöjjön.

Bálint Csaba: A szocialista blokkban saját számokkal koncerteztek? Zalatnay saját programját kísérték?

Pálmai: A lengyeleknél a saját szervezésű (értsd: nem ORI-s.) egyetemi koncerteken nyomtuk a saját programot, a lengyelek csak bámultak. A Szovjetunióban kísértük a Zalatnayt, hát ott a Cini és a Tinik programot játszottuk, de ez nem szeretem, nem szeretem kérdés volt. Mondták, hogy menni kell, és nem volt mese.

Bálint Csaba: Miért léptél ki a Mobilból? Van egy pletyka, hogy a készültség vitt el egy koncertről, mert behívtak katonának.

Pálmai: Á, ez nem így volt. Magamtól vonultam be. Persze nem jókedvemben. Az Uránia Moziban volt valami rockkarácsony, és az volt az utolsó Mobilos koncertem. ('77 dec 27-től 31-ig, és '78 január 2-án volt Urániás koncert – Bálint Csaba)

Bálint Csaba: Akkoriban egy zenekari tagnak a halála volt a behívó, mindenki próbált cselezni, kibújni. Te meddig voltál katona?

Pálmai: Igen, én is 24 éves voltam, mikor behívtak, addig sikerült megúszni. Összesen 2 hónapig voltam így is katona. Tudod én vizilabdáztam, és volt egy komoly sérülésem, fültövön vágtak, és operálták a dobhártyámat. Aztán egy orvos haver ajánlotta, hogy erre fel mondjam, hogy szédülök. Hát hogy szédül, vagy nem szédül ténylegesen, azt nem tudhatjuk, mondta. Egy alkalommal bekerültem a Honvédkórházba már helyben volt kartonom is a szédüléssel. Aztán csak behívtak, és a két hónap állandó vizsgálatokkal telt, mire leszereltek.

Bálint Csaba: Játszották veled a Honfoglalást?

Pálmai: Odáig nem jutottunk, viszont még ott voltam, mikor írtuk.

Bálint Csaba: És aztán leszereltél, és már a helyeden volt Mareczky Totó.

Pálmai: Úr isten! Lementem a Metró Klubba és hallottam, hogy játszunk. És ennyi volt.

A cikksorozat további részei:
második rész: HBB
harmadik rész: P.Box
negyedik rész: Ricse és napjaink

Bálint Csaba (2006.01.04.)
www.rockmuzeum.ini.hu 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.48 Seconds