Orszáczky Jackie életmű - 09. rész (2018)

Megjelent: augusztus 15. szerda 00:05
Szerző: BudaiE
 Rockmúzeum 

A Jackie zenei pályafutását bemutató CD-sorozat hallgatásánál elérkeztünk az utolsó hivatalosan megjelent lemezhez. A Ready To Listen egy poszthumusz album, ami 2008 végén jelent meg az ausztrál Vitamin Records égisze alatt, Jackie pedig 2008. február 03-án hunyt el.

A felvételek lényegesen korábbiak, négy számot 2004-ben, kettőt 2005-ben, a zeneanyag felét, azaz hat számot pedig 2006-ban vették fel. Ebből is látszik, hogy nem volt könnyű helyzetben Jackie a lemezkiadás terén Ausztráliá-ban, hiszen az utolsó albumát, a Deep Down & Out-ot több, mint 10 évvel azelőtt, 1997-ben adta ki. (A 2001-es Tátrai Tibor-ral készített Deserted Downtown magyar kiadású volt.) Necrot, Ghostchant @ 2018. szeptember 11. - Dürer Kert

Megjelent: augusztus 15. szerda 00:00
Szerző: szimpatic
 Koncertmenü 

A tavalyi év egyik nagy underground meglepetése volt a kaliforniai Necrot bemutatkozó nagylemeze, a Blood Offerings. Az album, ami a Decibel, a Revolver, a Stereogum, a MetalSucks, meg a Metal Injection évzáró listáin is előkelő helyet foglalt el, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának, egyben az Earache első aranykorának idejét eleveníti fel, amikor a death metal már a legmocskosabb hangzás volt a világon, de még nem ágazott tovább alműfajokká. A zenekar szeptember 11-én, a Dürer Kert 041-es termében tart műfajtörténeti áttekintést a Ghostchant társaságában, az A38 Hajó szervezésében.


 British Punk Invasion II. @ 2018. október 13. - Dürer Kert

Megjelent: augusztus 14. kedd 18:05
Szerző: szimpatic
 Koncertmenü 

A februári első felvonás után, ismét óriási brit punk buli lesz, ezúttal október 13-án a Dürer-ben!

A Lopunk nevű cover banda mellett fellép a '75-ben induló Sham69, a '80-tól dolgozó Anti-Nowhere League, a '77-ben kezdő Discharge, a '79-től aktív GBH és a '76-tól működő The Adicts! Online jegy a tixa.hu-n keresendő!


 Toto - Hash Pipe - Weezer cover (2018, info)                        Megjelent: augusztus 14. kedd 18:00
Szerző: szimpatic
 Hírek 


 Syrius @ 1972 - Bercsényi kollégium (Jövő Mérnöke)

Megjelent: augusztus 14. kedd 12:05
Szerző: Drpeter
 Rockmúzeum 

Amikor 1971 decemberében a Syrius hazatért, első koncertjük - E-klub, 1971. december 18., telt ház, százak az épület előtt - sikere után úgy tűnt, hogy az ausztráliai sikersorozat itt is folytatódik, de - ahogy Baronits évtizedekkel később elmondta - a csoda hamar elmúlt, ahogy az a most következő röpke tudósításból is kiderül, amely közvetlenül azt követően jelent meg, hogy a zenekar megkezdte a koncertezést a Bercsényi kollégium-ban, amely a legendás felállás megszűnéséig törzshelyük maradt...


 Kalevala, Grimner, Kylfingar, Vorgrum @ 2018. szeptember 20. - Dürer Kert

Megjelent: augusztus 14. kedd 12:00
Szerző: szimpatic
 Koncertmenü 

A moszkvai Kalevala, a svéd Grimner és - speciális vendégként - az argentin Vorgrum mellett a jászsági Kylfingar adagolja majd a pogány folk-metált szeptember 20-án a Dürer-ben! Beugró 2990 forint.


 Orszáczky Jackie életmű - 08. rész (2018)

Megjelent: augusztus 14. kedd 00:05
Szerző: BudaiE
 Rockmúzeum 

Az Orszáczly "Jackie" Miklós zenei pályafutását bemutató 12 CD lemezes gyűjtemény 8. korongjához érkeztünk. Ez egy igazi zenei csemege, hiszen egy hivatalosan kiadatlan koncertről van szó, amelyet Jackie Gray Suits nevű zenekarával készült 1993-ban. Hogy miért került ez a felvétel a CD-sorozatban az 1994-es és 1997-es lemezek után? Talány.

A Gray Suits egy négytagú zenekar volt, Jackie basszusozott és énekelt, két régebbi zenésztársával, Chris Abrahams zongoristával és Carl Orr gitárossal, valamint Tony Buck dobossal. Jackie így jellemezte a zenei célkitűzéseiket: "A koncepció az volt, hogy egy adott számot a banda egyik fele rendesen játszott, míg a másik fele rendetlenül. Kicsavartuk a dolgokat." (Részlet Budai E. - Nemes Nagy P. - Széttört álmok című könyvéből.)


 Zagar, Analog Balaton @ 2018. augusztus 19. - Friss Terasz, Badacsony

Megjelent: augusztus 14. kedd 00:00
Szerző: szimpatic
 Koncertmenü 

2018 nyári szezonjának zárásaként egy csodás természetközeli helyre, a Badacsony festői lankáira - a Friss Terasz-ra - invitálja a rajongóit a Zagar. Egy igazi hullócsillagos balatoni estnek nézünk elébe, méghozzá galaktikus zenékkel. A magyar elektronikus zene éllovasa idén új lemezen dolgozik - remélhetőleg az ismert slágerek mellet új Zagar számok is felcsendülnek majd meglepetés vendégekkel.

Az augusztus 19-i estet a fiatal feltörekvő budapesti duó, az Analog Balaton nyitja, a koncertek után pedig Galactic Jackson pörgeti majd a lemezeket. Garantált kozmikus élmény lesz! A 2018-as évben még további különleges, a Telekom együttműködésével megvalósuló projektekre is készül a Zagar. Érdemes figyelni a híreket a Telekom Electronic Beats oldalon. Primal Fear - Apocalypse (2018, Dionysosrising)

Megjelent: augusztus 13. hétfő 18:05
Szerző: Dionysosrising
 Lemezismertetők 

Nehéz az epigonok élete. Hiába építenek remekműveket, a felhúzott falak alatti alapot csak nem ők csákányolták ki a fémből - olyan hátrány ez, amit egy élet klasszis munkájával sem lehet feledtetni. Érdekes, figyelemre méltó jelenség az utódok handicapje, aminek minden bizonnyal megvannak a maga rejtélyes - és talán nem rejtélyes - pszichológiai gyökerei, és aminek eredménye némiképp igazságtalanul csattan az utódon, még akkor is, ha rendelkezik ugyanazzal a szikrával, mint az alapító példakép...


 Xavier Rudd @ 2018. október 03. - A38 Hajó

Megjelent: augusztus 13. hétfő 18:00
Szerző: szimpatic
 Koncertmenü 

Ausztrália egyik érdekes hangja, egyben egyik legnépszerűbb énekese, a multi-instrumentalista, versenyszörfös, az aboridzsinok és más kisebbségek szabadságjogainak harcosa, Xavier Rudd elképesztő műsorral érkezik a Hajó-ra október 03-án, egy új, páratlanul korszerű szellemiség elismert képviselőjeként...


 Massive Wagons - Full Nelson (2018)

Megjelent: augusztus 13. hétfő 12:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

A punk-hard-rock-os Massive Wagons 2009-ben alakult az angliai Lancaster-ben. Eddig három lemezt adtak ki kisebb és független kiadóknál, a legutóbbit 2016-ban Welcome to the World címmel, de nemrég rájuk talált az Earache és így ez a Full Nelson már nemzetközileg is bekerülhetett a körforgásba, hozzánk is így kerültek! Angolos nagyvonalúság teljes hiánya, arénás punk-rock légiesség, fiatalosan kidolgozatlan refrének és Ac/Dc-s ösztönösség, körülbelül ezt képviselik a srácok ezen az albumon... Kitartó volt a csapat, megérdemlik, hogy meghallgassuk a lemezüket...


 Junkies - Tabu 20 @ 2018. szeptember 01. - Barba Negra Track

Megjelent: augusztus 13. hétfő 12:00
Szerző: szimpatic
 Koncertmenü 

Kereken 20 éves a Junkies legendás Tabu lemeze, amelyik az este folyamán, teljes terjedelmében elhangzik majd! A szeptember 01-i Barba Negra Track-es koncert vendége a Peter Kovary & The Royal Rebels és a Köpönyegforgatók lesznek!


 Orszáczky Jackie életmű - 06-07. rész (2018)

Megjelent: augusztus 13. hétfő 00:05
Szerző: BudaiE
 Rockmúzeum 

Elérkeztünk az Orszáczky Jackie életművét bemutató CD-sorozat 6. és 7. korongjához, melyek az Orszaczky Budget Orchestra - featuring Tina Harrod 1997-ben megjelent Deep Down & Out című kettős albumát tartalmazza.

A kétszer 46 percnyi muzsikát tartalmazó dupla CD Jackie életművének kiemelkedő darabja, nyugodtan mondhatjuk, hogy szóló pályájának legjavát tartjuk kezünkben. A 18 számból álló zeneanyag döntő részben soul és blues feldolgozásokat tartalmaz, mindössze egy Orszáczky szerzeményt találunk közöttük (az is egy korábbi számának újragondolása)...


 Bikini @ 2018. augusztus 31. - Barba Negra Track

Megjelent: augusztus 13. hétfő 00:00
Szerző: szimpatic
 Koncertmenü 

Vannak "azok" a bizonyos esték, amiket klasszikus magyar zenekarokkal tölthetünk, és tiszta szívből imádjuk is őket! Minden alkalom ilyen, amikor a Bikini együttes vendégei lehetünk! Augusztus 31-én, a szabad ég alatt folytatják ezt a sorozatot, a Barba Negra Track-ben! Ne szakítsuk meg a folyamatot! Előzenekar a TV Manci lesz!Összesen 98.116.139 találatot kaptunk az oldal 2003 júliusi indítása óta! Vangelis - filmzene-koncert @ 2018. november 08. - Budapest Sportaréna

Megjelent: augusztus 12. vasárnap 18:05
Szerző: szimpatic
 Koncertmenü 

1492 - A Paradicsom meghódítása, Tűzszekerek, Szárnyas fejvadász, hogy csak egy párat említsünk azok közül a világsikerű zenék közül, melyeket november 08-án, a Papp László Budapest Sportaréná-ban szimfonikus nagyzenekar közreműködésével, csodálatos látvány kíséretében élvezhetünk újra. Az Oscar-díjas görög származású zeneszerző legfontosabb alkotásait hallgathatjuk meg ezen az estén!


 The Rasmus, The Shiver @ 2018. október 04. - A38 Hajó

Megjelent: augusztus 12. vasárnap 18:00
Szerző: szimpatic
 Koncertmenü 

Igen, van élet az In the Shadows után! A 2000-es évek elején tinilányok millióit elvarázsoló Rasmus a Sziget nagyszínpada és több klubbuli után, az A38 Hajó-n adja következő budapesti koncertjét 2018. október 04-én! A buli apropója ráadásul nem a nosztalgia lesz: legújabb, Dark Matters című albumuk 2017 októberében jelent meg, amivel több kontinenst érintő turnéra indultak. Magyarország-ra hat évvel legutóbbi, az azóta bezárt Club 202-ben tartott koncertjük után térnek vissza! A buli már most telt házas!


 Mad Max - 35 (2018)

Megjelent: augusztus 12. vasárnap 12:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

Az 1981-'89 között, majd '99-től újra üzemelő Münster-i heavy-hard-os Mad Max zenekarban 35 éve szerepel együtt Jürgen Breforth gitáros és az énekes-gitáros Michael Voss, aki emellett kipróbálta tehetségét Michael Schenker mögött, a Wolfpakk-ban és a Phantom 5 színeiben is, sok más mellett!

A csapat legutóbb öt éve, 2013-ban adta ki az Interceptor című korongját, amiről kétszer is írtunk annak idején. Azóta Thomas "Hutch" Bauer lett a basszusgitárosuk, akit legutóbb Carsten "Lizard" Schulz szólólemeze miatt emlegettünk, de a Mad Max dallamos-heavys koncepciója vele sem változott meg, vagyis valahol a Stryper és az Accept keverékét hallhatjuk a németek új albumán is!


 Martin Smith & Band @ 2018. szeptember 14. - A38 Hajó

Megjelent: augusztus 12. vasárnap 12:00
Szerző: szimpatic
 Koncertmenü 

Az Ez az a Nap bemutatja: Martin Smith, - az egyik legnagyszerűbb dalszerző és előadó a kortárs keresztény pop-rock mainstream világában - visszatér zenekarával a Hajó-ra egy újabb nagyszerű koncert erejéig!


 Orszáczky Jackie életmű - 05. rész (2018)

Megjelent: augusztus 12. vasárnap 00:05
Szerző: BudaiE
 Rockmúzeum 

Orszáczky "Jackie" Miklós életművét bemutató CD-sorozat következő, azaz ötödik korongja Jackie egyik legismertebb és talán legjobb lemezét, a Family Lore című 1994-es albumot tartalmazza. Csaknem húsz évnek kellett Ausztráliá-ban eltelnie a Beramiada album után, hogy Jackie újra, ezúttal már CD-n rögzíthessen komplett zeneanyagot. (A Jump Back Jack és a Hungarian Rap Sadist felállással csak mini-LP-ig, illetve EP-ig jutott, míg az Industrial Accident kazettán jelent meg.) Mindez azt jelzi, hogy az ausztrál zenei piac még egy ilyen kiváló, kísérletező kedvű muzsikus számára sem fenékig tejfel...


 Fahrenheit, Tiansen @ 2018. augusztus 29. - Barba Negra Track

Megjelent: augusztus 12. vasárnap 00:00
Szerző: szimpatic
 Koncertmenü 

Már csak kevesebb, mint három hét van az augusztus 29-i, szabadtéri Fahrenheit buliig! Időközben kiderült már az is, hogy a Tiansen zenekar forrósítja majd a hangulatot a Track-ben a '90-es évek izgalmas rock-formációja előtt. Íme a csapat legfrissebb klipje az All day című dalhoz!Sorstársunk
rockmuzeum.ini.hu


 Vikidál - Homonyik @ 2018. szeptember 09. - Csillebérci Szabadtéri Színház

Megjelent: augusztus 11. szombat 18:05
Szerző: szimpatic
 Koncertmenü 

Homonyik Sándor és Vikidál Gyula korábban, - a V'Moto-Rock-os Menyhárt János-sal trióban, mint MHV zenekar - hosszú éveken át zenéltek együtt.

Számos ismert sláger kötődik hozzájuk, többek között az Álmodj királylány, a Föld és Ég gyermekei, a Rock and Roll City és az Üzenem a távolból, stb. Hosszú kihagyás után, most szeptember 09-én először adnak együtt nagyszabású koncertet a Csillebérci Szabadtéri Színpad-on!


 Moto-Rock Weekend @ 2018. augusztus 23-26. - Hajdúnánás

Megjelent: augusztus 11. szombat 18:00
Szerző: szimpatic
 Koncertmenü 

Amióta létezik a rockzene, azóta elválaszthatatlan a motoroktól és a chopperektől. Különösen hangulatos az élmény, ha az előbbi kettőhöz egy pazar helyszín is párosul.

Hajdúnánáson, a Termálfürdő területe tökéletes találkozópont lesz augusztus 23-26. között a motorok és a zenék szerelmeseinek. A három napos rendezvényen minden korosztály számára kiváló programlehetőségeket kínálnak a szervezők, így nem kell aggódniuk a családosoknak sem. Ráadásul 10 éven aluliak számára a rendezvény ingyenesen látogatható, a belépőjegyet vásárló felnőttek pedig ingyen fürdőzhetnek a medencékben!


 Enuff Z'nuff - Diamond Boy (2018)

Megjelent: augusztus 11. szombat 12:05
Szerző: pjuan
 Lemezismertetők 

Az 1984-ben, az Illinois-i Blue Island-on alakult Enuff Z'nuff a glam metál hullám egyik legnyávogósabb és pszichedelikusabb csapata volt, amit sokan szerettünk, de nem elegen, így igazán sikeres soha nem lett... Azóta sok minden történt velük, a csapatot vezető párosból Donnie Vie 2014-ben elbúcsúzott, de dalszerző társa Chip Z'Nuff 2016-ban újraindította a karrierjét a Clowns Lounge című archív anyaggal...

Most pedig itt van az új felállás első lemeze Diamond Boy címmel! Az énekes-basszusgitáros mellett az Ultravox-ból Tony Fennell és a Bulletboys-ból Tory Stoffregen lettek a gitárosok, illetve Dan Hill dobol a csapatban, ami így ugyan teljesen felfrissültnek tűnik, de a zenéjük alapkoncepciója mégsem változott semmit...


 Depresszió - 18 éves születésnap @ 2018. augusztus 18. - Barba Negra Track

Megjelent: augusztus 11. szombat 12:00
Szerző: szimpatic
 Koncertmenü 

18 éves lett a Depresszió Zenekar, amit egy különleges koncerttel ünnepelnek meg augusztus 18-án a budapesti Barba Negra Track-ben. Az eseményről az alábbiakat mondta Halász Feri énekes-gitáros:

"18-19 évesek voltunk, amikor elindult a Depresszió, tehát az életünk felét a zenekarban töltöttük. Úgy gondoltuk, hogy ezt érdemes alaposan megünnepelni. Mivel nem kerek jubileum, és éppen a Válaszok után... című új lemezünkkel turnézunk, ezért csak ez az egy este fog a zenekar felnőtté válásának megünnepléséről szólni. Szerencsés volt a dátumválasztás, hiszen a 18.08.18. jól illeszkedik a 18-as koncepcióhoz, amit kitaláltunk a bulira..."


 Orszáczky Jackie életmű - 04. rész (2018)

Megjelent: augusztus 11. szombat 00:05
Szerző: BudaiE
 Rockmúzeum 

Az életmű kiadvány 4. CD korongja két lemez anyagát tartalmazza, egy kicsit ugrálva az időben. A Hungarian Rap Sadists 1994-es, míg az Industrial Accident 1986-os felvétel. Hogy mégis mi köti össze a két zeneanyagot, miért szerkesztették egy CD-re? Erre Jackie adja meg a választ, egy korábbi beszélgetésben.

A Jump Back Jack zenekar megalakulása után "...elhatároztuk, hogy csinálunk egy-két teljesen önálló dolgot, függetlenül a James Brown stílustól. Két zenekar is kinőtt ebből, az Industrial Accident (Üzemi baleset) és a Hungarian Rap Sadists (Magyar rap szadisták). Az előbbi az inkább zenekari dolog volt kevés énekkel, az utóbbi viszont teljesen az énekre alapult. A szövegek jó része magyar volt. Ez nagyon érdekes volt, mert a közönség egy szót sem értett belőle, ahogy mi sem értettük annak idején az angol szövegeket itt Magyarországon. Ennek a zenekarnak az volt még az érdekessége, hogy egy pár ausztrál srácnak megtanítottunk népdalokat, meg mozgalmi dalokat. A színpadra általában felvittünk egy nagy asztalt, amin ők a koncert alatt ettek és az volt az utasítás, hogy amikor kedvük van, énekeljenek el ezekből a dalokból valamit." (Részlet Budai E. - Nemes Nagy P. - Széttört álmok című könyvéből.)


 Bohemian Betyars, Parno Graszt @ 2018. augusztus 16. - Budapest Park

Megjelent: augusztus 11. szombat 00:00
Szerző: szimpatic
 Koncertmenü 

A 2009-ben Miskolcon alakult Bohemian Betyars különleges speed-folk, freak-punkos, mindig vidám, mindig energikus zenéjével hamar belopta magát mindenki szívébe. Nem csoda, hiszen koncertjeik közvetlen, ösztönből áradó, életigenlő hangulata felszabadítja a közönség érzelmeit, az ember zsigerébe hatol és minden lábat táncra bír...


 Virtuózok @ 2018. szeptember 07. - Budapest Sportaréna

Megjelent: augusztus 10. péntek 18:05
Szerző: jazz
 Koncertmenü 

Időutazásra hívnak a Virtuózok: Boros Misi és Bogányi Gergely szimbolikus kettősével indító, különleges koncerten idézik fel a televíziós tehetségkutató sikertörténetét szeptember 07-én a Papp László Budapest Sportaréná-ban.

Az est folyamán a műsor négy évadának győztesei és legemlékezetesebb versenyzői lépnek színpadra. A koncert a komolyzene könnyed, minden korosztály számára szórakoztató arcát mutatja be: a népszerű dallamok és virtuóz futamok a gyerekek számára is közel hozzák a klasszikusokat. A közönség az Aréná-ban hallhatja először élőben az idei nyerteseket, Beke Márk-ot, Balázs-Piri Somá-t, és a magyar operaáriákkal az egész országot meghódító vietnami énekest, Ninh Duc Hoang Long-ot...


 Stonedirt - Desolation Hammer (2018, klip)                        Megjelent: augusztus 10. péntek 18:00
Szerző: szimpatic
 Hírek 

 Orszáczky Jackie életmű - 03. rész (2018)

Megjelent: augusztus 10. péntek 12:05
Szerző: BudaiE
 Rockmúzeum 

Az Orszáczky életművet bemutató CD-sorozat 2. és 3. korongja között több, mint 12 év telt el. Mit is csinált ezalatt Jackie választott új hazájában?

1975-ben, a Beramiada lemez felvétele közben megismerkedett, a szintén abban a stúdióban dolgozó Marcia Hines feketebőrű amerikai énekesnővel. Ő korábban a Hair musical ausztrál produkciójához érkezett és közben népszerű pop-énekesnő lett Ausztráliá-ban. Jackie tőle kapott zenei igazgatói megbízást, így a továbbiakban valamennyi felvételének hangszerelését végezte. Négy évig dolgozott, basszusgitározott, zenei producer volt nála, és ez stabil megélhetést biztosított számára...


 Tompox @ 2018. szeptember 15. - Legenda Sörfőzde

Megjelent: augusztus 10. péntek 12:00
Szerző: szimpatic
 Koncertmenü 

Évadzáró Tompox koncert lesz szeptember 15-én a Legenda Sörfőzde Center-ben!

A zenekar 2008 októberében alakult, Pócs Tamás (Tompox) alapította, aki a Solaris basszusgitárosa volt 29 évig, illetve az ismét aktív Napoleon Boulevard egyik alapítója is...


 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Omega, Karthago @ 2018. április 28. - Tokaj
Tokaj idén új fesztivállal jelentkezett, na nem olyan nagyszabásúval, csak egy kis egy színpados városi rendezvénnyel, amely a Halas-Boros Fesztivál és

Tovább...
Amorphis - Queen Of Time (2018)
A finnországi Helsinki-ben, 1990-ben alakult Amorphis elkészítette a sorban a 13. dallamokban, folkban és extrém megoldásokban progresszívan úszó heavy-doom metál lemezét Queen Of

Tovább...
Kamelot - The Shadow Theory (2018)
Az 1991-ben, a floridai Tampá-ban alakult prog-power metálos Kamelot tizenkettedik sorlemeze a most megjelenő The Shadow Theory, ami a 2015-ös Haven-t követi - amiről kétszer is

Tovább...
Beatrice - beszámoló egy próbáról @ 2018. április 07. - Budapest SportAréna
Fennállásának 40 éves évfordulóját ünnepli az Arénában a Beatrice. Volt szerencsém egy próbán részt venni, ennek alapján azt

Tovább...
Sex Action - Sex Action I. (1992, remaster 2018, info)
A Record Store Day 2018 napjára egy igazi meglepetést is tartogattak! A rock rajongók és a lemezgyűjtők régi vágya teljesül azzal, hogy ismét

Tovább...
Koncertek 2018. augusztus 15. és 2018. augusztus 31. között: