×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 KAMELOT - One Cold Winter's Night - LIVE (2006. SPV) 

Megjelent: 2006. december 27. szerda 00:00
Szerző: ary
    Lemezismertetők 
Forrás: Headbanger MetalNews

"Volt már egy rövid koncertanyaga a Kamelotnak (még 2000-ben a The Expedition), bár azon a korongon tulajdonképpen három dal igazából exkluzív stúdiófelvétel volt. Tehát a One Cold Winter's Night lemezt simán vehetjük az első igazi Kamelot koncertalbumnak. A felvétel idén februárban, egy hideg téli éjszakán, az oslói Rockefeller Music Hallban tartott előadáson készült, és nem csupán dupla cd-n, de dupla dvd formában is megjelent."Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Idén tizenöt éves az egyik legjobb amerikai prog-power metal fogat, a norvég énekessel felálló Kamelot. A bandát még 1991-ben alapította a gitáros Thomas Youngblood és első lemezüket a Noise adta ki négy évvel később. Az 1997-es második album megjelenése után távozott a Kamelotból a dobos Richard Warner és az énekes Mark Vanderbilt. Warner helyére Casey Grillo érkezett, frontembernek pedig az akkoriban éppen atomjaira hulló, szintén prog-power metalban utazó, norvég Conception énekesét Roy Khan-t kérték fel. A Kamelot azóta is folyamatosan készíti klasszikus zenei ízekkel fűszerezett, minőségi epikus metal lemezeit. Legutóbbi két albumuk, a 2003-as Epica és a 2005-ös The Black Halo a főleg íróként/költőként ismert német polihisztor, Goethe Faust c. művét dolgozza fel.

Volt már egy rövid koncertanyaga a Kamelotnak (még 2000-ben a The Expedition), bár azon a korongon tulajdonképpen három dal igazából exkluzív stúdiófelvétel volt. Tehát a One Cold Winter's Night lemezt simán vehetjük az első igazi Kamelot koncertalbumnak. A felvétel idén februárban, egy hideg téli éjszakán, az oslói Rockefeller Music Hallban tartott előadáson készült, és nem csupán dupla cd-n, de dupla dvd formában is megjelent.

Mivel mostanában se időm, se türelmem nincs a tévéhez láncolva kétórás koncertfilmeket végignézni, ezért inkább az audio cd-ket választottam, hogy elmerüljek a Kamelot világában. A One Cold Winter's Night nagyrészt a Faust-lemezekre, tehát a legutóbbi két Kamelot album dalaira épül. A hangulatos olasz ének, a tangóharmonikával kísért Un Assassinio Molto Silenzioso vezeti fel a koncertet, majd jön a lendületes The Black Halo dal. A másfél órás programban a The Black Halo album kétharmadát eljátsszák, kiegészítve 3-3 tétellel az Epica és a 2001-es Karma lemezekről. A koncert során mindössze 1999-ig utazunk vissza a Kamelot történelemben a Nights Of Arabia megidézésével a The Fourth Legacy-ról. Ebben a dalban Elisabeth Kjaernes énekesnő is színpadra lép Khan mellett.

Rengeteg vendégénekes színesítette egyébként az estét. A The Haunting-ban például (ahogy a stúdiófelvételen is) az Epica zenekar énekesnője Simone Simons tűnik fel. A March Of Mephisto-ban az egykori Mercyful Fate, Dream Evil dobos Snowy Shaw énekli Mephisto szerepét. Elisabeth Kjaernes a Nights Of Arabia mellett pedig még a March Of Mephisto -ban is alakít. Legtöbbször azonban a Kamelot lemezeken is éneklő Mari Youngblood szerepel Roy Khannal (Center Of The Universe, Abandoned, Elizabeth Trilogy).

Azért lehet nagyon szeretni a Kamelot muzsikáját, mert még az egyszerűbb alapokkal rendelkező riffnótákba is sok-sok finomságot tudnak elrejteni, és mert annyira magától értetődő felsőbbrendűséggel adják elő a legváltozatosabb témákat is. Igazi művészek. Épp ezért nem maradhatnak ki a magánszámok sem egy Kamelot koncerten. Nem csak Casey Grillo mutat be egy dobszólót, de a billentyűs Oliver Palotai is brillírozik egyet szólóban. Mégis a legjobb teljesítményt a frontember Roy Khan nyújtja, érzésem szerint. Hangja most is erős és hajlékony, tökéletesen uralja az énektémákat, bármilyen dallamot is kell kiénekelnie. Ráadásul a közönséggel is nagyon tud bánni.

A publikum hangja rendesen hallatszik a számok között és a csendesebb részeknél, de legtöbbször azért a zene hangereje elnyomja őket. Khan szinte folyamatosan kommunikál honfitársaival: a The Edge Of Paradise megszólalása előtt norvégul köszönti a rajongókat, az Arabia előtt meg kicsit spannolja őket, de a dalok és a vendégek felkonferálásánál is mindig hozzáfűz pár gondolatot. Hatalmas élmény ez a koncertanyag! Igazi Kamelot esszencia!

A cd bookletben található fotók alapján azért a dvd változatba is érdemes belenézni. A vendégénekesekkel közösen színházat varázsolt a színpadra a Kamelot. A dvd változat a koncertfilm mellett extraként a második diszken interjúkat, videóklipeket, werkfilmeket és persze fotósorozatokat is tartalmaz. Aki pedig élőben szeretné megnézni a Kamelotot, az 2007. április 13-án a Wigwamban megteheti. :)

10/10


Track lista:

DISC 1
01. Intro: Un Assassinio Molto Silenzioso
02. The Black Halo
03. Soul Society
04. The Edge Of Paradise
05. Center Of The Universe
06. Nights Of Arabia
07. Abandoned
08. Forever
09. Keyboard Solo
10. The Haunting (Somewhere In Time)
11. Moonlight

DISC2
12. When The Lights Are Down
13. Elizabeth Trilogy (Parts I, II & III)
14. March Of Mephisto
15. Karma
16. Drum Solo
17. Farewell
18. Outro: Curtain Call


Lemezeik:

1995 - Eternity
1996 - Dominion
1998 - Siége Perilous
1999 - The Fourth Legacy
2001 - Karma
2003 - Epica
2005 - The Black Halo (-2-)
2007 - Ghost Opera
2010 - Poetry for the Poisoned (-2-, -3-)
2012 - Silverthorn (-2-)
2015 - Haven (-2-)

2000 - The Expedition - Live album
2006 - One Cold Winter's Night (-2-) - Live album, DVD

Honlap:
www.kamelot.com
facebook.com/pages/KAMELOT
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Saxon - Thunderbolt (2018)
Az angliai Barnsley-ben, 1970-'76 között Blue Condition, majd '76-'77-ben SOB és '77-'78 között Son of a Bitch néven, végül 1978-óta Saxonként dolgozó NWOBHM zenekar a heavy metál egyik

Tovább...
Fabio Lione - Alessandro Conti - Lione-Conti (2018)
A Rhapsody nagy össze-vissza borulása nem csak egy várva-várt turnéban testesül meg - ami szerencsénkre 2018. március 08-án hozzánk is eljön -, de most

Tovább...
Nagy Feró és a Beatrice - Az első 40 év - Live! (2018)
Na b@szki, ez az atombomba, nem a választási kampány: Ricse a nagyítóm alatt, hórukk! Nekem is furcsa a sok hörgő-morgó durvulat közepette, hiszen már

Tovább...
Stula Rock - Őserő (2018, Dionysosrising)
Modernebb és kommerszebb. Hogy jobb-e? Nekem tetszik, de azt is el tudom képzelni, hogy a keményvonalas stílus-rajongóknak egy-egy pillanat már túl popos - már ha ez

Tovább...
Jimi Hendrix - Both Sides Of The Sky (2018)
Az biztos, hogy Jimi Hendrix élete, lemezei - Are You Experienced, Axis: Bold as Love, Electric Ladyland és Band of Gypsys -, no és halála ma is aktuális témát

Tovább...
Koncertek 2018. április 23. és 2018. május 09. között: